Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά η παρουσία μου σήμερα εδώ στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Είναι μεγάλη τιμή και χαρά, γιατί βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον μαζί με έναν σημαντικό κοινωνικό εταίρο, τους εμπόρους, με τους οποίους προσωπικά έχω μία μακρά διαδρομή συνεργασίας και συζήτησης. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα γιορτής και επετείου επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια:
Εισπράττουμε όλοι την αγωνία του εμπορικού κόσμου. Είναι αγωνία επιβίωσης μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία. Είναι όμως και μία αγωνία ταυτόχρονα για να αλλάξουμε. Να ενισχύσουμε τη νέα σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Να επενδύσουμε σε μια νέα νοοτροπία, σε μια νέα πρακτική. Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια και μακροσκελείς αναλύσεις.
Η αγορά βιώνει με ένα τρόπο δραματικό τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η έλλειψη ρευστότητας μετατρέπεται
καθημερινά σε έναν εφιάλτη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πραγματικότητα αποτυπώνεται σε χαμηλούς τζίρους και λουκέτα. Δεν τρέφουμε καμιά ψευδαίσθηση και καμιά αυταπάτη για τη σκληρή αυτή πραγματικότητα.
Θα χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όχι φιλοδωρήματα. θα στρέψουμε το ενδιαφέρον στη νέα οικονομία της γνώσης σε βιώσιμα και αποδοτικά σχέδια. Με πλήρη διαφάνεια, έλεγχο και παρακολούθηση βήμα – βήμα
Όμως δηλώνουμε ότι δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Γνωρίζουμε όλοι ότι στην ελληνική οικονομία έχει διαμορφωθεί διαχρονικά ένα πλέγμα κινήτρων διαδικασιών, συμφερόντων και δεξιοτήτων γύρω από τη διαχείριση των πόρων, είτε αυτοί είναι δημόσιοι είτε κοινοτικοί, που έχει οδηγήσει πολλές φορές σε επενδύσεις χαμηλής ποιότητας, χωρίς δυναμική αναπτυξιακή και περιορισμένες προοπτικές βελτίωσης παραγωγικότητας. Σ αυτό το πλέγμα των προβλημάτων έρχεται να προστεθεί και ένα σύνολο ακατάλληλων και ξεπερασμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων, μαζί με ένα γερασμένο τραπεζικό σύστημα.
Ο τρόπος που έχουμε διαχειριστεί διαχρονικά ως χώρα την πολιτική επενδύσεων έχει αναδείξει την Ελλάδα ως πρωταγωνιστή της ήσσονος προσπάθειας, της εσωστρέφειας και μία οικονομία του παρασιτισμού. Την Ελλάδα της εύκολης και της ρηχής ανάπτυξης, την Ελλάδα που σπατάλησε πολλές φορές πόρους επιδοτώντας αγνώστου ποιότητας και αποδοτικότητας επενδυτικά σχέδια και επιχειρήσεις.
Δημιουργήσαμε μια αγορά γεμάτη αδικίες και στρεβλώσεις, που πλήττουν τις υγιείς επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Πολλές φορές έχουμε δαιμονοποιήσει το κέρδος, γιατί δεν του προσδώσαμε κοινωνική αξία. Δαιμονοποιήσαμε την επιχειρηματικότητα, γιατί δεν δημιουργήσαμε, τις περισσότερες φορές, συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Πάψαμε να είμαστε ελκυστικοί σε επενδύσεις γιατί το κόστος εγκατάστασης πολλές φορές είναι απαγορευτικό. Πάψαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, γιατί ο όρος συγκριτικό πλεονέκτημα παρέμεινε διακαής πόθος, παρά αφορμή για συγκροτημένη αναπτυξιακή πολιτική.
Επιλέξαμε σήμερα, εγώ και ο συνάδερφός μου, ο κ. Ρόβλιας, να είμαστε κοντά σας, γιατί η σημερινή ημέρα του εμπορίου δεν είναι παρά αφορμή για περισυλλογή, σκεπτικισμό ή ακόμα και διαμαρτυρία. Είναι μία ημέρα που νοηματοδοτεί μία νέα προσπάθεια στην καρδιά ακριβώς της κρίσης. Και είμαστε εδώ, για να σας μεταφέρουμε ότι υπάρχει η απόφαση, η αμετάκλητη πολιτική απόφαση, μετά από κοπιαστική δουλειά, ανάλυση και βούληση. Υπάρχουν οι πόροι και το έμψυχο δυναμικό για να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε.
Η έλλειψη ρευστότητας μετατρέπεται καθημερινά σε έναν εφιάλτη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πραγματικότητα αποτυπώνεται σε χαμηλούς τζίρους και λουκέτα. Δεν τρέφουμε καμιά ψευδαίσθηση και καμιά αυταπάτη για τη σκληρή αυτή πραγματικότητα. Όμως δηλώνουμε ότι δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Θα καταθέσουμε σύντομα, πολύ σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες, όλες τις αποφάσεις μας και τα σχέδια νομοθετικών πρωτοβουλιών που απαιτούνται για τη θεσμική οργάνωση της αγοράς, τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου του υγιούς ανταγωνισμού και των τιμών, την προστασία του καταναλωτή και την αναβάθμιση των εργαλείων, που η ελληνική δημοκρατία έχει θεσπίσει τα τελευταία χρόνια για να υπηρετούν τον ανταγωνισμό και τις δίκαιες τιμές.
Μαζί με τον εμπορικό κόσμο της χώρας, τους επιχειρηματίες, τους βιοτέχνες, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, τους καινοτόμους επιχειρηματίες, τους νέους – τα νέα παιδιά που θέλουν να επιχειρήσουν, αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους που διαθέτει η χώρα και αυτή τη στιγμή, και που η πρώτη τους σκέψη, και το πρώτο τους κίνητρο είναι η αναχώρηση από τη χώρα, μαζί λοιπόν με όλους αυτούς, θα δημιουργήσουμε ένα μεγάλο σύμφωνο ανάπτυξης. Αφού προηγηθεί, ένα σύμφωνο ρευστότητας με τις τράπεζες, πολύ σύντομα, όπως επίσης και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ήδη άρχισαν και διαμορφώνονται και τις επόμενες εβδομάδες θα είναι όλα σε πλήρη εξέλιξη και πλήρη εφαρμογή. Έτσι, η εμπορική επιχείρηση και οι άλλες μορφές επιχειρήσεων, είτε αφορούν προϊόντα είτε αφορούν υπηρεσίες, να μπορούν να έχουν εύκολη, γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Διάβασα με προσοχή τις προτάσεις σας, αγαπητέ Βασίλη, κύριε Πρόεδρε, για τον αναπτυξιακό νόμο και συμφωνώ μαζί σας για την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στη μικρομεσαία επιχείρηση. Θέλω να σας πω ότι δεν θέλουμε να επαναλάβουμε στην περίπτωση του αναπτυξιακού νόμου και όσων κάναμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Δηλαδή, να απλώσουμε ένα μεγάλο σεντόνι με επιδοτήσεις χωρίς καμία στόχευση.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι στοχευμένα να ενισχύσουμε με υλικά και άυλα κίνητρα τις επιχειρήσεις προκειμένου να βγουν από την κρίση και να διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο στη χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης και θέλει να βγει από αυτήν. Ήδη έγινε μια σημαντική δουλειά με καινοτόμα προγράμματα και χρέος μας είναι να ελέγξουμε την αναπτυξιακή προσπάθεια. Θα χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όχι φιλοδωρήματα. θα στρέψουμε το ενδιαφέρον στη νέα οικονομία της γνώσης σε βιώσιμα και αποδοτικά σχέδια. Με πλήρη διαφάνεια, έλεγχο και παρακολούθηση βήμα – βήμα.
Και για να αλλάξουν όλα αυτά, δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας, σας θέλουμε δίπλα μας με τη γνώση, την εμπειρία, τη ζωντανή ανάγκη να δημιουργείτε και να παράγετε εσείς πλούτο για την ελληνική κοινωνία που τόσο έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή. Το εμπόριο είναι το αίμα της οικονομίας, βήμα – βήμα, μέρα με τη μέρα παρά τις δυσκολίες και τις αναγκαίες προσαρμογές μπορούμε να προσανατολίσουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση στο μέλλον με νέες οργανωτικές και διοικητικές δομές, με επιχειρηματικά σχέδια και καινοτόμες υπηρεσίες.
Σημαντικό και ελπιδοφόρο θετικό στοιχείο που θέλω να αναφέρω, είναι ότι οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις είναι αδάνειστες (το 51%) και αυτό είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο και πάρα πολύ υγιές. Ίσως είναι αφορμή για μία γενικότερη συζήτηση για το πως ακριβώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα το επόμενο διάστημα με τις πολιτικές που αναπτύσσονται.
Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε και εμείς και εσείς, θα βγούμε νικητές από αυτή την κρίση… Να μην επαναλάβουμε πρακτικές που οδήγησαν στη μεγάλη φούσκα της οικονομίας
Ο μεγάλος εχθρός που πρέπει να νικήσουμε είναι η ύφεση. Και αυτό εσείς πολεμάτε καθημερινά, μέτωπο με μέτωπο, πρόσωπο με πρόσωπο, με τον καταναλωτή, με τον ανταγωνισμό, και εμείς με τις πολιτικές που απλώνουμε σιγά σιγά και θα εκδηλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα αποτελέσουν βασικό συμπαραστάτη στην προσπάθεια που κάνετε. Και χαίρομαι πάρα πολύ Βασίλη, που έθεσες το πρόβλημα των cluster και των συνεργιών και της δικτύωσης των επιχειρήσεων θα αποτελέσει μία από τις βασικές πρωτοβουλίες που εμείς θέλουμε να στηρίξουμε.
Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε και εμείς και εσείς, να είστε βέβαιοι ότι θα βγούμε νικητές από αυτήν την κρίση. Γιατί οι Έλληνες μάθαμε να νικάμε μες στις δύσκολες στιγμές και επιτέλους είναι η ώρα και συμφωνούμε όλοι σε αυτό, ότι είναι η ώρα για ένα νέο σχέδιο και νέες πολιτικές για να οδηγηθούμε σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Να μην επαναλάβουμε πρακτικές οι οποίες οδήγησαν σε αυτή τη μεγάλη φούσκα της οικονομίας που οδήγησε σε τραγικά αποτελέσματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια