Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στις φυλακές


Στο πλαίσιο  της Διακομματικής Επιτροπής  για την εξέταση του σωφρονιστικού  συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, η Νέα Δημ,οκρατία κατέθεσε Εισήγηση με θέσεις γύρω από το ζήτημα των ναρκωτικών στις φυλακές. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε τα εξής:

  • Συχνότερη εφαρμογή των εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων όσον αφορά στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι εμπλέκονται με το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης.
  • Ανάπτυξη υπηρεσιών αντιμετώπισης τον ολέθριων επιπτώσεων των ναρκωτικών στους κρατουμένους στις φυλακές. Δεδομένου ότι ο κορμός των υπηρεσιών απεξάρτησης βρίσκεται και πρέπει να βρίσκεται στην «κοινωνία», οι εντός φυλακής θεραπευτικές υπηρεσίες πρέπει να έχουν κυρίως μεταβατικό χαρακτήρα.
  • Αναβάθμιση και ανασχεδιασμό του εθνικού δικτύου των προγραμμάτων ψυχολογικής απεξάρτησης, προκειμένου αυτό να μπορεί να υποδεχτεί και να υποστηρίξει αυξημένο όγκο παραπομπών από το σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης.
  • Ανάπτυξη υπηρεσιών κοινωνικής επανένταξης μετά την αποφυλάκιση.
Όσον  αφορά στα προγράμματα συντήρησης με υποκατάστατα στο πλαίσιο της  φυλακής, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η εφαρμογή τους παρουσιάζει ειδικές δυσκολίες και ενδεχομένως περισσότερους κινδύνους από οφέλη, χωρίς να ικανοποιεί το αίτημα για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.
Τα προγράμματα  αυτά εφαρμόζονται συνήθως με στόχο  να μειωθεί η παράνομη διακίνηση, τα λοιμώδη νοήματα (HIV και HCV) και  η επιθετικότητα των κρατουμένων  μέσα στις φυλακές. Ωστόσο, χωρίς συστήματα ελέγχου, που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν από την χώρα μας, λόγω έλλειψης προσώπου, κτηριακών υποδομών και εξοπλισμού είναι ορατός ο κίνδυνος εκτροπής των χορηγούμενων ουσιών, η ενίσχυση της μαύρης αγοράς μέσα στην φυλακή και ενδεχομένως και των εξαρτήσεων. Από την άλλη, η δημιουργία των κατάλληλων συστημάτων ελέγχου έχει υψηλό κόστος. Επομένως η εφαρμογή των προγραμμάτων αυξάνει σημαντικά το κόστος φυλάκισης. Επιπλέον, η σωφρονιστική Αρχή επωμίζεται την ευθύνη παράτασης της εξάρτησης των κρατουμένων, αλλά και την ευθύνη των παρενεργειών στην υγεία τους, οι οποίες δεν είναι αμελητέες.    

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια