Σε σωστή κατεύθυνση κινείται το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού, λέει η ΓΣΕΒΕΕ

Επιτακτική ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης


Στη σωστή κατεύθυνση είναι το σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου, «ωστόσο, είναι σαφές ότι πρόκειται απλά για επενδυτικό νόμο και όχι αναπτυξιακό, καθώς το αναπτυξιακό ζήτημα είναι ευρύτερο», υποστηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι το βασικό ζητούμενο αναζήτησης και εφαρμογής ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου συνεχίζει να παραμένει, καθώς ο νόμος κατατίθεται σε μια χρονική περίοδο όπου είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, με στόχο αφενός την έξοδο από την κρίση και αφετέρου την εξασφάλιση μιας μακροχρόνιας και βιώσιμης ανάπτυξης. 



Η ΓΣΕΒΕΕ στις προτάσεις που κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετική τη δυνατότητα που παρέχεται στο αρμόδιο υπουργείο να πραγματοποιεί ειδικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας μέσω των ειδικών καθεστώτων, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 11.

Το εν λόγω άρθρο καθιστά τον νόμο ιδιαίτερα ευέλικτο με δυνατότητα να προσαρμόζεται με βάση τις εκάστοτε συγκυρίες και να αντιμετωπίζει συγκεκριμένα ζητήματα επιχειρηματικής δραστηριότητας (για παράδειγμα δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ και ΒΙ.ΠΕ).

Επιπλέον, θετικά κρίνεται η σύσταση του Συμβουλίου Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της Εφαρμογής του επενδυτικού νόμου, το οποίο αποτελεί αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ. Το Συμβούλιο έχει ως βασική αρμοδιότητα να συντάσσει ετήσια έκθεση προς την υπουργό Οικονομίας, την οποία υποβάλλει στη Βουλή.


Με βάση το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας, η ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε τις προτάσεις της, ανά θεματική ενότητα. Σε ό,τι αφορά το πεδίο εφαρμογής και τα θέματα διαδικασίες, οι θέσεις της είναι οι εξής:

Α. Πεδίο εφαρμογής - Θέματα διαδικασίας

Πεδίο εφαρμογής: Δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί η επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (κωδικός 45), στο βαθμό που δεν εξαιρείται το εμπόριο των αντίστοιχων κλάδων.
Δεν είναι σαφές γιατί υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου οι ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα ασφαλιστικά ταμεία αφενός και η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση αφετέρου (κωδικοί 64 και 65 αντίστοιχα), όταν μάλιστα εξαιρούνται κλάδοι όπως οι υπηρεσίες εστίασης (κωδικός 56).

Διαδικασία Υποβολής

Η φάση της αξιολόγησης να ξεκινά άμεσα μετά την λήξη υποβολής των επενδυτικών σχεδίων και να ολοκληρώνεται μέσα σε 4 μήνες. Ο σαφής προσδιορισμός των διαθέσιμων πόρων προβλέπεται vα παρέχει χρήσιμη πληροφόρηση στους επενδυτές.

Επιπλέον, η δυνατότητα άπαξ επαναυποβολής πρότασης που έχει απορριφθεί και η χρήση του διαδικτύου για την υποβολή, την παρακολούθηση της πορείας αξιολόγησης και εν γένει της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου κρίνονται θετικά.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Προτείνεται η αντικατάσταση κάποιων «χρονοβόρων» δικαιολογητικών με υπεύθυνες δηλώσεις και η προσκόμιση τους μόνο σε περίπτωση έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου.

Υποβαλλόμενα έντυπα

Προτείνεται η απλοποίηση των απαιτούμενων υποδειγμάτων οικονομοτεχνικής μελέτης. Επιπλέον, προτείνεται να διαφοροποιηθούν τα υποδείγματα ανάλογα με το ύψος της επένδυσης (για παράδειγμα, σε επενδυτικά σχέδια μέχρι 1.000.000€ τα σχετικά υποδείγματα πρέπει να είναι απλοποιημένα ενώ για επενδυτικά σχέδια άνω του 1.000.000€ θα πρέπει να είναι αναλυτικότερα με περισσότερα στοιχεία)

Διαδικασία Αξιολόγησης

Το σύστημα της ηλεκτρονικής αξιολόγησης και της τυχαίας κατανομής των προτάσεων στους αντίστοιχους αξιολογητές κρίνεται θετικό. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην οργάνωση της αξιολόγησης με τέτοιον τρόπο ώστε η βαθμολόγηση να ολοκληρώνεται και να υποβάλλεται στο σύστημα σε μία μόνο ημέρα με σκοπό να αποκλειστούν πιθανά φαινόμενα συναλλαγής.

Μητρώο Αξιολογητών

Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του μητρώου των αξιολογητών (προϋποθέσεις ένταξης, απαιτούμενα προσόντα, εμπειρία κ.τλ.) και της επαρκούς κατάρτισής τους ώστε να πραγματοποιηθούν σωστές και ρεαλιστικές αξιολογήσεις.

Επιπλέον προτείνεται η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων από ομάδα δύο αξιολογητών, ο πρώτος με εξειδίκευση στο αντικείμενο της επένδυσης που θα αξιολογήσει το τεχνικό σκέλος της επένδυσης και ο δεύτερος με εξειδίκευση σε οικονομικά που θα αξιολογήσει το οικονομικό σκέλος της επένδυσης. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται λάθη και θα μειωθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Προκαταβολή/Δόσεις

Θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού συνεργασίας τραπεζών και Υπουργείου με σκοπό την δυνατότητα χορήγησης της προκαταβολής από τις τράπεζες άμεσα με την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου μέσω δανειακού λογαριασμού.

Αντιμετώπιση σπατάλης των πόρων

Οι υπερτιμολογήσεις των δαπανών οι οποίες έχουν έντονα παρατηρηθεί σε όλα τα επενδυτικά προγράμματα, ευνοούνται λόγω της απουσίας ενός ελεγκτικού μηχανισμού διασταύρωσης των τιμών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια