Ραγκούσης: Απόφασή μας δεν είναι να «κοντύνουμε», δεν είναι να «κλαδέψουμε» το πελατειακό κράτος, είναι να το ξεριζώσουμε οριστικά και αμετάκλητα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΣΚΟΥΡΗ

    1. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ποιο είναι, κύριε υπουργέ;

    Δεν υπάρχει, κ. Σκουρή, άλλο στοίχημα από την πραγματοποίηση των απαραίτητων για την αναγέννηση της χώρας δομικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ συμπίπτει χρονικά με ακόμη μία κρίσιμη στιγμή αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Γιατί αφορά αλλαγές που διασφαλίζουν ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Αλλαγές που διασφαλίζουν ότι οι μεγάλες θυσίες που πραγματοποιούν οι Έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, πιάνουν τόπο. Στη ΔΕΘ θα έχουμε την ευκαιρία να τεκμηριώσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών έχουν, για πρώτη φορά τόσο εμφατικά, αντίκρισμα και ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα εποχή ριζικής αλλαγής στο κράτος που δημιουργεί όρους και εγγυήσεις δημοσιονομικής ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες.

   

    2. Αυτό πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να είναι και το στίγμα τυχόν ανασχηματισμού;

    Φοβάμαι ότι δεν θα πρωτοτυπήσω και θα σας επαναλάβω ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού.

   

    3. Παιδικές αρρώστιες, όπως η έλλειψη αλληλεγγύης, πώς θα αντιμετωπιστούν;

    Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής ομάδας και της παράταξης θεμελιώνεται στις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε και στην εντολή του ελληνικού λαού από την οποία όλοι δεσμευόμαστε. Διαφορετικές προσεγγίσεις πριν τη λήψη μιας απόφασης συνιστούν πηγή εμπλουτισμού και βελτίωσης των πολιτικών μας, γι’ αυτό άλλωστε, στο πνεύμα της διαβούλευσης, τις ενθαρρύνει ο πρωθυπουργός. Εκεί θεμελιώνεται και η ενότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων.

   

    4. Είστε υπουργός Εσωτερικών. Τι πιθανότητες δίνετε για διπλές κάλπες το Νοέμβριο;

    Σήμερα απαιτείται υπευθυνότητα και πολιτική σταθερότητα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου εκλέχθηκε μόλις πριν από 10 μήνες με αυξημένη, ισχυρή λαϊκή εντολή, η οποία επιβεβαιώνεται καθημερινά, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Αυτή η επιβεβαίωση είναι η καθημερινή έγνοια και ευθύνη μας, γι’ αυτή αγωνιζόμαστε.

   

    5. Τελικά ο κ. Καραμανλής πρέπει να μιλήσει; Ή το πρόβλημα μετατίθεται πλέον στον κ. Σαμαρά;

    Ο κ. Σαμαράς δεν έχει να απολογηθεί μόνο για το καταστροφικό κυβερνητικό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο συνέπραξε. Έχει να απολογηθεί και για ένα αντιπολιτευτικό παρόν ανευθυνότητας, αλλά και εμμονής σε καταδικασμένες πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος. Θυμίζω ότι έχει καταψηφίσει τους νόμους της αξιοκρατίας για τις προσλήψεις και τις προαγωγές στο Δημόσιο, ακόμα και τον «Καλλικράτη». Σε ό,τι αφορά τον κύριο Καραμανλή, εμβρόντητος κάθε μέρα ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί την έκταση της καταστροφής που άφησε πίσω του και των ιστορικών ευθυνών που πλέον του καταλογίζονται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

   

    6. Η τριχοτόμηση της συντηρητικής παράταξης μήπως ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για το ΠΑΣΟΚ;

    Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ σφυρηλατήθηκε διαχρονικά, αλλά και ιδιαίτερα υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, πάνω σε αρχές και αξίες που μας δεσμεύουν με τον πιο συνειδητό και ουσιαστικό τρόπο. Έχει οικοδομηθεί με κόπο και έχει εγγυητή τον ίδιο τον ελληνικό λαό, τους προοδευτικούς πολίτες. Είναι ενότητα θεμελιωμένη στην κοινωνία και όχι στην εξουσία.

   

    7. Στη σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία θα κληθούν και πολιτικά πρόσωπα όπως ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Αβραμόπουλος ή και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής;

    Έχουμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό για πλήρη αποκάλυψη όλης της αλήθειας σε κάθε υπόθεση που πλήγωσε τη χώρα. Καμιά υπόθεση και κανένα πρόσωπο δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων, οι οποίοι θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου. Και ταυτόχρονα, με βαθιές δομικές αλλαγές, θωρακίζουμε την πολιτεία μας ώστε να μην μπορεί να ξανασυμβούν ποτέ αυτά. Εκεί εντάσσεται, π.χ., και το πρόγραμμα Διαύγει@, με το οποίο κατοχυρώνεται απόλυτη διαφάνεια κατά τη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων.

   

    8. Στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση γιατί επιμένετε στο 50% +1; Ακόμα και υπουργοί εκτιμούν πως δεν συμφέρει το κόμμα σας…

    Το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να υπηρετεί το συμφέρον της χώρας, δεν μπορεί παρά να συνίσταται στην υπεράσπιση αρχών και αξιών, στην υπεράσπιση της πολιτικής του συνέπειας και αξιοπιστίας. Το 50% + 1 ήταν προεκλογική μας δέσμευση, ήταν το περιεχόμενο της εντολής του ελληνικού λαού, την οποία υλοποιούμε στο ακέραιο.

   

   

    9. Πιστεύετε και εσείς πως ο ρόλος των προσώπων που θα είναι υποψήφιοι είναι καθοριστικός στις προσεχείς εκλογές;

    Οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι ξεχωριστές. Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», μπαίνει σε μια νέα εποχή, που σημαίνει νέα νοοτροπία και νέα εργαλεία στα χέρια των τοπικών κοινωνιών.

    Που σημαίνει μια νέα αντίληψη για τον τρόπο διακυβέρνησης: απόλυτη διαφάνεια, λογοδοσία στον πολίτη, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και αποτελεσματική άσκησή τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη. Μια νέα αντίληψη που δεν είναι μια κομματική ατζέντα, αλλά ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

    Και είναι προφανές ότι τα πρόσωπα που θα κληθούν να υλοποιήσουν τον «Καλλικράτη» θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της μεγάλης αλλαγής στο κράτος .

   

    10. Ο νόμος για τον έλεγχο των δαπανών στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση αποτελεί προηγούμενο και για τις εθνικές εκλογές;

    Έχουμε, όλοι, να επιλέξουμε εάν θα αφήσουμε την υπάρχουσα κατάσταση ασυδοσίας που κυριαρχεί στη διαδικασία των εκλογών, τοπικών ή εθνικών, ή εάν θα κάνουμε κάτι για αυτό. Εμείς έχουμε αποφασίσει να χτυπήσουμε τις αιτίες που δημιουργούν το μαύρο πολιτικό χρήμα. Γιατί αυτό απαιτούν οι πολίτες. Ξεκινάμε από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και φυσικά, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και στον εκλογικό νόμο.

   

    11. Δηλαδή κουπόνια τέλος; Και, αλήθεια, πιστεύετε ότι μέσω των κουπονιών διακινείται σήμερα μαύρο πολιτικό χρήμα;

    Υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει ότι με τα κουπόνια υπάρχει διακίνηση ή, έστω, δίνεται η δυνατότητα για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος; Όχι βέβαια. Είναι μια πρακτική που πρέπει να σταματήσει. Μόνον όσοι εξυπηρετούνται από την αδιαφάνεια μπορεί να είναι αντίθετοι στην κατάργηση των ανώνυμων κουπονιών.

   

   

    12. Πότε θα έρθει στη Βουλή το «γερμανικό μοντέλο»; Και η ψήφισή του αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός;

    Το σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο είναι έτοιμο. Έχει καταρτιστεί στη βάση όσων αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της προεκλογικής μας δέσμευσης για ριζοσπαστική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, για ένα αποφασιστικό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα, για την ουσιαστική ενίσχυση, εν τέλει, της αυτονομίας της πολιτικής. Το σχέδιό μας προβλέπει μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές περιφέρειες. Απαλλάσσει, έτσι, τους βουλευτές από εξαρτήσεις. Η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης στη δημιουργία μιας νέας πολιτικής εποχής, που σηματοδοτεί το πραγματικό τέλος της μεταπολίτευσης και συνιστά μια ουσιαστική ανατροπή του σημερινού πολιτικού συστήματος.

   

    13. Με αφορμή τις δημοτικές, πάντως, βλέπουμε ένα «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με διαγραμμένους βουλευτές και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει χώρος για επανάληψη του «φαινομένου Λαφοντέν» στη χώρα μας;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις που καταψήφισαν τον «Καλλικράτη» και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στην αυτοδιοίκηση. Είπαν «όχι» στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στους νέους ισχυρούς δήμους, στο νέο πλαίσιο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας για τον πολίτη που συνεπάγεται ο «Καλλικράτης». Ακολούθησε, δηλαδή, τη Νέα Δημοκρατία σε ένα συντηρητικό «όχι» στην αυτοδιοίκηση.

   

    14. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι χειρότερη από την κυβέρνηση Καραμανλή. Σας ανησυχεί ένα αντικυβερνητικό μέτωπο στον β’ γύρο των δημοτικών;

    Ο κ. Τσίπρας εξέπληξε όλους τους Έλληνες πολίτες φτάνοντας σε ένα συμπέρασμα το οποίο ούτε ακραιφνείς οπαδοί της Ν.Δ. δεν εκφέρουν. Και αυτή τη στάση θα την αξιολογήσουν οι πολίτες.

   

   

    15. Με τον εκλογικό νόμο ολοκληρώνονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών;

    Μέσα σε λιγότερο από δέκα μήνες έχουμε εισάγει στο Κοινοβούλιο και έχουν γίνει νόμοι του κράτους -και, το κυριότερο, ήδη εφαρμόζονται φέρνοντας τα πρώτα τους αποτελέσματα- 6 μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανατρέπουν παγιωμένες αντιλήψεις και συνιστούν το οριστικό τέλος ενός πελατειακού, αναποτελεσματικού, συγκεντρωτικού κράτους:

    - Η καθολική υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ: η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι η πρώτη στην ελληνική ιστορία, κατά τη θητεία της οποίας δεν έγινε και δεν θα γίνει κανένας διορισμός στο Δημόσιο εκτός των αντικειμενικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

    - Η αξιοκρατική επιλογή των προϊστάμενων στη Δημόσια Διοίκηση: τελείωσε οριστικά η κομματικά ελεγχόμενη ιεραρχία στο Δημόσιο. Οι υπουργοί της κυβέρνησης αυτής είναι οι πρώτοι που δεν υπαγορεύουν ποιοι θα γίνουν διευθυντές, αλλά το μαθαίνουν από τα ανεξάρτητα συμβούλια, στα οποία δεν έχουν καμία παρέμβαση.

    - Οι σύγχρονες διατάξεις για την ιθαγένεια και για τη συμμετοχή των ομογενών και των νόμιμων αλλοδαπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    - Ο «Καλλικράτης», που συνιστά μια νέα αρχή για την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση, αλλά και ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και ελέγχου. «Καλλικράτης» ο οποίος συνεχίζεται με μια δεύτερη φάση που αφορά τώρα την Κεντρική Διοίκηση, τον πυρήνα του κράτους.

    - Το Πρόγραμμα «Διαύγει@», με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αποφάσεων όλων όσων ασκούν δημόσια εξουσία στο διαδίκτυο, που δίνει αποφασιστικό χτύπημα στην κακοδιοίκηση, τη σπατάλη και τη διαφθορά.

    - Ο νόμος για τις εκλογικές δαπάνες στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, που ψηφίστηκε χθες από το Κοινοβούλιο και εισάγει διαφάνεια, ουσιαστικό έλεγχο και δραστικό περιορισμό στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Η έβδομη νομοθετική μας παρέμβαση θα είναι η εισαγωγή του νέου εκλογικού νόμου και της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευθεί ενώπιον του ελληνικού λαού. Η κρισιμότητα του εκλογικού νόμου είναι αυταπόδεικτη: είναι ο νέος εκλογικός νόμος που θα προσδώσει μονιμότητα σε όλες τις προηγούμενες αλλαγές με τις οποίες χτυπήσαμε το πελατειακό κράτος. Ακριβώς γιατί ακυρώνει τη βαθύτερη αιτία δημιουργίας του.

    Απόφασή μας δεν είναι να «κοντύνουμε», δεν είναι να «κλαδέψουμε» το πελατειακό κράτος, είναι να το ξεριζώσουμε οριστικά και αμετάκλητα. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια