ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ: «ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ  ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜ-Θ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Ημερίδα για  την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση  των τοπικών κοινωνιών και  των οικονομικών φορέων για τη σύσταση των Αναπτυξιακών Συμπράξεων και τη συμμετοχή τους στα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης  και στις Τοπικές Δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 υπό την συνδιοργάνωση
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Καβάλα.
Τα προγράμματα  αυτά σε συνάρτηση με το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, αναμένεται να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης για χιλιάδες ανέργους, κυρίως νέους.
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους να συνδράμουν και να αγκαλιάσουν της προσπάθεια αυτή και υπογράμμισε «καμία ευκαιρία να μην πάει χαμένη» ενώ σημείωσε πως «η κοινωνία δεν είναι άθροισμα στατιστικών ή αριθμών. Είναι η ζωή μας. Η προσδοκία του μέλλοντος. Η ευθύνη που έχουμε πλέον όλοι είναι ιστορική. Χρόνος για υπεκφυγές ή αδυναμίες δεν υπάρχει. Η κοινωνική ανάγκη δεν το επιτρέπει.
Όλοι λοιπόν να αναλάβουμε τις ευθύνες που  μας αναλογούν και να δουλέψουμε για να φτιάξουμε μια νέα Περιφέρεια. Την Περιφέρεια που θα δίνει ευκαιρίες στα παιδιά της. Το δικό μας αναπτυξιακό πρόταγμα έχει ως επίκεντρο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Είναι η ώρα να διαμορφώσουμε τους όρους μια νέα εποχή που ανατέλλει. Την  περιφέρεια ως Κέντρο δικτύων και μεταφορών. Ως ένα κέντρο διαμετακόμισης και διακίνησης εμπορευμάτων.
Ο δρόμος δύσκολος αλλά φαίνονται ψήγματα φωτός  στο βάθος. Ο άλλος είναι ο  δρόμος ο παρωχημένος της εσωστρέφειας,  ο δρόμος του λαϊκισμού και της μεμψιμοιρίας οδηγεί με βεβαιότητα στην κοινωνική έκρηξη. Σας καλούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ
Κυρίες  και κύριοι
Φίλες και φίλοι 
Ζούμε μέρες  κρίσης .Μέρες θυμού ,κοινωνικής οργής ,απελπισίας .
Μέρες που  η χώρα και όλοι μας ,ή τουλάχιστον  όσοι από εμάς ζήσαμε την απόλυτη  φτώχια στα μικρά μας χρόνια ,πιστεύαμε ότι περάσανε ανεπιστρεπτί.
Χρόνια μιζέριας, ακριβοθώρητου μεροκάματου ,μηδενικής κοινωνικής ανοδικής κινητικότητας .
Χρόνια που  η αγωνία των πατεράδων μας  ήταν να ξεφύγουμε από την ένδεια και να ζήσουμε καλύτερα από τους ίδιους.
Πόσο τραγικό  είναι η πραγματικότητα αυτή να ξαναζωντανεύει σαν τον χειρότερο εφιάλτη .Και μάλιστα είναι σκληρότερη από αυτόν .
Δεν υπάρχει  τίποτα χειρότερα ,η απόλυτη ομολογία της αποτυχίας του πολιτικού μας συστήματος να υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας και να τα καταδικάζουμε να ζήσουν με όρους χειρότερους από εμάς.
Το πρόσφατο περιστατικό στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής  μαρτυρά την απελπισία στην οποία περιέρχονται όλο και περισσότεροι συμπολίτες .
Η οικονομική κρίση ήδη έχει μετατραπεί σε κοινωνική .
Η διαπίστωση αυτή με τα αμείλικτα στοιχεία για  την ανεργία στην Περιφέρεια πέρσι είχε οδηγήσει την τότε ηγεσία του Υπουργείου υπό την Λούκα Κατσέλη να εξαγγείλει με πιλότο την Περιφέρεια ΑΜΘ μία σειρά από παρεμβάσεις που θα κινούνταν στο κοινωνικό πεδίο και θα προκαλούσαν μία σοβαρή οικονομική κινητικότητα στις τοπικές κοινωνίες.
Ταυτόχρονα  και μέσα στο πνεύμα της εποχής θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα σε αυτό το μεταβατικό στάδιο μετεξέλιξης  του παραγωγικού μοντέλου της  χώρας ,θέτοντας μέσα από τις συμπράξεις με φορείς της Αυτοδιοίκησης και  όχι μόνο τις βάσεις για το νέο  οικοδόμημα.
Το ουσιαστικότερο ωστόσο στοιχείο των προγραμμάτων αυτών είναι η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών ,η αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού και η διαμόρφωση της κάθε πρότασης με τα χαρακτηριστικά αλλά και τις ανάγκες τους .Δυνατότητα αλλά και ευθύνη τους. 
Λίγα λόγια  για τις πρωτοβουλίες αυτές 
Τοπικά  Σχέδια για την  Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) 
Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση, προσαρμοσμένα  στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας στοχεύουν στην προετοιμασία για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης  για ανέργους μέσω της κινητοποίησης και ενεργοποίησης των τοπικών φορέων. Η εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης πρέπει να είναι αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των περιοχών παρέμβασης. Είναι η ευθύνη των τοπικών κοινωνιών που καλούνται να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να ιεραρχήσουν ανάγκες και να αξιολογήσουν προτάσεις…. 
Οι δράσεις  που θα αναπτυχθούν θα αφορούν  την προετοιμασία των ανέργων  ωφελουμένων ώστε να καταστεί δυνατή η εξασφάλιση θέσης απασχόλησης ή ανάπτυξης επιχειρηματικότητας. 
Για το σύνολο της χώρας ο προϋπολογισμός ανέρχεται  σε 80 εκ € και οι πράξεις συγχρηματοδοτούνται  από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το εκχωρούμενο ποσό ανέρχεται σε 8 εκ €. 
Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση περιλαμβάνουν  δράσεις όπως μελέτες, έρευνες, ευαισθητοποίηση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, κατάρτιση  και επιμόρφωση, εκπόνηση business plan κ.α. που θα πρέπει να τεκμηριώνονται στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των περιοχών παρέμβασης και να τεκμηριώνεται η αναγκαιότητά τους ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικά ο στόχος της επίλυσης του διαπιστωμένου προβλήματος  ή της σύνδεσης τους με τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής, που αποτυπώνονται στα Επιχειρησιακά Σχέδια. 
Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση θα εκπονηθούν από Αναπτυξιακές Συμπράξεις που θα συσταθούν για αυτό τον σκοπό. Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις θα λειτουργούν με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείες και μπορούν να μετέχουν όλοι οι φορείς των τοπικών κοινωνιών. 
Σε ότι  αφορά τον σχεδιασμό υλοποίησης των ΤΟΠΣΑ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προβλέπονται τα παρακάτω βήματα: 
  • Προκήρυξη δράσης: έως 12 Μαρτίου 2012
  • Υποβολή Σχεδίων Δράσης: έως 30 Απριλίου 2012
 
ΤΟΠ-ΕΚΟ 
Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση και  για την Κοινωνική Ένταξη (ΤΟΠ-ΕΚΟ) για ευάλωτες ομάδες έχουν ως πεδίο  αναφοράς τις τοπικές αγορές εργασίας και επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ωφελουμένων αλλά και των  επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής, για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Ο προϋπολογισμός που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ανέρχεται στα 5,6 εκ €.  
Κοινωνική Εργασία  
    Μετά  τις σχετικές εγκρίσεις ξεκίνησε  η υλοποίηση της Πράξης «Δημιουργία  θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»
   Η  υλοποίηση του Προγράμματος της  Κοινωφελούς Εργασίας για τους  παραπάνω φορείς περιλαμβάνει  την πρόσληψη με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου συνολικά 8.020ατόμων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. 
 Συγκεκριμένα  οι θέσεις που εγκρίθηκαν ανά Νομό είναι οι εξης:  
  1. Νομός Ροδόπης  1020 θέσεις , εκ των οποίων οι 120 αφορούν την Π.Ε. Ροδόπης
  2. Νομός Ξάνθης  1500 θέσεις , εκ των οποίων οι 110 αφορούν την Π.Ε. Ξάνθης
 
 
  1. Νομός Έβρου  2000 θέσεις , εκ των οποίων οι 112 αφορούν την Π.Ε. Έβρου
 
  1. Νομός Καβάλας 2000  θέσεις, εκ των οποίων οι 225 αφορούν την Π.Ε. Καβάλας
 
  1. Νομός Δράμας  1500 θέσεις, εκ των οποίων οι 233 αφορούν την Π.Ε. Δράμας
 
 
Φίλες και φίλοι
Η κοινωνία δεν είναι άθροισμα στατιστικών ή αριθμών. Είναι η ζωή μας .Η προσδοκία του μέλλοντος.
Η ευθύνη που  έχουμε πλέον όλοι είναι ιστορική.
Χρόνος για υπεκφυγές ή αδυναμίες δεν υπάρχει.
Η κοινωνική ανάγκη δεν το επιτρέπει.
Όλοι λοιπόν να αναλάβουμε τις ευθύνες που  μας αναλογούν και να δουλέψουμε για να φτιάξουμε μια νέα Περιφέρεια .
Την Περιφέρεια που θα δίνει ευκαιρίες στα  παιδιά της .
Το δικό μας  αναπτυξιακό πρόταγμα έχει ως επίκεντρο  του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του .
Είναι η ώρα  να διαμορφώσουμε τους όρους μια νέα εποχή που ανατέλλει .Την περιφέρεια ως Κέντρο δικτύων και μεταφορών . Ως ένα κέντρο διαμετακόμισης και διακίνησης εμπορευμάτων
Ο δρόμος δύσκολος αλλά φαίνονται ψήγματα φωτός στο βάθος.
Ο άλλος είναι ο δρόμος ο παρωχημένος της εσωστρέφειας, ο δρόμος του λαϊκισμού και της μεμψιμοιρίας οδηγεί με βεβαιότητα στην κοινωνική έκρηξη .
Σας καλούμε  να δουλέψουμε όλοι μαζί .
Πρέπει να καταλάβουν εκεί στο κεντρικό κράτος ότι αυτό καταρρέει. Ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθούν περιφερειακές δυνάμεις της χώρας.
Ότι επιτέλους  αυτή η αυτοδιοικιτική αναδόμηση  να αποκτήσει πόρους   και αρμοδιότητες. Το θέμα της κοινωνικής απασχόλησης ξεκίνησε πέρισυ. Όταν κάναμε την πρόταση μαζί με τους συναδέλφους μου τους Αντιπεριφερειάρχες να μας εκχωρήσουν τους πόρους και την αρμοδιότητα, δυστυχώς δε μας άκουσαν. Πέρασε ένα χρόνος ελπίδας και προσδοκίας για τον άνεργο να βγάλει  ένα μεροκάματο για να ζήσει. Προχθές ήμασταν μαζί με τους συνεργάτες μου τους Αντιπεριφερειάρχες στον κ. Κουτρουμάνη. Του ζήτησαμε να μας εκχωρήσει ένα ποσό για να σταματήσουμε  τη μετανάστευση του ντόπιου επιστημονικού προσωπικού σε άλλες χώρες. Επεξεργαζόμαστε ένα επιχειρησιακό σχέδιο και μέχρι τέλος του Μάρτη θα το υποβάλουμε στον αρμόδιο υπουργό. Επιτέλους ας κατανοήσουν σε ποια χώρα βρίσκονται. Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με το άξιο στελεχιακό της δυναμικό και να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε το παν «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ» και ότι θα αξιοποιήσουμε  από κοινοτικούς πόρους που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τοπικούς φορείς προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών τους. Θέλω να σας δηλώσω και αυτή είναι δέσμευση μας, ότι μαζί με τους  συνεργάτες μου,  είμαστε στη διάθεση όλων σας και να δεσμευτούμε όλοι μαζί σε αυτήν την πρόσκληση για ένα καλύτερο αύριο : «Καμία ευκαιρία να μην πάει χαμένη» . 
Σας ευχαριστώ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια