Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στην Ν. Ορεστιάδα.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίοι δημιουργήθηκε το 2008 στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας ΙΝΤΕRREG III PHARE CBC Ελλάδα-Βουλγαρία 2000-2006 και θα απασχολούνταν με ποικιλία θεμάτων που αφορούν την κτηνοτροφία, την ασφάλεια και την υγιεινή.
Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης, και οι Βουλευτές Δράμας Δ. Κυριαζίδης, Καβάλας Ν. Παναγιωτόπουλος, Λέσβου Χ. Αθανασίου και Χίου Ν. Μηταράκης, προερχόμενοι από περιοχές σε άμεσο κίνδυνο από τις ζωονόσους της γειτονικής χώρας.
Στην ερώτηση οι Υπουργοί ερωτώνται εάν μελετάται το ενδεχόμενο να λειτουργήσει επιτέλους το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων με ευθύνη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και προσωπικό το οποίο θα διατεθεί για αυτόν τον σκοπό και τι άλλα μέτρα θα λάβουν για την προστασία της Κτηνοτροφίας στον Έβρο και την Θράκη, ως κύρια περιοχή υποδοχής των ζωονόσων.
Ακολουθεί η ερώτηση των Βουλευτών:
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΘΕΜΑ: Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων Ν. Ορεστιάδας
Το 2008 δημιουργήθηκε το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στην Ν. Ορεστιάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας ΙΝΤΕRREG III PHARE CBC Ελλάδα-Βουλγαρία 2000-2006, Μέτρο 3.1 βελτίωση της ποιότητας ζωής, με χρηματοδότηση 75% από το Ε.Τ.Π.Α. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και με πρωτοβουλία της τότε Νομαρχίας Έβρου.
Θα απασχολούνταν με ποικιλία θεμάτων που αφορούν την κτηνοτροφία, την ασφάλεια και την υγιεινή όπως μελέτη και πρόληψη μετάδοσης εξωτικών νοσημάτων στο ζωικό κεφάλαιο, καταγραφή και εξόντωση αιματοφάγων εντόμων (π.χ. κουνούπια) που μεταδίδουν ασθένειες, παροχή βοήθειας στους κτηνιάτρους με πληροφορίες και εργαστηριακούς ελέγχους, ενημέρωση κτηνοτρόφων και συνεργασία με τις γείτονες χώρες προς ανταλλαγή πληροφοριών.
Το οργανόγραμμά του περιλάμβανε τη λειτουργία του ως Μικροβιολογικό-Ιολογικό εργαστήριο με δύο οργανικές μονάδες γραφείου, το γραφείο Έρευνας και Μελέτης και το γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Ενημέρωσης, ενώ ο εργαστηριακός του εξοπλισμός και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις είναι μέχρι και σήμερα διαθέσιμα και άρτια.
Δυστυχώς, ποτέ δεν λειτούργησε ουσιαστικά, αφού δεν προσελήφθη το προβλεπόμενο προσωπικό. Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις αξιοποιήθηκαν με την στέγαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της τότε Νομαρχίας και σήμερα του διοικητικού κέντρου της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., αλλά ο εξοπλισμός και η οργανωτική του δομή παραμείνανε ανεκμετάλλευτες.
Με νωπή την εμπειρία, μετά από σχετική αξιολόγηση, αποκλεισμού της χώρας από κοινοτικούς πόρους συνέπεια της αποτυχίας να εφαρμόσει επιτυχώς ευρωπαϊκά προγράμματα (πρόγραμμα καταπολέμησης μελιταίου πυρετού σε αιγοπρόβατα), οιαδήποτε περαιτέρω παράλειψη και ολιγωρία είναι ανεπίτρεπτη και ιδιαιτέρως επιζήμια δεδομένων και των δημοσιονομικών συνθηκών της χώρας.
Δεδομένου ότι:
- Υπάρχει έξαρση εδώ και ορισμένα χρόνια των ζωονόσων που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο του Έβρου και της Θράκης, με κίνδυνο εξάπλωσης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Η Περιφέρεια θα μπορούσε να κάνει χρήση του εξοπλισμού και των δομών του συγκεκριμένου ανενεργού κέντρου.
- Η δαπάνη θα αφορά μόνο προσωπικό, με πολλαπλά όμως ανταποδοτικά οφέλη με την πρόληψη των ζωονόσων (επιβράδυνση οικονομίας, αποζημιώσεις κλπ.).
Ερωτάσθε τα παρακάτω:
- Μελετάτε το ενδεχόμενο να λειτουργήσει επιτέλους το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων με ευθύνη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και προσωπικό το οποίο θα διατεθεί για αυτόν τον σκοπό;
- Σκοπεύετε να ερευνήσετε την χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
- Τι άλλα μέτρα προτίθεστε να πάρετε για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και της Θράκης;