ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΠ. ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ.

 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΠ. ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

    

    "Όπως πολλές φορές έχουμε πει, εμείς κρίνουμε τις διμερείς ή πολυμερείς σχέσεις της χώρας με ένα και μοναδικό κριτήριο: Κατά πόσο αυτές συμβάλλουν στην απόκρουση κάθε μορφής επίθεσης του ιμπεριαλισμού, στην προκειμένη περίπτωση της πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Σας θυμίζω ότι είχαμε τοποθετηθεί και με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης και της συμφωνίας που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την Τουρκία. Τότε είχαμε αναδείξει το εξής ζήτημα: Πέρα από τις μπίζνες των
επιχειρηματιών, αυτό που έχει πολύ μεγάλη και αρνητική σημασία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκχωρήσει αρμοδιότητες άμυνας και ασφάλειας στην Τουρκία.

    Ακόμα πιο σοβαρά είναι τα πράγματα τώρα με τη συμφωνία που υπέγραψε στρατηγικής σημασίας με το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συμφωνία που στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις την πολεμική μηχανή του Ισραήλ και το βρώμικο σχέδιο του ΝΑΤΟ για μία "Νέα Μέση Ανατολή".

    Πιο συγκεκριμένα: Η ελληνική κυβέρνηση στην ουσία αθωώνει την πολιτική της ηγεσίας του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, τις δολοφονικές πολεμικές επιθέσεις, το χτίσιμο του τείχους του αίσχους και τον εποικισμό που συνεχίζεται. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η ηγεσία του Ισραήλ προσπαθεί να ασκήσει πολύ μεγαλύτερη πίεση στην ηγεσία των Παλαιστινίων για να ενταχθούν σε συνομιλίες που είναι κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα και τις στρατηγικές επιδιώξεις του Ισραήλ. Αθωώνει επίσης την εκφρασμένη απόφαση του Ισραήλ να δημιουργήσει νέα προβλήματα στο Λίβανο και να εξαπολύσει νέα επίθεση με στόχο τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στα όρια της υφαλοκρηπίδας του Λιβάνου. Επίσης κάνει ότι δεν βλέπει και αθωώνει τη διάθεση του Ισραήλ να επιτεθεί ακόμα και πολεμικά κατά του Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Όπως καταλαβαίνετε η επιλογή αυτή της κυβέρνησης είναι μια επιλογή που επιθυμεί να αναδείξει τη διάθεσή της να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε μια τριβή με την Τουρκία, προσωρινή ή πιο μακροπρόθεσμη δεν ξέρουμε. Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε η Ελλάδα να είναι ένας ενεργητικός παράγοντας και στην περιφέρεια και στην Ευρώπη και παγκόσμια, χωρίς βεβαίως να υπερβάλλουμε το μέγεθός της. Αλλά η ενεργητικότητα της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις συμφωνίες με το Ισραήλ, ούτε με την Τουρκία, ούτε με τις διάφορες στρατηγικές συμμαχίες που έχει, γιατί η χώρα περιπλέκεται μέσα σε μεγάλες αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς. Πρόκειται για έναν ενεργητικό ρόλο που στρέφεται εναντίον των λαών της περιοχής και ευρύτερα και στρέφεται επίσης και εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού λαού ο οποίος δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, και με το λαό του Ισραήλ. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να αντιπαλέψει κανείς τις εμφανείς ή υποβόσκουσες μελλοντικές στρατιωτικές αναμετρήσεις".

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Θετικά από την επίσκεψη μπορούμε να βρούμε; Διάβασα ότι έρχονται χιλιάδες τουρίστες από το Ισραήλ. Πέρα από τις αμυντικές συμφωνίες που θα γίνουν με το Ισραήλ, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις και τις τουριστικές συμφωνίες δεν είναι θετικό να γίνουν;".

    ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Αν κανείς συμφωνεί με 30 αργύρια του Ιούδα… Και εν πάση περιπτώσει ξαναλέμε: Εκεί που υπάρχει οικονομική συνεργασία ή συνεργασία πάνω σε θέματα τεχνολογίας, πρόκειται για μπίζνες. Να μιλάμε τώρα για ωφέλεια και τουρισμό σε μια περίοδο που ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν έζησε αυτό που λέμε διακοπές, ανάπαυση και κοντεύει να ξεχάσει τι σημαίνει τουρισμός". 

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Πως σχολιάζετε το ότι η συνεργασία αυτή Ελλάδας - Ισραήλ εμφανίζεται ως διπλωματική επιτυχία στα πλαίσια της κάλυψης του καινούργιου που βγήκε από την διατάραξη των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ"; 

    ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "Αν ο κ. Παπανδρέου, η ελληνική κυβέρνηση, ενδιαφέρεται να αποδείξει ότι είναι μια χώρα που συμβάλλει, που συνεχίζει να συμβάλει, όπως έκανε από την προηγούμενη δεκαετία, στα σχέδια του ιμπεριαλισμού τότε βεβαίως έχει ένα μερίδιο επιτυχίας. Αλλά για μάς πρόκειται για μια εξέλιξη εξαιρετικά επικίνδυνη για τη περιοχή και για τον ελληνικό λαό. Και ας μην υπερβάλλουμε. Δευτεροκλασσάτο στέλεχος είναι η ελληνική κυβέρνηση στα συμφέροντα της περιοχής. Αλλά και πρωτοκλασσάτο να ήταν πάλι αντίθετοι θα ήμασταν". 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια