«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα»

Δεν θέλει ν' αλλάξει υπουργείο, γιατί «τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος», δεν θέλει να είναι υποψήφια στην περιφέρεια Αττικής, γιατί «υπάρχουν άλλα στελέχη που μπορούν να αποδώσουν άριστα στον χώρο της αυτοδιοίκησης», πιστεύει ότι η πολιτική της «θίγει οργανωμένα συμφέροντα» και γι' αυτό είναι «θύμα διαρροών, δυσφημιστικών σχολίων και συντροφικών μαχαιρωμάτων».
Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, παραδέχεται ότι έχει διαφορετικές απόψεις με τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε ορισμένα θέματα, αλλά «οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές και επιτυγχάνεται σύνθεση στο υπουργικό συμβούλιο». Τέλος, αναφέρει πως η Ελλάδα θα εισηγηθεί στην Ε.Ε. τη δημιουργία ενός
«ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης τιτλοποιημένων δανείων των τραπεζών».
* Σύμφωνα με όσα έχουν γραφεί ή φεύγετε από την κυβέρνηση, ή αλλάζετε υπουργείο.
- Από το 2007 που μπήκα στην πολιτική, κάθε δύο μήνες κυκλοφορούν «φήμες» ότι είτε μετακινούμαι, είτε ανασχηματίζομαι, είτε... καταργούμαι. Εχω αρχίσει να συνηθίζω αυτό το κακόγουστο παιχνίδι.
* Βρίσκεστε μονίμως στο στόχαστρο. Υπάρχει κάποιο κέντρο που λειτουργεί εναντίον σας;
- Ενας πολιτικός που παράγει έργο και θίγει τα κακώς κείμενα έχει απέναντί του οργανωμένα συμφέροντα ή κάποιους οι οποίοι προσπαθούν με μικροπολιτικά τερτίπια, δυσφημιστικά σχόλια, διαρροές και επινοημένα σενάρια να απαξιώσουν το έργο του.
* Υπάρχουν, πιστεύετε, και άλλες αιτίες δυσαρέσκειας;
- Αυτό το υπουργείο μοιράζει λεφτά, εποπτεύει την αγορά, επιβάλλει πρόστιμα και καθορίζει τιμές σε ευαίσθητους τομείς, όπως στα φάρμακα. Οταν αυτό γίνεται με διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, δυσαρεστεί ανθρώπους που έχουν συνηθίσει σε άλλες πρακτικές. Δεν πρόκειται να δώσουμε λεφτά σε αεριτζήδες.
* Υπάρχουν και συντροφικά μαχαιρώματα;
- Ισως... Στην πολιτική υπάρχουν και αυτά. Προσωπικά έχω εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους συναδέλφους μου.
* Αν σας πει ο κ. Παπανδρέου να είστε υποψήφια στην περιφέρεια Αττικής, τι θα πείτε;
- Πιστεύω ότι υπάρχουν άλλα στελέχη που μπορούν να αποδώσουν άριστα στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
* Θέλετε να μετακινηθείτε; Μήπως έχει κλείσει ένας κύκλος για σας;
- Μόλις τώρα ανοίγει ένας κύκλος σ' αυτό το υπουργείο. Εχει παραχθεί πολύ έργο, κυρίως θεσμικό και νομοθετικό, και τώρα είναι η στιγμή της υλοποίησης. Και, επειδή με ενδιαφέρει να κριθώ από τα αποτελέσματα, θέλω να ολοκληρώσω αυτό το έργο.
* Κυκλοφορεί ότι με τον Γ. Παπακωνσταντίνου έχετε πρόβλημα συνεννόησης.
- Με τον Γ. Παπακωνσταντίνου συνεργαζόμαστε από το 2007 άψογα. Σε ορισμένα θέματα έχουμε διαφορετικές απόψεις, τις συζητάμε, υπάρχει διάλογος και τελικώς γίνεται η σύνθεση στο υπουργικό συμβούλιο.
* Είστε κυβέρνηση εννιά μήνες. Σε ποια σημεία θα εντοπίζατε αδυναμίες;
- Σε δύο τομείς: Απαιτείται βελτίωση στο πεδίο των διοικητικών μηχανισμών, και εδώ η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι το κλειδί. Ο δεύτερος τομέας έχει να κάνει με την ευρύτερη επικοινωνία. Δεν δίνουμε όση σημασία χρειάζεται στην ενημέρωση του κόσμου και στην ανάδειξη των πολιτικών μας επιλογών.
* 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα απειλούνται;
- Οχι.
* Το 2011 θα βγούμε ξανά στις αγορές;
- Πιστεύω πως ναι.
* Το 2012 θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης;
- Πιστεύω ναι.
* Από πότε οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να κερδίζουν μέρος των απωλειών που έχουν υποστεί;
- Με το τέλος του μνημονίου.
* Αναδιαπραγμάτευση χρέους θα γίνει;
- Με την εφαρμογή του προγράμματος δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα.
* Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε από ένα κομμάτι της αριστεράς ότι είστε κυβέρνηση δωσιλόγων;
- Επαναστατώ. Σπάνια βλέπει κανείς μια κυβέρνηση που διαθέτει τόσα ικανά στελέχη να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους γιατί αγαπούν τον τόπο τους.
* Δικαιωθήκατε όταν είπατε ότι οδεύουμε προς το ΔΝΤ. Τώρα τι πρόταση κάνετε;
- Τότε, τον Δεκέμβριο του 2009, έβλεπα ότι μπαίναμε σε ένα τσουνάμι της διεθνούς κερδοσκοπίας από το οποίο πολύ δύσκολα θα βγαίναμε μόνοι μας. Ο μηχανισμός στήριξης ήταν ένα κατόρθωμα. Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός υπήρξαν πρωτεργάτες στη δημιουργία ευρωπαϊκών θεσμών. Τώρα οι θεσμοί πρέπει να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και να προχωρήσει πιο τολμηρά η οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση.
* Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνει διεύρυνση;
- Πιστεύω ότι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα κριθούν από τη ρευστότητα στην αγορά. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης των τιτλοποιημένων δανείων των τραπεζών. Πρόκειται για δική μας πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Ηδη συζητάμε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και ξένες τράπεζες.
* Υπάρχει κόντρα με τις τράπεζες;
- Η αλήθεια είναι σύνθετη. Από τη μία μεριά οι τράπεζες έχουν ουσιαστικό πρόβλημα ρευστότητας. Από την άλλη όμως οφείλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που έχουν και να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά με λογικούς όρους. Διότι διαφορετικά δεν θα έχουμε ανάπτυξη.
* Πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο.
- Εχουμε ανακοινώσει ένα τριετές Συμβόλαιο Στήριξης των Μικρομεσαίων ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Μια μεγάλη ανάσα αυτή την περίοδο. Η αποτελεσματικότητα όμως του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να συνεισφέρει στις επιχειρήσεις με μικροπιστώσεις ή δάνεια.
* Πώς βλέπετε τις αλλαγές που έρχονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα;
- Το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή δυναμική. Χρειαζόμαστε επομένως έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, παροχή επαρκούς ρευστότητας στην αγορά και οι όποιες συγχωνεύσεις να μην αντιστρατεύονται τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο.
* Θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2010;
- Ολα τα μέτρα έχουν ήδη ενταχθεί στο μνημόνιο. Η υλοποίηση του προγράμματος πηγαίνει καλά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αξιολογούμε τις αποκλίσεις, που πιστεύω ότι δεν θα είναι σημαντικές.
* Πώς θα αντιμετωπίσετε τον φονικό συνδυασμό υψηλής ανεργίας, πληθωρισμού, ύφεσης και υψηλού χρέους;
- Η οικονομία είναι σαν το ανθρώπινο σώμα. Οταν δίνεις ένα φάρμακο, γνωρίζεις και τις επιπτώσεις του σε άλλα όργανα. Η δραστική περικοπή 20 δισ. ευρώ το 2010, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ, βάθυνε την ύφεση που είχε ήδη αρχίσει το 2009. Το ίδιο ισχύει με την αύξηση των ειδικών φόρων που μερικώς αντανακλάται στις τιμές. Το στοίχημα είναι να υλοποιηθούν αποτελεσματικά οι διαρθρωτικές μεταβολές και να κινητοποιηθούν οι επενδύσεις ώστε από το μέσο του 2011 να δούμε μια πραγματική αλλαγή.
* Σας κατηγορούν ότι καθυστερείτε αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
- Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Εχουμε προχωρήσει πάνω από 15 παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων, την αποκέντρωση, αναθεώρηση και επίσπευση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την άρση του καμποτάζ, την προώθηση ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στην περιφέρεια, την ανατιμολόγηση 5.000 φαρμάκων, τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, την υπερχρέωση νοικοκυριών, την αναστολή πλειστηριασμών, και έπονται άλλες τομές, όπως το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
* Γιατί όμως καθυστέρησε ο αναπτυξιακός νόμος;
- Αυτή είναι μια άλλη «καραμέλα» που κάποιοι άσπονδοι φίλοι πιπιλίζουν. Ευθύς εξαρχής η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2011, καθώς όλη τη διάρκεια του 2010 χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στον προηγούμενο νόμο. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες πολύ πριν από τον Ιανουάριο του 2011.
* Ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και με 40% φορολογικό συντελεστή;
- Μέσα στο 2010 χρηματοδοτούμε επενδύσεις με 1,2 δισ. ευρώ. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Εχουν παγώσει επενδυτικά σχέδια αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την αρχή του χρόνου έχουμε ήδη ξεμπλοκάρει δύο μεγάλες επενδύσεις ύψους 2 δισ. και έπονται άλλες δώδεκα.
* Θα υπάρξει κοινωνικό πακέτο στη ΔΕΘ;
- Βεβαίως.
* Πώς θα γίνει αυτό εφικτό με μόνο 100 εκατ. ευρώ;
- Κοινωνικό πακέτο δεν σημαίνει, αναγκαστικά, επιδόματα. Σημαίνει χαμηλή τιμή φαρμάκων, βρεφονηπιακοί σταθμοί, πρόνοια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, υπηρεσίες υγείας, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από το Δημόσιο, ολοήμερα σχολεία και στοχευμένα προγράμματα εργασίας και κατάρτισης για τα οποία υπάρχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
enet

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια