H γερμανική οικονομία παρουσίασε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 την ταχύτερη ανάπτυξή της μετά την ενοποίηση, βοηθώντας την ευρωζώνη να περάσει σε ανάπτυξη τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσίασε την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου ανάπτυξη 2,2%, χάρις στην ανάκαμψη του οικοδομικού τομέα και την υψηλή ζήτηση των γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό. Η ανάπτυξη αυτή ήταν υψηλότερη της προσδοκίας της αγοράς, που τοποθετούνταν στο 1,4%. Προς τα πάνω αναθεωρήθηκε και η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου: 0,5% από 0,2%.
Η επίδοση της Γερμανίας βοήθησε την ευρωζώνη να
αναπτυχθεί κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μια σημαντική αύξηση έναντι του 0,2% του πρώτου τριμήνου. Ήταν ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης μετά το πρώτο τρίμηνο του 2008, μεγαλύτερος κι από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών (0,6%), αλλά μικρότερος από εκείνον της Βρετανίας (1,1%).Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. «Οι περιφερειακές οικονομίες θα εξακολουθήσουν να υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας και θα παραμείνουν, ή θα επιστρέψουν, στην ύφεση», λέει στην Γκάρντιαν η Τζένιφερ ΜακΚιόουν από την Capital Economics. «Την ίδια στιγμή, η ανάκαμψη της Γερμανίας θα εξασθενήσει, καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί και θα αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα στη χώρα τα μέτρα λιτότητας».
Παρά ταύτα, τα στοιχεία της ανάκαμψης ανακουφίζουν τους ευρωπαίους ηγέτες, αφού έρχονται ύστερα από μια ταραχώδη άνοιξη όπου το ευρώ δεχόταν επιθέσεις στις αγορές και η ευρωζώνη απειλούνταν με κατάρρευση.
«Ύστερα από τρεις δύσκολους μήνες σφυροκοπήματος του ευρώ, οι σημερινοί αριθμοί θα συμβάλουν στην επούλωση των πληγών της ευρωζώνης», τονίζει ο Κάρστεν Μπερζέσκι από την ING. «Για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, η ευρωζώνη ξεπέρασε την αμερικανική οικονομία».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ευρωζώνη ενισχύθηκε από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την αύξηση των θέσεων εργασίας στον οικοδομικό τομέα, ύστερα από ένα σκληρό χειμώνα.Η αμερικανική οικονομία, που αναμενόταν να ανακάμψει πιο γρήγορα, εξακολουθεί να πλήττεται από την ανεργία και τις χαμηλές δαπάνες των καταναλωτών. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης αντιστοιχεί στις αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων και βενζίνης. Ο τζίρος των καταστημάτων, αντίθετα, είναι μειωμένος κατά 1%, όπως και οι αγορές ρούχων και επίπλων.
Όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν βγει από την ύφεση, με εξαίρεση την Ελλάδα, που παρουσίασε πτώση κατά 1,5%. Τις καλύτερες επιδόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο είχαν η Γερμανία, η Ολλανδία (0,9%), η Αυστρία (0,9%), το Βέλγιο (0,7%) και η Γαλλία (0,6%).
Η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας έκανε τον υπουργό Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε να προβλέψει ότι δεν αποκλείεται μια ανάπτυξη του ύψους του 2% για όλο το 2010. Ένας τέτοιος αριθμός είναι σαφώς υψηλότερος από την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη του 1,4%.
Οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι όμως και για τη Γαλλία, μετά την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,4%. Παρά ταύτα, ο οικονομολόγος Οσκάρ Μπερνάλ από την ING πιστεύει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα αυτή θα επιβραδυνθεί κατά το δεύτερο ήμισυ του 2010, καθώς η βιομηχανία - και ειδικότερα η αυτοκινητοβιομηχανία - δεν μπορεί να επωφεληθεί από την ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου.
Το ευρώ παρουσίασε αύξηση έναντι άλλων νομισμάτων (η ισοτιμία έναντι του δολαρίου έφτασε το 1,2896), γεγονός που απειλεί να καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικές τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. «Αυτό δεν είναι καλό για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης», προειδοποιεί ο Ντέιβιντ Όουεν από την Jefferies International. «Η Γερμανία είναι μόνο το 30% του συστήματος. Το άλλο 70% αγωνίζεται. Οι άνεμοι τους οποίους αντιμετωπίζει το σύστημα είναι ακόμη θυελλώδεις».
Η Γερμανία επωφελείται από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, καθώς και από την πτώση κατά 10% που παρουσίασε φέτος το ευρώ έναντι του δολαρίου.
«Οι σημερινοί αριθμοί υπενθυμίζουν με εντυπωσιακό τρόπο ότι η γερμανική οικονομία παίζει σε δικό της πρωτάθλημα», λέει ο Μπερζέσκι. «Κοιτάζοντας προς το μέλλον, είναι περιττό να πει κανείς ότι οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν μπορεί να διατηρηθούν τους επόμενους μήνες. Η ανάπτυξη της Γερμανίας θα επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, όλα τα στοιχεία συντείνουν στο να κάνει η γερμανική οικονομία το επόμενο βήμα προς μια αυτοσυντηρούμενη ανάκαμψη».
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου