Απάντηση του Επιτρόπου Ο. Ρεν σε ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη
Σε απάντηση του, σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θ. Σκυλακάκης, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει το σχέδιο μαζικής εκποίησης ακινήτων στην ελληνική αγορά ακινήτων, ο Επίτροπος Όλι Ρεν παραδέχεται ότι «…δεν υφίσταται συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο ή ειδικό χρονοδιάγραμμα
ιδιωτικοποιήσεων για την επίτευξη εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ σε αυτό το στάδιο», και ότι θα χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά βάση η μέθοδος της πώλησης δημόσιας γης, την οποία είχαν σπεύσει να αναθεματίσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε σχέση με την απάντηση Ρεν ο Θ. Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί στην Επιτροπή, συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δεν είναι μόνο μιαένδειξη της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση (ένα χρόνο μετά το μνημόνιο και κοντά στο μέσον της συνταγματικής της θητείας), διαχειρίζεται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει ένα συγκεκριμένο και σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας οφείλεται επίσης και στην προσπάθεια τηςελαχιστοποίησης του πολιτικού κόστους, που συνεπάγεται η συγκεκριμενοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και η πώληση της δημόσιας περιουσίας. Όπως αποδεικνύει η συμπεριφορά της κυβέρνησης (που μίλησε για 50 δις σε πέντε χρόνια χωρίς να πωληθεί ούτε «πιθαμή ελληνικής γης») και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που μίλησε για 50 δις σε δύο !! χρόνια χωρίς πώληση δημόσιας περιουσίας), το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι ικανότατο σε μεγάλα λόγια και επικοινωνιακές ασκήσεις, είναι ανίκανο όμως να καταρτίσει συγκεκριμένο αξιόπιστο σχεδιασμό, ακόμα και στις πιο κρίσιμες για τον τόπο περιστάσεις».
Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Όλι Ρεν έχει ως ακολούθως:
«Οι απόψεις της Επιτροπής σχετικά με το κατά πόσον η ιδιωτικοποίηση έχει σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους έχουν αναφερθεί σε διάφορα έγγραφά της και η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης και ανάπτυξης των ακινήτων της δημόσιας περιουσίας με στόχο εισπράξεις έως και 50 δισ. ευρώ(1).
Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για 50 δισ. ευρώ βασίζεται σε αναμενόμενα έσοδα από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν την επόμενη πενταετία. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός είναι φιλόδοξος, η Επιτροπή, από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ότι είναι εφικτός. Τα περισσότερα από τα έσοδα θα προέλθουν από την πώληση κτιρίων ή γης, ή «την ανάπτυξη ακινήτων», δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση αντί να προβεί σε πωλήσεις, θα συνάψει συμβόλαια παραχώρησης ή λίαν μακροχρόνιων μισθώσεων. Μολονότι δεν υφίσταται συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο ή ειδικό χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επίτευξη εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ σε αυτό το στάδιο, η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων (επιχειρήσεις, κτίρια και εμπορικά εκμεταλλεύσιμες γαίες) που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Η απογραφή του συγκεκριμένου ενεργητικού θα επιτρέψει την καλύτερη γνώση του αποθεματικού των ιδιωτικοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει νέες οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα, τόσο εγχώρια όσο και μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα επιτρέψει επίσης τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του τραπεζικού τομέα. Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο συμφωνίας(2), το σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις αποσκοπεί στη συρρίκνωση του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης και τη συνακόλουθη μείωση των πάγιων αναγκών για την αναχρηματοδότηση του που επιβαρύνει την ελληνική οικονομία.
(1) Έκθεση προόδου που υπέβαλε η Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου 2010/320/ΕΕ, http://ec.europa.eu/economy_ finance/sgp/pdf/30_edps/other_ documents/2011-02-12_el_ progress_report_en.pdf
Όλι Ρεν, 14 Απριλίου 2011»
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου