Αναξιοποίητοι πόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα


"Οι  εγκεκριμένες ενέργειες για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε πολίτες (συμπεριλαμβανομένων των τομέων του πολιτισμού και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) στο πλαίσιο των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής, ανέρχονται σε 616 εκατομμύρια ευρώ. Οι ενέργειες για τις οποίες έχουν συναφθεί συμβάσεις ανέρχονται στα 97 εκατ. ευρώ, ενώ οι
σχετικές δαπάνες μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 58 εκατ. ευρώ", σημειώνει ο Ευρ. Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γ. Χαν έπειτα από άσκηση σχετικού κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. κ. Γ. Παπανικολάου.
Ο Έλληνας  ευρωβουλευτής τόνισε ότι παρά την  σαφή βελτίωση που παρατηρείται σε ορισμένα κράτη μέλη στο θέμα της  ηλεκτρονικής παροχής δημόσιων υπηρεσιών  στους πολίτες, αλλά και την ανάρτηση των αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης, ώστε να αυξηθεί το αίσθημα της διαφάνειας, πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να σημειώνουν χαμηλές επιδόσεις. Μάλιστα, η Ελλάδα εμφανίζεται ως η τελευταία χώρα μεταξύ των εταίρων της σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις στη διάθεση διαδικτυακών υπηρεσιών στους πολίτες της (37,5% έναντι 84% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).
Ο Επίτροπος  Χαν από την πλευρά του πρόσθεσε, ότι το πρόγραμμα διοικητικής  μεταρρύθμισης που αφορά τις  μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα  υποστηρίζει και αυτό τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ανέρχεται στα 594 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι ενέργειες για τις οποίες έχουν συναφθεί συμβάσεις ανέρχονται στα 108 εκατ. ευρώ και οι σχετικές δαπάνες μόλις στα 58 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η ανάπτυξη είναι πρωταρχικός στόχος για την χώρα. Για να επιτευχθούν όμως θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί χρειάζεται ένα ευέλικτο και απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κράτος. Ένα κράτος φιλικό στον πολίτη. Δυστυχώς όμως,  η γραφειοκρατία και η έλλειψη ευελιξίας σήμερα κοστίζουν περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στην οικονομία, ενώ η χώρα παραμένει τελευταία ανάμεσα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη μέλη στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Τα χρονικά περιθώρια για την απορρόφηση και την αξιοποίηση του υπολοιπόμενου 1 περίπου δις ευρώ από κοινοτικούς πόρους για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στενεύουν πλέον επικίνδυνα".  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια