Ανασχηματισμός του στενού κύκλου

από το ποντίκι

Ομάδες και ομαδούλες πιέζουν και πιέζονται για να βρεθούν πιο κοντά στον στενό κύκλο της πρωθυπουργικής εξουσίας…
Παιχνίδι να… γίνεται με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αφού τα αντιφατικά μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονται. Από τη μια πληθαίνουν οι διαρροές και οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός ζητάει από φίλους και συνεργάτες του την άποψή τους για την κυβέρνηση και τα μέλη της και από την άλλη φέρεται να δυσφορεί από τα δημοσιεύματα για σαρωτικό ανασχηματισμό.
Η αλήθεια είναι ότι και ο Παπανδρέου διαισθάνεται, ή γνωρίζει πολύ καλά, ότι γύρω από το ρεπορτάζ του ανασχηματισμού επενδύονται πολλές προσδοκίες ομάδων και προσώπων εντός του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πλασαριστούν πιο κοντά στο κέντρο εξουσίας…
Η «σφαγή» που γίνεται μεταξύ των «φυλών» του ΠΑΣΟΚ, των ομάδων δηλαδή που έχουν συγκροτηθεί όλα αυτά τα χρόνια, «παίζουν» τα… ρέστα τους για μια θέση δίπλα στον πρόεδρο.
Επί της ουσίας τώρα, το ζήτημα ενός ανασχηματισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου συνδέεται άμεσα με το αν θα
υπάρξει τελικά παραίτηση υπουργών και υφυπουργών προκειμένου να εκτεθούν ως υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Πάντως, ώς τώρα υπάρχει μεγάλη δυσθυμία και άρνηση από κάποιους που έχουν βολιδοσκοπηθεί και όλοι περιμένουν αν τελικά θα το ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός οπότε δύσκολα, όπως εξομολογούνται στους δημοσιογράφους, θα μπορέσουν να πουν όχι.
Στο πλαίσιο αυτό κινούνται δύο υφυπουργοί: η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μαγκριώτης, που υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αρνηθούν στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου πρόταση να δώσουν αγώνα για το κόμμα.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Άννα Διαμαντοπούλου και η Κατερίνα Μπατζελή που συζητούνται και βολιδοσκοπήθηκαν εμφανίζονται αρνητικοί, αν και κανείς δεν ξέρει αν μπορούν μέχρι το τέλος να εμμείνουν στην άρνησή τους.
Πάντως, αν δεν υπάρξει σοβαρή κυβερνητική τρύπα, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο πρωθυπουργός να κάνει ανασχηματισμό εκ βάθρων στην κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Οι περισσότεροι «στοιχηματίζουν» ότι απλώς θα γίνουν αντικαταστάσεις όσων εγκαταλείψουν το κυβερνητικό σκάφος…
Το επιχείρημα!
Κυριότερο επιχείρημα υψηλόβαθμων στελεχών για το ότι είναι «φούσκα» το σενάριο ριζικού ανασχηματισμού αρχές Σεπτεμβρίου είναι ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να τον κάνει πριν από τις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές και σε μια περίοδο που όλοι οι υπουργοί ετοιμάζουν τον προϋπολογισμό του τομέα τους.
«Αν κάνει τώρα ανασχηματισμό και έρθει η… λυπητερή των εκλογών τον Οκτώβριο, τι θα κάνει ο Παπανδρέου για να δώσει το αίσθημα ενός νέου ξεκινήματος, ότι δηλαδή πήρε το μήνυμα και θα επιχειρήσει διορθωτική πορεία;» αναρωτιέται έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος.
Μάλιστα παλιοί βουλευτές μπορεί να εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, προσπαθεί τους 8 μήνες που είναι πρωθυπουργός να μας πείσει για τον«εναλλακτικό» τρόπο που κυβερνά και ότι δεν τον αγγίζει η χιλιοφορεμένη λογική του πολιτικού κόστους, αλλά πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του ότι προς χάριν της πολιτικής ομαλότητας πρέπει να έχει στον πάγκο πρόσωπα προκειμένου, αν «χρειαστεί», να ξανασυστηθεί στους πολίτες.
Δηλαδή, αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα εντός της κυβέρνησης που δικαίως ή αδίκως θεωρούνται «καμένα» στην κοινή γνώμη, θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος προκειμένου να εμφανιστούν άλλα στη θέση τους, επιχειρώντας να επουλώσουν πληγές και να καλύψουν την πολιτική απόσταση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των πολιτών.
Αν – θεωρητικά – υπάρχει τρόπος να συμβεί αυτό και δεν έχουν καταλυθεί οριστικά οι πολιτικοί δεσμοί με μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες που κυριολεκτικά «λεηλατήθηκαν» τους τελευταίους μήνες.
Συνεπώς, λένε όσοι ξέρουν, ανασχηματισμός δεν μπορεί να γίνει επειδή πιέζουν οι εσωτερικές ομάδες του κυβερνώντος κόμματος. Γι’ αυτό και τον τοποθετούν σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο. Στις αρχές, δηλαδή, του νέου έτους.
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει συγκεκριμένο χρόνο προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη συνολική εικόνα του σχήματος που δημιούργησε. Υπάρχουν συγκεκριμένες αρρυθμίες που έχουν δημιουργηθεί, ενώ ο ίδιος φέρεται να έχει μετανιώσει για την υπουργοποίηση σε συγκεκριμένες θέσεις στενών συνεργατών του, αφού μοιάζει να έχει αποδιοργανωθεί πλήρως το γραφείο του.
Γι’ αυτό και γίνονται σκέψεις να ενισχυθεί το πρωθυπουργικό γραφείο με στελέχη που αποδεδειγμένα μπορούν να συμβάλουν στην απόδοση του Παπανδρέου.
Στο πλαίσιο αυτό τουλάχιστον ο Παύλος Γερουλάνος φέρεται να επανακάμπτει στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και η Τίνα Μπιρμπίλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλη θέση, πιο κοντά στον πρωθυπουργό.
Μάλιστα, με την ευκαιρία ενός ευρύτατου ανασχηματισμού, όποτε κι αν γίνει, αναμένεται να εφαρμοστεί και μια σειρά προτάσεων που έχει εδώ και καιρόκαταθέσει η επιτροπή «σοφών». Ουσιαστικά, όπως προκύπτει, προτείνει μια«προσομοίωση» της λειτουργίας της κυβέρνησης στα πρότυπα της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει ενσωματώσει όλους τους νεωτερισμούς σε επίπεδο διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως να υπάρξει και μια ακόμα αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης και των υπουργείων με άλλου τύπου συγχωνεύσεις και συνενώσεις, όπως και προσθήκη κάποιων θέσεων υφυπουργών σε υπουργεία με πολύ μεγάλο εύρος.
Και οι βουλευτές τον… χαβά τους…
Κι ενώ τα θεσμικά μοιάζει να είναι στο μυαλό του πρωθυπουργού, στο μυαλό των βουλευτών είναι οι σφαίρες επιρροής τους. Υπάρχουν λοιπόν στελέχη που στήριξαν στην εσωκομματική διαμάχη τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τα οποία εκτιμούν ότι κάποιοι παπανδρεοφρουροί λειτουργούν με βάση το 2007 και «κόβουν» βουλευτές και στελέχη από την κυβέρνηση, κρατώντας τους στην πολιτική έρημο, στην οποία βρίσκονται μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του Γιώργου.
Άλλοι πάλι που στήριξαν τον Παπανδρέου και επιδιώκουν την προσωπική και πολιτική τους αυτονομία δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανασύσταση της «σκληρής ομάδας» της Ιπποκράτους δίπλα στον πρωθυπουργό. Τέλος, κάποιοι σκληροί εκσυγχρονιστές που στήριξαν με θέρμη όλα τα τελευταία διαρθρωτικά μέτρα, που ξεσήκωσαν κοινωνικό και πολιτικό ανάθεμα, περιμένουν την ώρα τής… δικαίωσης και την πολιτική τους ανάκαμψη, αφού από την αποχώρηση του Σημίτη και μετά έχουν χάσει… «τα αυγά και τα καλάθια».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια