ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Στη διάρκεια, και κυρίως στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα, το…ανάθεμα προς τον δημόσιο τομέα, έχει εξελιχθεί περίπου σε «αγαπημένη συνήθεια», πρώην πολιτικών, τεχνοκρατών και αναλυτών της αγοράς, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν, εν μέρει τουλάχιστον, το τι έφταιξε.
Έτσι, μας λένε ότι θα έπρεπε ο δημόσιος τομέας να μειωθεί περίπου στο μισό, να απολυθούν 200, 300, 400 χιλιάδες υπάλληλοι, και… ξαφνικά η ζωή μας θα φτιάξει. Πως θα συμβεί αυτό; Μα θα υπάρξει… ανάπτυξη στην οικονομία, την οποία προφανώς εμποδίζουν όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, λόγω του κόστους μισθοδοσίας τους. Παρένθεση: Οι περισσότεροι αμείβονται με βάση το αναξιοπρεπές
μισθολόγιο του δημοσίου, αλλά… περί ορέξεως υψηλή κριτική, από εκείνους που προσπαθούν να μας πείσουν για το δίκαιο των απόψεών τους.
Η αυτονόητη φυσικά ερώτηση προς όλους αυτούς, είναι το που θα απασχοληθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα απολυθούν. Απάντηση μην περιμένετε. Ματαιοπονούμε όλοι. Γιατί, η λογική θα υπαγόρευε ως απάντηση την απορρόφησή τους στον ιδιωτικό τομέα. Σε ποιόν ιδιωτικό τομέα όμως; Σε ποιες «υγιείς επιχειρήσεις»; Σε ποιους «Έλληνες επιχειρηματίες»;
Η απάντηση δόθηκε από τις οικονομικές στήλες των σημερινών εφημερίδων. Από εκείνον τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο, το 30% των επιχειρήσεων, καθυστερεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες να καταβάλλει μισθούς πείνας στους εργαζομένους τους. Αυτός είναι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα.
Και εκεί ακριβώς εντοπίζεται η δομική παθογένεια της ελληνικής οικονομίας. Ότι δίπλα σε ένα δημόσιο που υπονομεύει την ύπαρξη της χώρας, υπάρχει ένας ιδιωτικός τομέας ο οποίος… θα ήθελε να είναι δημόσιος. Στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά. Επιχειρηματίες οι οποίοι περιμένουν την κρατική χρηματοδότηση για να… επενδύσουν και να μεγαλώσουν τον κύκλο εργασιών τους.
Τώρα λοιπόν που η κρατική χρηματοδότηση… πήγε στον παράδεισο, μαζί της πήγε εκεί και ο ιδιωτικός τομέας. Αποκαλύπτοντας τη γύμνια του, και τον μοιραίο ρόλο του στο κατρακύλισμα της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου