ΚΑΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

 Ματαίωση της υποθαλάσσιας εξόρυξης πετρελαίου από τη BP στη Λιβύη, 

    ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

    Σοβαρότατη περιβαλλοντική απειλή για τις μεσογειακές χώρες αντιπροσωπεύει η επικείμενη έναρξη γεωτρήσεων από τη BP για υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου από βάθος 1700 μέτρων, στον Κόλπο της Σύρτης, ανοικτά των ακτών της Λιβύης. 

    Πρόκειται ουσιαστικά για αντίγραφο της πλατφόρμας που εξερράγη την περασμένη άνοιξη στον Κόλπο του Μεξικού, σκοτώνοντας 11 εργαζομένους και προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία: οι ίδιες τεχνικές, από την ίδια εταιρία, σε ακόμη μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη που δυσκολεύουν κάθε έγκαιρη επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης. 


    Οι ακτές της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς απέχουν από τη γεώτρηση 640 περίπου χιλιόμετρα ενώ η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού ξεπέρασε σε μήκος τα 1000 χιλιόμετρα και η συνολική επιφάνειά της απλωνόταν σε έκταση μεγαλύτερη από όλο μαζί το Νότιο Αιγαίο.

    Μετά την καταστροφή στις Η.Π.Α., η Νορβηγία έχει παγώσει κάθε νέα γεώτρηση σε βάθη μεγαλύτερα από 200 μέτρα, ενώ οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ζήτησαν πανευρωπαϊκή αναστολή των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων για πετρέλαιο. Ερώτηση για το θέμα αυτό έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. 

    "Ενώνουμε τη φωνή μας με τις διεθνείς αντιδράσεις που ζητούν τη ματαίωση της υποθαλάσσιας εξόρυξης", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος. "Η Μεσόγειος δεν αντέχει το ρίσκο μιας ανάλογης περιβαλλοντικής καταστροφής. Τα υπάρχοντα κοιτάσματα είναι ήδη αρκετά για την καταστροφή του πλανήτη μας και οι επενδύσεις είναι καιρός να κατευθυνθούν στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο αντί για την αύξηση της παραγωγής του. 

    Συμφωνούμε με την υπουργό Περιβάλλοντος ότι η γεώτρηση της BP στη Λιβύη δεν πρέπει να προχωρήσει και ελπίζουμε ότι η στάση της θα ήταν η ίδια και αν οι επικίνδυνες γεωτρήσεις αφορούσαν κοιτάσματα σε ελληνικές θάλασσες. Περιμένουμε όμως αντίστοιχη ευαισθησία και για τις δικές μας βόμβες πετρελαίου, όπως τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που θα φέρει στο Αιγαίο και τάνκερ άνω των 150.000 τόνων που σήμερα το αποφεύγουν επειδή δε χωρούν να περάσουν τα Δαρδανέλια. Αν πάλι θέλουν ένα συμβολικό δείγμα γραφής, ας ανελκύσουν τουλάχιστον από την Καλντέρα της Σαντορίνης το ναυάγιο του Sea Diamond μαζί με το πετρέλαιο στις δεξαμενές του, και ας στείλουν το λογαριασμό στην πλοιοκτήτρια εταιρία". 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια