Σενάρια ανασχηματισμού... ανάπτυξης

Ανοιχτά τα ενδεχόμενα τόσο του ανασχηματισμού όσο και λήψης νέων μέτρων αφήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σε χθεσινή του συνέντευξη (Flash 96)



Αν και κατ' αρχήν επιχειρεί να διαψεύσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού, που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας -«δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά-, στη συνέχεια ξανανοίγει το θέμα, δίχως βεβαίως και να προσδιορίζει τον χρόνο.
Λέει συγκεκριμένα πως «ο πρωθυπουργός κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όταν θέλει να δώσει μεγαλύτερη σημασία σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς, όταν θέλει να διορθώσει κάποιες καταστάσεις, όταν φαίνεται ότι στο επίπεδο υλοποίησης σε κάποιους τομείς χωλαίνουμε».
Και αν και σπεύδει να συμπληρώσει ότι «οι όποιες αρρυθμίες συμπληρώνονται από τα ίδια τα μέλη της
κυβέρνησης», όταν ερωτάται για τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων και για το πού χωλαίνει η κυβέρνηση, απαντά: «Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων, πόσω μάλλον όταν είχαμε να κάνουμε με υπουργούς που διαχειρίζονταν τις πιο ρευστές συνθήκες κρίσης, σε σημαντικούς τομείς που είχαν να κάνουν με παθογένειες δεκαετιών, αλλά και με μια καταστροφική πολιτική της Ν.Δ. Αρα, οι προκλήσεις ήταν παρά πολλές, τα κενά που είχαμε ήταν παρά πολλά και φυσικά πολλά από αυτά τα κενά μένουν να συμπληρωθούν και από 'δώ και πέρα».
Δεν παραλείπει δε να σημειώσει ότι «η προσωρινότητα στις υπουργικές θέσεις είναι δεδομένη και νομοτελειακή».
Προ και μετά ΔΕΘ
Τρία πάντως είναι τα σενάρια που υπάρχουν: ο ανασχηματισμός να γίνει πριν από την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, το δεύτερο τον τοποθετεί μετά τη ΔΕΘ και το τρίτο μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ασφαλώς ο χρόνος εξαρτάται και από ενδεχόμενες επιλογές του πρωθυπουργού και του ΠΑΣΟΚ για στελέχη που θα κατέλθουν ως υποψήφιοι στις εκλογές αυτές. Από την έκταση των επιλογών πολιτικών προσώπων κυρίως για τους θώκους των περιφερειών και εάν και εφ' όσον τα πρόσωπα αυτά είναι μέλη της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος της πραγματοποίησης των κυβερνητικών αλλαγών. Ως παράδειγμα να αναφέρουμε την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται έντονα ως υποψήφιας για τη δημαρχία της Αθήνας. Θα εξαρτηθεί επίσης από τους τομείς στους οποίους θα θελήσει να δώσει έμφαση ο πρωθυπουργός. Από τα λεγόμενα προκύπτει ότι η έμφαση δίνεται στα οικονομικά υπουργεία και κυρίως στο θέμα της ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι «εφ' όσον τηρούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις μας, οι δεσμεύσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν νέα μέτρα το 2010». Τις όποιες αποφάσεις ανακοινωθούν τις εντάσσει στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η χώρα, αλλά τις χαρακτηρίζει και «έναν τρόπο υλοποίησης για να φτάσουμε στις μεγάλες αλλαγές του 2011».
Εξαγγελίες χωρίς «θα»
Επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δίνει αγώνα για να μη γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ, χωρίς όμως και να τις αποκλείει, ιδιαιτέρως στον ΟΣΕ, τον οποίο χαρακτηρίζει την «πιο προβληματική ΔΕΚΟ στην Ε.Ε.».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Γ. Πεταλωτής υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση θα μιλήσει για το μέλλον χωρίς υποσχεσιολογία και χωρίς "θα", χωρίς δεσμεύσεις οι οποίες δεν πρόκειται να υλοποιηθούν».
Ορισμένες πληροφορίες ωστόσο φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει αναθέσει σε όλους τους υπουργούς να αναζητούν προς εξαγγελία μέτρα περίπου μηδενικού κόστους, που θα απευθύνονται στις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις και θα είναι εντυπωσιακά. 
enet



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια