ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ FLASH ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ.


    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να μιλήσουμε με τον κ. Λοβέρδο για τη νέα φάση που περνά από δω και στο εξής ο τομέας της εργασίας. Τα δύο κορυφαία νομοθετήματα πλέον είναι νόμοι του κράτους και εφαρμόζονται και το ασφαλιστικό και το εργασιακό και μία νέα σελίδα είναι απαραίτητο να αρχίσει να γράφεται. Ανδρέας Λοβέρδος, Υπουργός Εργασίας, κ. Λοβέρδο καλή σας ημέρα. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα κ. Σταματόπουλε. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο; Περάσατε ένα πάρα πολύ δύσκολο εξάμηνο-επτάμηνο στο Υπουργείο, έτσι δεν είναι;
Δηλαδή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην κυριολεξία. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από Νοέμβριο έως και Ιούλιο, ναι. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι πιστεύετε κ. Λοβέρδο ότι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής; Αν κάποια πράγματα έπρεπε ούτως ή άλλως να γίνουν, το έχετε πει πάρα πολλές φορές, ήταν έξω από κάθε αμφιβολία, δε χωρούσε καμία αναβολή. Από δω και στο εξής ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για σας; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παράλληλα με το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, είχαμε δώσει εντολή στο Υπουργείο Εργασίας, στη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων, να τρέχει το ΕΣΠΑ για να ρέουν χρήματα στην αγορά. 

    Η δεύτερη εντολή ήταν στον ΟΑΕΔ να προχωρά τα προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για να διευκολύνονται οι προσλήψεις ή η διατήρηση θέσεων εργασίας. Και τώρα που τέλειωσε η μεγάλη μας παρέμβαση στα διαρθρωτικά θέματα της εργασίας και του ασφαλιστικού έχουμε πέσει με τα μούτρα σε αυτούς τους τομείς, συμπληρώνοντας μάλιστα και τις πολιτικές μας. 

    Ένα το κρατούμενο: Είδατε τη διακύμανση της ανεργίας Ιανουάριο-Μάρτιο αφενός που έφτασε στο 12 και κάτι, ένα παιχνίδι που κάνει μέσα στους μήνες της εποχικής τουριστικής εργασίας, δηλαδή τον Απρίλιο που είχαμε μείωση κατά μηδέν κόμμα κάτι της ανεργίας και τώρα τον Ιούλιο που εμφανίζονται νέες θέσεις εργασίας θέλω να εξηγήσω πως έχουν προκύψει αυτά.

    Και αρχίζουμε και κάνουμε και εκτιμήσεις για το τέλος της χρονιάς, που θα κλείσει η τουριστική περίοδος και που εν πάση περιπτώσει συνήθως τον Οκτώβριο συναντάμε μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές οι μικρές διακυμάνσεις που αποδίδονται από σας κ. Λοβέρδο; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κατά πρώτον αποδίδονται στον καιρό, δηλαδή στην εποχή, δηλαδή στον τουρισμό, ο οποίος κάθε χρονιά ωθεί προς τα πάνω την απασχόληση, δηλαδή τάσεις απασχόλησης προς τα πάνω, ανοδικής απασχόλησης, που φέτος πρέπει να προσθέσουμε κ. Σταματόπουλε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων, που χρηματοδοτούν αυτή τη στιγμή γύρω στις 55 χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

    Αυτές οι 55 χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργούν αντίβαρα στην κατάσταση που υπάρχει στην αγορά, που είναι αυτή που λέει το ΕΒΕΑ, η ΓΣΕΒΕ που είναι αυτή που λένε οι έμποροι, που είναι αυτή που λένε όλοι. 

    Κύριε Σταματόπουλε, πριν από δύο χρόνια αν έλεγες σε έναν Έλληνα και μια Ελληνίδα ότι εκπονούνται και διεκπεραιώνονται με επιτυχία αυτά τα προγράμματα, είτε ήταν η Νέα Δημοκρατία, είτε ήταν το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, θα σας έλεγε ο πολίτης "δε με νοιάζει, γιατί ο βασικός μου στόχος είναι να μπει το παιδί μου στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

    Έτσι φτάσαμε στο ένα εκατομμύριο εργαζομένους στο δημόσιο, πολύ υπερβολικός αριθμός για την Ελλάδα και υπό αυτή την έννοια τότε όλα αυτά τα προγράμματα τότε φαίνονταν αδιάφορα και η κεντρική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα τα υποτιμούσε, τα θεωρούσε -πώς να πω- πάρεργο, λες και η υπόλοιπη Ευρώπη που τα προωθούσε αυτά τα προγράμματα ήταν ανόητη. 

    Τώρα που σταμάτησε η ιστορία των προσλήψεων, γιατί δε βγαίνει άλλο στο δημόσιο, τώρα αναδεικνύεται η σημασία αυτών των μορφών πολιτικών παρεμβάσεων, που έκαναν όλες οι Κυβερνήσεις στην Ελλάδα, δε θέλω εδώ να είμαι ανόητος, όλες οι Κυβερνήσεις πάλεψαν να προωθήσουν αυτά τα προγράμματα. 

    Τώρα αναδεικνύεται η σημασία τους και θέλω εγώ να πιστεύω, θα το δείξει αυτό η ζωή, ότι εμείς τα κάνουμε και με έναν τρόπο πιο άρτιο από πλευράς οργανωτικής, αλλά και από πλευράς ουσίας. Έχουμε την υπερηφάνεια να λέμε στο Υπουργείο Εργασίας ότι παρότι δε φαινόταν κάνοντας εμείς κάθε προσπάθεια επικοινωνιακή δεν το περνάγαμε, ακόμα και ο Πρωθυπουργός που στις 31 Μαρτίου αν θυμάμαι καλά εγκαινίασε ένα τέτοιο πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών και εργαζομένων, παρότι δηλαδή προσπαθούσαμε να το επικοινωνήσουμε, δηλαδή να το καταστήσουμε γνωστό αυτό στην ελληνική κοινωνία δε γινόταν. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χανόταν σε όλα τα υπόλοιπα. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βέβαια, γιατί το ασφαλιστικό και τα εργασιακά έθαβαν όλα τα άλλα σε μας. Τώρα είμαι υπερήφανος να λέω ότι ένα από τα βασικά υποστηρίγματα του τουρισμού είναι το δικό μας Υπουργείο. 

    Και να προσθέσω κάτι ακόμη, σε λίγη ώρα θα ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιο τρόπο; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα επιδοτήσουμε τη διατήρηση στην εργασία 20 χιλιάδων εργαζομένων. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα έχουμε το Μάρτιος-Οκτώβριος που γνωρίζουν οι περισσότεροι. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα το πάμε όσο μπορούμε περισσότερο και εχθές μάλιστα δώσαμε εντολή στην Εργατική Εστία τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού να τα αυξήσει από το Σεπτέμβριο και μετά. Πάντα τα έκανε.. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, με στόχο να τα φτάσει το Δεκέμβριο; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μέχρι το Γενάρη. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε κι αυτή η βοήθεια κι αυτή η δουλειά είναι μια αντίρροπη τάση. 

    Επίσης σε λίγη ώρα θα εξαγγείλουμε το σχέδιο νόμου που ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής σήμερα το πρωί να το βάλει σε κοινοβουλευτική διαβούλευση τώρα στο τρίτο θερινό τμήμα της βουλής, τέλος Αυγούστου, για την κοινωνική οικονομία. 

    Δηλαδή μια παρέμβαση στο χώρο της οικονομίας που στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη κατά μέσον όρο είναι στο 6% της συνολικής οικονομίας, τα οποία είναι προγράμματα τα οποία θέλουν να δραστηριοποιήσουν κυρίως νέους ανθρώπους.. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιο τρόπο κ. Λοβέρδο; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να φτιάξουν μια sui generis, μια ιδιόρρυθμη εταιρεία, στην οποία κάθε εταίρος θα έχει μία ψήφο για την τύχη της εταιρείας, κάθε εταίρος θα αμείβεται κατά ανώτατο όριο στο τριπλάσιο του βασικού, δηλαδή 2.100 περίπου το μήνα και ότι πλεόνασμα δημιουργείται πάνω από αυτό θα ξανατοποθετείται στην εταιρεία, με σκοπό να δραστηριοποιηθούν απεξαρτημένα άτομα, πλήρως απεξαρτημένα όμως, άνεργοι, νέοι κάτω των 35 να κάνουν αυτές τις εταιρίες να παράσχουν κοινωφελές έργο. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες οι κινήσεις αυτές θα είναι επιδοτούμενες; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τι ποσοστό; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουμε γύρω στα 200 εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα, τα έχουμε εξαγγείλει αυτά, ότι υπάρχουν αυτά τα λεφτά κι ότι θα κάνουμε τέτοιες πολιτικές. 

    Στην Ελλάδα δεν είχαμε τέτοια θεσμική βάση, δεν είχαμε νόμο που να το επιτρέπει αυτό και ο νόμος είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση εν προκειμένω, γιατί δεν μπορείς μέσω αυτού να δώσεις ευκαιρίες σε μεγάλες εταιρείες να κάνουν κι αυτό, έτσι; Να σου φάνε τα λεφτά δηλαδή για λόγους κερδοσκοπικούς, ούτε επιτρέπεται να δημιουργήσεις συνθήκες μαύρης οικονομίας. Ούτε επιτρέπεται να σου λένε ότι θες να ιδιωτικοποιήσεις δημόσιες πολιτικές. 

    Όχι, δίνεις ευκαιρία σε άνεργους, σε νέα παιδιά, στα απεξαρτημένα άτομα, σε άτομα που έχουν αναπηρίες αλλά που τους επιτρέπουν να δουλεύουν, να συστήσουν εταιρείες, να χρηματοδοτηθούν αυτές οι εταιρείες και για δύο χρόνια να επιδοτηθούν και οι εισφορές τους σε ένα βαθμό, με το σκοπό να κάνουν κοινωφελές έργο, να δραστηριοποιηθούν εκεί που χρειάζεται ο πολίτης. 

    Θα πληρώνονται από τους Δήμους, θα πληρώνονται από τους φορείς που τους χρησιμοποιούν, δε θα πληρώνονται από τους πολίτες. Και με αυτόν τον τρόπο θα παρέμβουμε και στο χώρο της ανεργίας, αλλά να παρέμβουμε και στο χώρο της κοινωνικής προστασίας. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τι ποσοστό θα επιδοτούνται; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα το πούμε αυτό μετά από την κοινοβουλευτική διαβούλευση, μπορεί να επιδοτούνται σε ένα βαθμό δωρεάν, μπορεί σε ένα βαθμό να επιδοτούνται με άτοκα δάνεια. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, Ανδρέας Λοβέρδος Υπουργός Εργασίας. Κύριε Λοβέρδο, το ποσοστό ανεργίας είναι αυτό που φοβίζει. Είχατε μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο για ποσοστό που μπορεί να φτάσει στο 20%, οι εκτιμήσεις.. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Σταματόπουλε, είχα μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια και λιθοβολήθηκα αν θυμάστε. Το θυμάστε αυτό τι λέγανε και τι δε λέγανε τότε. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, έχετε δίκιο. Αλλά αυτό το ποσοστό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κατ΄ αρχάς το ποσοστό αυτό πρέπει να αναλυθεί. Διότι στη Βουλή ήμουνα πάρα πολύ σαφής και ήμουνα και πάρα πολύ σαφής όταν παρέλαβα το Υπουργείο από την κα Πετραλιά. Είχα πει ότι συμφωνώ με τη μέθοδο της ΓΣΕΕ και μέσα μου είχα -πώς να πω- αυτή την άποψη από τον καιρό που ήμουνα και μέλος της Κυβέρνησης Σημίτη και μάλιστα πριν μπω στην Κυβέρνηση Σημίτη στη Βουλή το έλεγα αυτό, ότι δεν μπορείς δηλαδή να υπολογίζεις τις μορφές μερικής απασχόλησης ως μορφές πλήρους απασχόλησης. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή κάποιος που δουλεύει μία μέρα την εβδομάδα να προσμετράται στους απασχολούμενους. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ή δύο μέρες την εβδομάδα να τον θεωρείς εσύ πλήρως απασχολούμενο.

    Βέβαια, λέει ο ΟΑΕΔ εδώ και σωστά, ότι αν τις μορφές μερικής απασχόλησης και τις εναλλακτικές μορφές εργασίας τις υπολογίζεις ως ανεργία, τότε οι Σουηδοί έχουν 60% ανεργία ή οι Ολλανδοί. Δηλαδή χώρες που έχουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας τέτοιες. 

    Είναι και η μία οπτική υπερβολική και η άλλη οπτική υπερβολική, εγώ ακολουθώ τη μέση οδό και λέω: Πρέπει να μετράμε την ανεργία αυτή καθαυτή. Η ανεργία αυτή καθαυτή έχει αυξηθεί το 2010, έτσι; Και κατά κάποιο τρόπο οι δικές μου προβλέψεις, που ήταν προβλέψεις στηριγμένες στα στοιχεία, επιβεβαιώνονται.

    Έχουμε ραγδαία αύξηση της ανεργίας σε σχέση με πέρυσι, προβλεπόμενη.. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 20% το θεωρείτε πιθανό για το τέλος του έτους κ. Λοβέρδο; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και η ανεργία μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου είναι λογικό κ. Σταματόπουλε ότι θα αυξηθεί. Νομίζω ότι -δε θέλω να κάνω προβλέψεις γιατί θα αρχίσουν τώρα να φωνάζουν πάλι- αλλά θέλω να πω ότι το 11,5 ή το 12, στο οποίο διακυμάνθηκε η ανεργία το πρώτο εξάμηνο του 2010, θα πάει παραπάνω. 

    Εάν προσθέσεις σε αυτό και τους ανθρώπους που εργάζονται, χωρίς να το θέλουν, σε ελαστικές μορφές απασχόλησης, από τα παιδιά που είναι στα delivery μέχρι οποιουσδήποτε ανθρώπους δουλεύουν εποχικά ή δουλεύουν ευκαιριακά ή δουλεύουν εκ περιτροπής ή δουλεύουν λιγότερες μέρες ή ώρες την εβδομάδα, αν προσθέσεις κι αυτούς τότε το ποσοστό αυξάνει πάρα πολύ. 

    Θέλω να ξέρετε ότι οι μορφές ελαστικής απασχόλησης αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Δηλαδή από περίπου 5,5% έχουν φθάσει το 7%, έτσι; Είναι μια τάση που και στην Ελλάδα αυξάνεται, το μικρότερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων κ. Σταματόπουλε το κάνει οικιοθελώς, γιατί μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που.. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προκειμένου να μη χάσει..

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν περισσότερες μέρες ή ώρες, γιατί είναι π.χ. μητέρες με ανήλικα παιδιά, αλλά το 70% με 80% των ανθρώπων που απασχολούνται σε μορφές ελαστικής απασχόλησης δεν το θέλουν, θέλουν να έχουν μια σταθερή δουλειά. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, αναγκάζονται για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Θέλουμε κ. Υπουργέ μετά το διαφημιστικό διάλειμμα και την κατανόησή σας να σχολιάσετε κάτι το οποίο έχει ενδιαφέρον. Ότι δηλαδή για πρώτη φορά διπλασιάζονται τα ποσοστά σε μία ηλικιακή κατηγορία πολύ κρίσιμη 35-44, δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Μετά το πολύ σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα θα σας ακούσουμε κ. Λοβέρδο. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ. 

    ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος είναι μαζί μας εδώ στον "FLASH 96", όχι στο στούντιο, στην τηλεφωνική μας γραμμή. Αυτό το ποσοστό ανεργίας από το 5% πήγε στο 10% σε αυτή την ηλικία και κατηγορία κ. Υπουργέ. Ανησυχείτε γι' αυτό; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, όλες οι μορφές, όλες οι αυξήσεις της ανεργίας στις ηλικίες, ποικίλες ηλικίες, είναι ανησυχητικές. Εκείνη που είναι πάντως ποιοτικά η σκληρότερη είναι η ανεργία μετά τα 55. Όλα τα υπόλοιπα… 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μπορούν να επιστρέψουν δυσκολότερα στην αγορά. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν τους θέλουν οι εργοδότες. Γι' αυτό πρέπει να κάνεις ειδικά προγράμματα δυσχέρανσης των απολύσεων. Τα κάναμε, τα εμπεριέχει ο ασφαλιστικός νόμος, αυτά, ή, αφού υπάρξουν απολύσεις, παρόλα ταύτα, προγράμματα διατήρησης του απολυμένου τουλάχιστον στον ασφαλιστικό του βίο για να βγει κάποια στιγμή στη σύνταξη. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά με τους 40άρηδες ξέρετε τι πρόβλημα υπάρχει κ. Υπουργέ; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας λέω τι μας ανησυχεί περισσότερο. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ότι είναι κατά τεκμήριο αυτοί οι οποίοι έχουν πολύ καλές σπουδές, έχουν μεγάλες εξειδικεύσεις και είναι αυτοί που ευκολότερα μπορεί να φύγουν από την Ελλάδα. Αυτό είναι πρόβλημα. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, τώρα το να φύγουν από την Ελλάδα ήταν μια εναλλακτική λύση στο πρόσφατο παρελθόν και αυτό όμως δυσκολεύει γιατί και όλες οι χώρες που έπαιρναν επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου έχουν δυσκολέψει και αυτές γιατί έχουν και αυτές κρίση και ανεργία. Εδώ δηλαδή δυσχεραίνει τα πράγματα η διεθνής κρίση. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εννοούμε ότι σε μια στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να στρίψει προς την καινοτομία, χρειάζεται τέτοιου τύπου δυναμικό. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω αν πρέπει να κάνει στροφή προς την καινοτομία η Ελλάδα. Αυτό θα σας τα πουν οι Υπουργοί που έχουν σχέση με την ανάπτυξη. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ ως ένας Υπουργός που ασχολούμαι με τη διαχείριση της ανεργίας και όχι με την πολιτική που θα μπορούσε και να την αποτρέψει, θα σας έλεγα από το Υπουργείο Εργασίας ότι με την κοινή λογική σκεπτόμενος η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ως πρώτη της προτεραιότητα αυτά τα οποία ξέρει να κάνει και παράλληλα με αυτά να υπάρχουν οι καινοτομικές, αναπτυξιακές πολιτικές. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή πρώτα θα ενδιαφερόμουν γι' αυτά που η Ελλάδα έχει εμπειρία να κάνει κι αν τα βοηθήσει θα της δώσουν αποτέλεσμα σε πολύ λίγο καιρό και παράλληλα θα πήγαινα στα καινοτομικά, αλλά αυτό… 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα εκεί οφείλεται και η εξαγγελία που κάνατε προηγουμένως για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιανουάριο λέτε. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βέβαια, γιατί ο τουρισμός για μας είναι από δεκανίκι στην κρίση, έως πυλώνας ανάπτυξης. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Αλλά τώρα με ποσοστό 20% ανεργίας σημαίνει λιγότερες… 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 20% ανεργία, σας λέω και πάλι, είναι ένα νούμερο που μπορεί να το χρησιμοποιήσεις αν προσθέσεις ανέργους και απασχολουμένους σε ελαστικές μορφές… 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Λοβέρδο, έτσι για να συνεννοηθούμε απλώς το αναφέρω. Αλλά εκεί σημαίνει λιγότερες εισφορές, περισσότερες υποχρεώσεις του ΟΑΕΔ…

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οπωσδήποτε. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κοινωνικό κλίμα που δεν ευνοεί σε μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εργασίας. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι πάρα πολύ δυσάρεστη αυτή η κατάσταση καθολικά για το δημόσιο χώρο γιατί μόνο επιβάρυνση έχεις. 

    Δεν έχεις λεφτά από εισφορές, ολόσωστο αυτό που λέτε, και έχεις αντίθετα επιβαρύνσεις στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού είτε επιδοματικές αν ο άλλος είναι άνεργος είτε σε επίπεδο προγραμμάτων, διατήρησης στην ασφαλιστική ζωή, διατήρησης με ένα βαθμό επιτυχίας στην αγορά εργασίας. Ναι, έχετε δίκιο. Γι' αυτό προσπαθούμε να πούμε και νομίζω ότι στη Θεσσαλονίκη αυτό θα γίνει απολύτως κατανοητό, ότι ως κυβέρνηση έχουμε απολύτως επιτύχει στα θέματα της περικοπής της σπατάλης του δημοσίου. Έχουμε κάνει διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει και να τα σκεπάσει όλα, να γίνει δηλαδή ομπρέλα για όλες τις πολιτικές μας, είναι η αναπτυξιακή πολιτική που θα θέσει σε κίνηση τη μηχανή της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς αυτό, αντιλαμβάνεστε κ. Σταματόπουλε, ότι θα επιβαρύνονται τα πάντα, τα πάντα. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει σήμερα κ. Υπουργέ ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" ότι για να αποφευχθεί το black out στα ταμεία, από το Σεπτέμβρη οι συντάξεις θα δίνονται με δόσεις. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, δεν το έχουμε αντιμετωπίσει αυτό εμείς σε καμία περίπτωση και μάλιστα θέλω να σας πω κ. Σταματόπουλε ότι μόλις χθες είχαμε σύσκεψη με τον κ. Σπυρόπουλο, Διοικητή του ΙΚΑ, τον κ. Βουδούρη Διοικητή του ΟΑΕΕ, τον κ. Πέτρουλα και τον κ. Δόριζα από την πλευρά του ΟΓΑ, δηλαδή τα τρία μεγάλα μας ταμεία. Καθορίσαμε τις πολιτικές μας. 

    Οι πολιτικές μας είναι να σταθεροποιηθεί η μείωση της κατανάλωσης στα φάρμακα, να αυξηθούν τα έσοδα από εισφορές. Σε καμία περίπτωση δεν καταφύγαμε σε σκέψεις για τέτοιου είδους πολιτικές. Ούτε το Δημόσιο θα μπορούσε να σκεφτεί τέτοιου είδους πολιτικές, διότι το Δημόσιο όπως ξέρετε δεν έχει ταμείο. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το Γενικό Λογιστήριο πληρώνει αντί για μισθούς συντάξεις όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και στο χρόνο καταβολής της σύνταξης, εκεί τι αναμένεται να κάνετε; Ήταν από τις πρώτες συζητήσεις που κάναμε μαζί από τότε που αναλάβετε αυτό το Υπουργείο κ. Λοβέρδο και είχατε πει ότι είναι ένα από τα βασικά προβλήματα, ο χρόνος δηλαδή που απαιτείται για να βγει η σύνταξη. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, ήταν η πρώτη μας προτεραιότητα στο Υπουργείο κ. Σταματόπουλε. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να δίδεται γρηγορότερα η σύνταξη, και θυμάστε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, την εξαγγελία του στη Θεσσαλονίκη ότι θα ελέγχει τον Υπουργό Εργασίας, που είμαι εγώ αυτή την περίοδο και εγώ ελέγχομαι, και ήταν και η πρώτη Επιτροπή που συνέστησα, η οποία μάλιστα κατέληξε και σε συμπεράσματα τα οποία πρέπει να τα εφαρμόσω. Μέχρι το Δεκέμβριο του ΄10 κ. Σταματόπουλε πρέπει η σύνταξη να δίδεται γρηγορότερα, να δίδεται εντός τριών μηνών. 

    Έχω δυσκολία διότι φύγανε οι stagiaires, διότι φύγανε οι συμβάσεις έργου, φύγανε οι εργαζόμενοι δηλαδή με την ομπρέλα των συμβάσεων έργου. Συνταξιοδοτήθηκαν και με τα προβλήματα του συνταξιοδοτικού και αρκετοί υπάλληλοι. Ξεμείναμε από πλευράς προσωπικού, χωρίς να μπορώ να προσλάβω καινούργιο γιατί ισχύει το συνολικό εμπάργκο στις προσλήψεις που κάνει η χώρα για να φύγει από το δημοσιονομικό τέλμα. 

    Λοιπόν, τούτων όλων δοθέντων η προσπάθεια παραμένει αυτοτελής. Θα προσπαθήσω ως το τέλος της χρονιάς να παραδώσω συνταξιοδοτικό σύστημα που θα δίνει συντάξεις σε τρεις μήνες. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τρεις μήνες, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό θα συμβεί μέχρι το Δεκέμβρη, μέχρι το τέλος του έτους. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και γι' αυτό θα παλέψουμε. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό πώς τη βλέπετε κ. Λοβέρδο; 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν με αφορά κ. Σταματόπουλε, γιατί είναι μια συζήτηση στην οποία ένας Υπουργός υποχρεούται να είναι άλαλος. Άρα στη δημόσια σφαίρα δεν μπορώ να διατυπώσω άποψη. 

    Αν διατύπωνα άποψη υπέρ του ανασχηματισμού θα προσπαθούσα να επηρεάσω με συνεντεύξεις μου τον Πρωθυπουργό, πράγμα που είναι ασυγχώρητο. Αν έλεγα όχι, εσείς θα καταλαβαίνατε ότι δεν θέλω να φύγω από την κυβέρνηση. Δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Μια ατελέσφορη συζήτηση για έναν Υπουργό. Δεν μπορεί Υπουργός να συμμετάσχει σε αυτό. 

    Μέμφομαι κάθε άποψη που διατυπώνεται από μέρους της κυβέρνησης εν προκειμένω. Δεν έχουμε δικαίωμα να εκφράσουμε άποψη. Δεν αναφέρομαι στον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης, διότι αυτός μιλάει πάντα για την κυβέρνηση, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό πρώτα απ' όλους. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λοιπόν, δεν μπορώ να μην πω όμως ότι για όλους εμάς τους υπόλοιπους, πέραν του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο αυτού του είδους. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Ανδρέας Λοβέρδος, Υπουργός Εργασίας. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση που είχαμε. 

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και εγώ κ. Σταματόπουλε. Καλημέρα. 

    Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα κ. Λοβέρδο. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια