Reuters: Η ανταλλαγή ομολόγων είναι η τελική προσφορά, διαμηνύει στους ομολογιούχους ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


της Ντίνας Κυριακίδου

ΑΘΗΝΑ (Reuters) - Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε τη Δευτέρα τους Έλληνες ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα να μην απέχουν από το PSI αλλά να αποδεχθούν την ανταλλαγή ομολόγων στην οποία βασίζεται το δεύτερο πακέτο διάσωσης της υπερχρεωμένης χώρας,  διότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία που μπορούν να έχουν.


Στην συνέντευξή του στο Reuters τρεις ημέρες πριν λήξει η προσφορά για την ανταλλαγή, ο κ. Βενιζέλος είπε πως οι όροι που συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα, μετά από μήνες βασανιστικών διαπραγματεύσεων, είναι θετικοί και πως η Ελλάδα δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει τους νόμους που εξωθούν σε απώλειες ομολογιούχους που δεν δήλωσαν εθελοντικά συμμετοχή.

«Όποιος πιστεύει πως μπορεί να απέχει από το PSI και να πληρωθεί στο άρτιο κάνει λάθος», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε λέγοντας πως «είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τα CACs (ρήτρες συλλογικών δράσεων προς εξώθηση απωλειών) αν χρειαστεί».

Η συμφωνία που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εμπεριέχει απώλειες για τους επενδυτές σε ονομαστική αξία 53,5%, που αντιστοιχεί σε πραγματικές απώλειες 73-74% για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που σκοπό έχει να διασώσει την Ελλάδα από την προοπτική μιας χαώδους χρεοκοπίας περικόπτοντας το «βουνό» χρέους της κατά 100 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 90%, με τους επενδυτές να έλκονται από τα sweeteners που προσφέρονται – μια προκαταβολή σε μετρητά, ένα νέο ομόλογο που θα εκδοθεί υπό αγγλικό δίκαιο, μια ρήτρα ΑΕΠ που προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα του αναμενομένου και ίση μεταχείριση όπως με τον δημόσιο τομέα για τα νέα ομόλογα.

«Ο στόχος μας είναι σχεδόν καθολική συμμετοχή», είπε ο κ. Βενιζέλος. «Κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί πως θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά που θα περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία».

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως είναι αδύνατον να μετρηθεί η συμμετοχή αυτή την στιγμή και πως οι επενδυτές αναμένεται να αρχίσουν να δίνουν τις απαντήσεις τους την Τετάρτη.

Η Ελλάδα έχει πει πως επιθυμεί συμμετοχή του 90%. Αν το ποσοστό πέσει κάτω από το 90% αλλά ξεπεράσει το 75%, τότε η χώρα θα διαβουλευτεί με τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να αναπληρώσει το κενό, με ή χωρίς την ενεργοποίηση των CACs. Πιο κάτω και από αυτό το επίπεδο, η συμφωνία θα ακυρωθεί και η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ξαναβουλιάξει στην κρίση.

Τη Δευτέρα, μια ομάδα από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικού δημοσίου χρέους τόνισε πως θα συμμετάσχει. Δώδεκα τράπεζες, ασφαλιστές, διαχειριστές κεφαλαίου και hedge funds που αποτελούν την οργανωτική επιτροπή του IIF που βοήθησε στην διαπραγμάτευση της ανταλλαγής ομολόγων, τόνισαν σε δήλωσή τους πως θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.

Μεταξύ αυτών είναι η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Allianz και η Greylock Capital Management.



ΦΑΒΟΡΙ

Ο Βενιζέλος, εκ των φαβορί για να πάρει την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος στην ψηφοφορία της 18ης Μαρτίου, είπε πως η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης, ύψους 130 δισ. ευρώ, το οποίο προτάσσει σκληρά μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις.

Οι πρόωρες εκλογές που αναμένονται την άνοιξη δεν θα εκτροχιάσουν αυτές τις προσπάθειες, καθώς τα μεγαλύτερα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας τεχνοκρατών υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, έδωσαν γραπτές εγγυήσεις και πως θα τις τιμήσουν, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Το κόμμα του κ. Βενιζέλου, το ΠαΣοΚ και η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, η οποία πιέζει για πρόωρες εκλογές όχι αργότερα από τις 29 Απριλίου, έχουν στείλει επιστολές στους ευρωπαίους εταίρους διαβεβαιώνοντας τους πως η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της.

«Οι υπογραφές είναι υπογραφές. Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο ίδιος δεν ανέφερε αν θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΠαΣοΚ, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αποτελεί την δημοφιλέστερη επιλογή, εντός του κόμματος, και αμέσως μετά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, η επόμενη επιλογή για Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η χειρότερη εδώ και δεκαετίες, θα συνεχιστεί για πέμπτη χρονιά το 2012 και πως το ΑΕΠ θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά μόλις το 2013.

Καθηγητής συνταγματικού δικαίου που ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο, μετά από σχεδόν δύο χρόνια αποτυχημένων σοσιαλιστικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του «βουνού» χρέους της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε βέβαιος πως οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να μείνουν στο ευρώ και να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική.

«Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα», τόνισε. «Οι πολίτες θα επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνηθούν, αλλά η χώρα θα κυβερνηθεί με σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων  της».
* Διαβάστε το αγγλικό κείμενο εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια