Συνέντευξη Τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup


Συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Το  Eurogroup υποδέχθηκε σήμερα με πολύ θετικό τρόπο όλες τις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τις 100 προαπαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το PSI.

Οι εκτιμήσεις που παρουσίασαν στο Eurogroup οι τρεις θεσμοί που συγκροτούν την Τρόικα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν θετικές. Αυτά έχουν αποτυπωθεί στη δήλωση που διατύπωσε εκ μέρους του Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό που αναμένει το Eurogroup τώρα είναι μια γραπτή επιβεβαίωση από την Τρόικα ότι όλα τα κείμενα και στην αγγλική τους μετάφραση αποτυπώνουν αυτά που έχουμε συμφωνήσει στο νέο πρόγραμμα. Αυτό επί της ουσίας έχει ήδη διασφαλιστεί. 

Συζητήσαμε ορισμένα σημεία τα οποία είχαν προκαλέσει ορισμένες ερωτήσεις, καθώς είναι λογικό μέσα σε 100 προαπαιτούμενες ενέργειες να υπάρχουν σημεία προς διευκρίνιση.

Είχε καιρό να ακούσει η Ελλάδα καλά λόγια. Ο ελληνικός λαός, που υποβάλλεται σε θυσίες και κάνει μια τεράστια προσπάθεια, η ελληνική δημόσια διοίκηση, θέλει να ακούσει έναν καλό λόγο και σήμερα άκουσε μετά από πολύ καιρό αυτό τον καλό λόγο. Φυσικά δεν έχουμε κανένα περιθώριο επανάπαυσης ή χαλάρωσης, πρέπει να συνεχίζουμε, πρέπει να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε αναλάβει να εφαρμόσουμε.

Το μήνυμα που έστειλε σήμερα το Eurogroup απευθύνεται πρωτίστως  στον ιδιωτικό τομέα. Με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε συμφωνήσει το σχήμα του PSI. Η συμφωνία βεβαίως αυτή έχει γίνει με τους επισήμους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, με το IIIF και την Επιτροπή των κομιστών των ελληνικών ομολόγων.Τώρα όταν μιλάμε για ιδιωτικό τομέα εννοούμε κάθε κάτοχο ελληνικών ομολόγων. Κάθε τράπεζα, κάθε fund, κάθε έναν ο οποίος μετέχει σ’ αυτή την διαδικασία.

Είναι λοιπόν λογικό τώρα να είμαστε και εμείς πάρα πολύ καθαροί και σαφείς στα μηνύματα που στέλνουμε και τα μηνύματα αυτά δεν τα στέλνει μόνο η ελληνική κυβέρνηση, τα στέλνει όλη η Ευρωζώνη, τα στέλνουν οι τρεις θεσμοί που συγκροτούν την Τρόικα.

Το μήνυμα λοιπόν είναι πάρα πολύ καθαρό. Η προσφορά που έχει κάνει η Ελλάδα με την έγκριση του Eurogroup είναι πολύ δελεαστική. Τα δεδομένα είναι γνωστά.

Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η δημοσιονομική μας κατάσταση, όλοι γνωρίζουν μετά τον Οκτώβριο του 2011 ότι στόχος είναι μια δραστική μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Μείωση κατά 53,5% δηλαδή κατά 110 δις. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει να εκτιμήσει τα 4 πλεονεκτήματα που η έχει η προσφορά:

  • Το sweetener, εννοώντας το ρευστό που εν μέρει καλύπτει τα ομόλογα, δηλαδή από τα 210 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών κομιστών τα 30 δισ. ευρώ θα πληρωθούν σε ρευστό.
  • Σημαίνει δεύτερον το σχήμα της συγχρηματοδότησης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να νιώθει διασφαλισμένος ο ιδιωτικός τομέας ότι δεν θα είναι σε υποδεέστερη μοίρα.
  • Το αγγλικό δίκαιο με το οποίο θα είναι ενισχυμένα τα νέα ομόλογα γιατί το ελληνικό δίκαιο το χρησιμοποιούμε τώρα προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία του PSI και
  • Η ρήτρα του ΑΕΠ, που είναι μια ρήτρα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, γιατί οι επενδυτές, οι κομιστές αποδέχονται ότι μπορεί οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, να είναι καλύτερες απ’ αυτές που προβλέπουν οι Διεθνείς Οργανισμοί και απ’ αυτή την βελτίωση, από την ευχάριστη έκπληξη, και αυτοί περιμένουν να έχουν ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό, όφελος.
Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι αυτή η συμφωνία, αυτή η πρόταση, είναι ισορροπημένη, είναι συμφέρουσα, αμοιβαία επωφελής και άρα πρέπει να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Πρέπει ει δυνατόν να έχουμε οικουμενική συμμετοχή, όπως προέβλεπε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου του 2011 και όπως επιβεβαίωσε η απόφαση του Eurogroup και η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου του 2012.

Βεβαίως όλα θα κριθούν την εβδομάδα που έρχεται, γιατί πρέπει η συμμετοχή να φθάσει σε επίπεδα υψηλά, σε επίπεδα ικανοποιητικά, σε επίπεδα τα οποία μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Αυτό πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι και θα επιτευχθεί. 
Εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, το Eurogroup θα συνεδριάσει τηλεφωνικά την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη συνέχιση των διαδικασιών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ξέρετε.

Απόδειξη αυτών που λέω είναι ότι, στη συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Όλι Ρεν και εγώ, υπογράψαμε επισήμως το βασικό κείμενο του νέου προγράμματος, το νέο δηλαδή MOU, στο οποίο επισυνάπτονται οι επιστολές του Πρωθυπουργού και των Αρχηγών των κομμάτων με τις οποίες δεσμεύονται ως προς την υποστήριξη του προγράμματος αυτού τώρα και μετά τις εκλογές.

Συνεδρίασε επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του IFSF το οποίο ομοφώνως αποφάσισε να προχωρήσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων, για την υπογραφή των οποίων είχα εξουσιοδοτηθεί με την έγκριση του προγράμματος από τη Βουλή, δηλαδή με βάση το νόμο 4046/2012, που ψηφίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου με ευρυτάτη πλειοψηφία, σχεδόν δύο τρίτων από την Βουλή των Ελλήνων.

Υπογράψαμε λοιπόν πριν από λίγη ώρα με τον κ. Ρέγκλιν τις βασικές συμβάσεις: 

  • Την σύμβαση για την ενδιάμεση ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος  όσο διαρκεί η διαδικασία του PSI ύψους 35 δισεκατομμυρίων,
  • Tην σύμβαση για την πρώτη δόση των ποσών που θα χρησιμοποιήσουμε για την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος - αυτό σημαίνει πολλά και για την ρευστότητα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας,
  • Tην σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα,
  • Tην σύμβαση για τους δεδουλευμένους τόκους του ελληνικού δημοσίου χρέους που πρέπει να καταβληθούν
  • Tην σύμβαση για να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση όλων των διαδικασιών, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να φθάσουμε στην εκταμίευση του νέου προγράμματος σταδιακά συν τω χρόνω.

Εάν θέλετε να μιλήσουμε με όρους οικονομικούς, τα ποσά τα οποία περιλαμβάνονται στις σημερινές συμβάσεις ξεπερνούν τα 93 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά βεβαίως τα 93 δισ. ευρώ, τα 35 δισ. ευρώ είναι η κάλυψη της προσωρινής ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αλλά και αυτά είναι καθοριστικά για το πρόγραμμα και υπήρχαν πάντα ως πρόβλεψη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σήμερα λοιπόν είναι μια σημαντική μέρα, αλλά είναι μια μέρα η οποία δεν θα πρέπει να μας κάνει να σκεφθούμε λανθασμένα, ότι έχει τελειώσει η προσπάθεια.

Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και όπως ξέρετε στις πολιτικές συνθήκες που ισχύουν διεθνώς αυτή τη στιγμή τα μεγάλα μέτωπα είναι αυτά που χωρίζουν, από την μια μεριά τα κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούς και από την άλλη μεριά τις αγορές και ιδίως τα πιο επιθετικά και κερδοσκοπικά τμήματα των αγορών.

Αυτό είναι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, αυτή είναι η πραγματική μάχη που δίνουμε εμείς ως Έλληνες, αλλά βεβαίως και η Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι αντέχει, ότι έχει τη θεσμική υποδομή και υπόσταση που απαιτείται προκειμένου η ίδια, όχι απλά και μόνον να αντέξει, αλλά και να συμβάλει στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Μπορεί οι σημερινοί συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη να είναι συντηρητικοί και μονόχρωμοι, αλλά η προοπτική της βελτίωσης των συσχετισμών και για μας τους Έλληνες και για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, υπάρχει μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο μέσα στην Ευρωζώνη.

Άρα εδώ πρέπει να παλέψουμε, εδώ πρέπει να αντέξουμε, εδώ πρέπει να αγωνιστούμε.

Οποιαδήποτε άλλη πρόταση δημιουργεί ανασφάλεια, αβεβαιότητα και μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις.redsq 

Ι. Χασαπόπουλος (Mega Channel):
 Από την δήλωση του κ. Γιούνκερ προκύπτει ότι δημιουργήθηκε προς στιγμήν ίσως κάποια παρερμηνεία ότι η Ελλάδα έχει κάνει επαρκή πρόοδο, όμως πρέπει να γίνουν και ακόμα δράσεις και να ολοκληρωθούν αυτές σύντομα.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, αυτό το οποίο ακόμα απομένει να γίνει είναι ορισμένα κείμενα τα οποία είναι κείμενα νόμων ή υπουργικών αποφάσεων, ή εγκυκλίων τα οποία έχουν εκδοθεί στην ελληνική γλώσσα. Eίναι λογικό να πρέπει να μεταφραστούν στα αγγλικά για να μπορέσει να διασταυρώσει η Τρόικα ότι αυτά που έχουμε συμφωνήσει έχουν μεταφραστεί σε νομοθετικό λόγο και αυτό απαιτεί ορισμένες μέρες, αλλά οι επόμενες μέρες δεν είναι κρίσιμες από την άποψη αυτή. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε το PSI και πρέπει να πετύχουμε τα ποσοστά συμμετοχής που θέλουμε και τα οποία – όπως σας είπα – πρέπει να οδηγήσουν τελικά σε μια οικουμενική όπως λέγεται, συμμετοχή.

Μ. Σπινθουράκης (Mega Channel): Τρεις ερωτήσεις. Η πρώτη: Σήμερα τους δώσατε κάποια εικόνα ότι το PSI θα πάει στο 66% που είπε χθες ο κ. Γιούνκερ ότι θα προχωρήσει;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Το 66% προκύπτει από το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων, που προβλέπει πλειοψηφία 2/3 για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης. Από εκεί προκύπτει το 66%. Το 66% είναι ένα νομοθετημένο όριο. Εμείς θέλουμε ένα πολύ μεγαλύτερο όριο, σύμφωνα με την προσφορά μιλάμε για ένα πρώτο όριο 90%, για ένα δεύτερο όριο 75% και σε τελική ανάλυση η αγορά πρέπει να εκτιμήσει πόσο καλό και συμφέρον είναι αυτό που έχει μπροστά της, ή τι άλλο μπορεί να περιμένει. Ε, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλύτερο πάντως.

Θέλω να είμαι σαφής σ’ αυτό. Θέλω να είμαι σαφής ότι η αγορά και ιδίως οι πιο δύσπιστοι παράγοντες της διεθνούς αγοράς δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο. Αυτή η προσφορά είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει, γιατί είναι προϊόν πολύ σκληρής διαβούλευσης με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά ακόμα σκληρότερης διαπραγμάτευσης στους κόλπους του επίσημου τομέα.

Μ. Σπινθουράκης (Mega Channel):
 Υπάρχει κάποιος κίνδυνος να υπάρξουν νομικού χαρακτήρα επιπλοκές, π.χ. κάποιοι ομολογιούχοι να πάνε σε δικαστήρια;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη είναι ελεύθερη. Εδώ είδατε ότι και η πλατφόρμα των παραγώγων και των ασφαλίστρων κινδύνου είπε σήμερα ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου. Αυτό δεν είναι μια επίσημη διαδικασία, είναι μια διαδικασία στην πραγματικότητα ιδιωτικής βάσης, ιδιωτικού δικαίου, αλλά με πολύ μεγάλη θεσμική επιρροή στις παγκόσμιες αγορές.

Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ως πολίτης, αλλά εμείς θεωρούμε ότι έχουμε πλήρη νομική ασφάλεια και κάλυψη και πλήρη πολιτική ασφάλεια και κάλυψη μέσω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωζώνης.

Μ. Σπινθουράκης (Mega Channel): 
(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Την Παρασκευή το μεσημέρι ολοκληρώνεται η προθεσμία για  την ανταπόκριση της αγοράς στην επίσημη προσφορά που έκανε η ελληνική κυβέρνηση. Άρα πρέπει να αξιολογήσουμε τις προσφορές. Πρέπει να αξιολογήσουμε την ανταπόκριση των αγορών. Γι’ αυτό είναι κρίσιμη. Αυτό πρέπει να γίνει πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα. Κοντά στο νου και η γνώση.

Χρ. Κούτρας (ΣΚΑΙ): 
Και από αυτά που μας είπατε εσείς και από τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ προς τον ιδιωτικό τομέα, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν έχετε ακόμα την επιθυμητή συμμετοχή.

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Όχι, δεν ξέρουμε την επιθυμητή συμμετοχή. Είναι τελείως λάθος και αυθαίρετη αυτή η ερμηνεία. Η συμμετοχή θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διότι κανείς δεν θέλει να σπεύσει να δηλώσει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες αυτές. Όλοι περιμένουν να φθάσουμε προς το τέλος της προθεσμίας. Ακόμα δεν έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, οι ελληνικές τράπεζες για παράδειγμα. Μη βιάζεστε, δεν μπορεί να έχουμε την απαίτηση από ξένους να αντιδρούν πιο γρήγορα απ’ ότι αντιδρούν οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές.

Χρ. Κούτρας (ΣΚΑΙ): Να σας κάνω μια προσωπική ερώτηση αν θέλετε;  Θεωρείτε ότι με το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, της 9ης Μαρτίου ολοκληρώνεται και η παρουσία σας, το έργο σας στο οικονομικό επιτελείο.

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, όταν εκκρεμεί μια από τις μεγαλύτερες και σπάνιες παγκοσμίως προσφορές ανταλλαγής ομολόγων, το να γίνεται συζήτηση περί του εάν ο Υπουργός Οικονομικών θα είναι ή δεν θα είναι στη θέση του είναι εξαιρετικά βλαπτικό.

Είναι εθνική υποχρέωσή μου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Αυτό δε είναι και ό,τι καλύτερο μπορώ να κάνω για το ΠΑΣΟΚ το οποίο υπάρχει χάριν της πατρίδος. Δεν υπάρχει χάριν του εαυτού του.

Γ. Πιτταράς (Alpha): Ναι αλλά υπάρχει μια παράλληλη διαδικασία πέρα από αυτή στην οποίαν συμμετέχετε εσείς - και συμμετέχετε πολύ ενεργά και πρωταγωνιστικά - με διάφορες υποψηφιότητες και σήμερα είχαμε άλλη μια. Δεν σας αφορά, δεν θέλετε να το σχολιάσετε;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, τα πάντα μας αφορούν όλους. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή, η περίσταση, ο χώρος για να ασχοληθούμε με τα θέματα αυτά. Εδώ είμαστε τώρα στις Βρυξέλες, δίνουμε μια μάχη για τον τόπο, τα άλλα θα τα βρούμε, έχουμε καιρό. Τρέχουν οι πολιτικοί χρόνοι, αλλά οι ιστορικοί χρόνοι είναι πιο κρίσιμοι από τους πολιτικούς χρόνους.

Ερώτηση: Να συνεχίσουμε για το PSI. Απ’ ότι βλέπουμε η σημερινή απόφαση αφορά ουσιαστικά τα χρήματα που θα δοθούν για να προχωρήσει το PSI.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Όχι μόνο. Και η επανακεφαλαιοποίηση επίσης. Και βεβαίως ακολουθούν τα χρήματα που αφορούν ευθέως την πραγματική οικονομία, δηλαδή την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς επιχειρήσεις, προς την αγορά.

Ερώτηση: Αυτό πότε περίπου προτείνετε…

redsq Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα τα έχουμε ολοκληρώσει όλα αυτά.

Ερώτηση: Εννοείτε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή τους δεδουλευμένους τόκους;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Οι δεδουλευμένοι τόκοι υπεγράφησαν. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα υπογραφούν κι αυτές.

Ερώτηση: Συνεπώς δεν έχει υπογραφεί ένα κομμάτι περίπου 40 δις…

redsq Ευ. Βενιζέλος: Μα, πρέπει να υπογράψουμε τη μεγάλη δανειακή σύμβαση η οποία και θα κυρωθεί από τη Βουλή. Τώρα υπέγραψα αυτά για τα οποία είχα εξουσιοδοτηθεί να ενεργήσω ως Υπουργός Οικονομικών με το νόμο που ενέκρινε το πρόγραμμα, με το νόμο 4046/2012. Αυτά τα κείμενα τα οποία υπέγραψα ως σχέδια κειμένων έχουν εγκριθεί από τη Βουλή και είναι παραρτήματα του νόμου αυτού. Εδώ όχι απλώς δεν παραλείψαμε να ενημερώσουμε τη Βουλή, αλλά λάβαμε την έγκριση της Βουλής προκαταβολικά επί των σχεδίων.

Ερώτηση: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)…. δηλαδή η πρώτη δόση για τη νέα δανειακή σύμβαση που αφορά τα τοκοχρεολύσια δεν είναι ανάμεσα….

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Μα, δεν ξέρουμε τα τοκοχρεολύσια, γιατί τα τοκοχρεολύσια θα αλλάξουν ριζικά. Δεν θα υπάρξει λήξη των ομολόγων εφόσον ολοκληρωθεί το PSI. To PSI σημαίνει μετακίνηση των λήξεων. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του PSI είναι ότι πηγαίνουμε δεκαετίες πίσω. Πηγαίνουμε μέχρι το 2042 και μετά από το 2042.

Ερώτηση: Επιβεβαιώνετε ότι τον Ιούνιο περιμένουν τον ελληνικό λαό κι άλλα μέτρα, ιδίως ως προς την περικοπή συντάξεων και μισθών;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Αυτό που θα γίνει τον Ιούνιο του 2012 και αυτό που θα γίνει και τον Ιούνιο του 2013 είναι ότι στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», θα αρχίσει η διαδικασία της προετοιμασίας του Προϋπολογισμού του 2013 και του 2014 αντίστοιχα.

Άρα αυτό που θα γίνει είναι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Αν εμείς έχουμε πάει καλά, αν το PSI έχει πάει καλά, αν τα φορολογικά έσοδα έχουν επιτευχθεί, όπως έχουν προϋπολογισθεί, αν οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν έχουν πάει χειρότερα από τις τελευταίες προβλέψεις - γιατί το 2012 είναι δυστυχώς έτος ύφεσης, το 2013 είναι έτος ισορροπίας και από το 2014 αρχίζει μια ανάπτυξη η οποία υπολογίζεται να διαρκέσει επί πάρα πολλά χρόνια, γιατί πάνω σε αυτή την πρόβλεψη οικοδομείται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Ι. Χασαπόπουλος (Mega Channel): Άρα τη μεγάλη σύμβαση πότε περιμένουμε να την υπογράψουμε;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Μέχρι τέλη Μαρτίου πρέπει να έχει κυρωθεί η σύμβαση αυτή. Όπως ξέρετε, οι ανταλλαγές των ομολόγων είναι δύο: 
  • Η μεγάλη, η συντριπτικά μεγάλη ανταλλαγή είναι αυτή που ελπίζουμε ότι θα γίνει στις 12 Μαρτίου, αλλά πρέπει να έχουμε πολύ μεγάλη υπομονή, πολύ μεγάλη ψυχραιμία και αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε, ώστε στις 9 του μηνός να έχουμε τη θετική εξέλιξη της μεγάλης συμμετοχής.
  • Στις αρχές Απριλίου ακολουθεί η δεύτερη ανταλλαγή μικρότερου μεγέθους που αφορά τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου. Διότι έχω ακούσει πολλά περί του αγγλικού δικαίου, αλλά πρέπει να ακούσει ο ελληνικός λαός ότι υπάρχουν ομόλογα τα οποία έχουν εκδοθεί στην δεκαετία του ’70, του ’80, του ’90 που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, ή από το ιαπωνικό δίκαιο και γι’ αυτά ισχύουν άλλες ρήτρες συλλογικής δράσης των μισθών και ισχύουν και άλλοι κανόνες για την ανταλλαγή.
Άρα έχουμε μια ανταλλαγή τώρα προγραμματισμένη για τις 12 Μαρτίου επί των ομολόγων ελληνικού δικαίου και μια δεύτερη η οποία είναι για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου.

Περιττεύει δε να σας πω ότι ενώ τώρα μιλάμε για 370 δισ. ευρώ χρέους τα οποία είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος στα χέρια ιδιωτών - γιατί οι ιδιώτες αυτή τη στιγμή εφόσον δεν συνυπολογίζουμε το ευρωσύστημα έχουν περίπου 210 δισ. ευρώ, 215 δισ. ευρώ - στο τέλος θα μείνει αυτό να είναι 70 δισεκατομμύρια, τα οποία θα κλιμακωθούν στο χρόνο μέχρι το 2042 και τα οποία θα έχουν ένα εξαιρετικά μικρό επιτόκιο.

Διότι μην ξεχνάτε ότι δυο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου σχήματος του δημοσίου χρέους:
  • Η μειωμένη πια συμμετοχή των ιδιωτών, τα πολύ φιλικά επιτόκια και τα επιτόκια του ΕFSF και τα επιτόκια του ΔΝΤ και τα επιτόκια που μας δίνουν οι ιδιώτες, το μέσο επιτόκιο είναι πάρα πολύ χαμηλό. Είναι πολύ χαμηλότερο απ’ αυτό με το οποίο δανείζονται πολύ ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες και βεβαίως,
  • Το σχήμα είναι διαφορετικό και από πλευράς μέσης διάρκειας.
Άρα χαμηλό μέσο επιτόκιο, μεγάλη μέση διάρκεια. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για την ελάφρυνση όχι μόνο του χρέους, αλλά και της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο είναι και το πιο κρίσιμο μέγεθος για το δημοσιονομικό έλλειμμα, γιατί στην πραγματικότητα πρέπει να περάσουμε και σε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δηλαδή όχι μόνο σε πρωτογενές της ετήσιας διαχείρισης πλεόνασμα, αλλά και σε δημοσιονομικό, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Αυτή είναι η πλήρης εξυγίανση για να αποκαταστήσουμε την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια της χώρας.

Η χώρα πρέπει να απελευθερωθεί ιστορικά, δημοσιονομικά και αυτό θα το πετύχει μέσα από την δημοσιονομική της εξυγίανση και ανασυγκρότηση. Αλλιώς, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανάπτυξη και μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε απώλειες, ανισότητες και αδικίες.

Γιατί ο καθένας ρωτάει: «πότε θα πάρω πίσω το τμήμα του εισοδήματός μου που αφαιρέθηκε;», «πότε θα ξαναπάρω αύξηση στη σύνταξή μου αντί για περικοπή; Στο μισθό μου αντί για περικοπή;»

Μόλις πετύχουμε αυτή τη δημοσιονομική επανόρθωση. Μόλις απελευθερώσουμε δημοσιονομικά τη χώρα, γιατί φυσικά από εκεί και πέρα μπορεί να τρέχει η χώρα με άλλους ρυθμούς ανάπτυξης.

Αν δεν αλλάξουμε τον παρονομαστή του κλάσματος και ασχολούμαστε μόνο με τον αριθμητή, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να απελευθερωθούμε. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για έναν καλύτερο παρονομαστή.

Ερώτηση: Έχουμε δεσμευθεί σε συγκριμένο ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Βεβαίως.

Ερώτηση: Πόσο είναι αυτό;

redsq Ευ. Βενιζέλος: 4,5 % περίπου.

Ερώτηση: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Απ’ όλα αυτά που μας είπατε τα οποία είναι τόσο σημαντικά, μήπως πάτε και τις εκλογές πιο πίσω;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Οι εκλογές, όπως ξέρετε, καθορίζονται μέσα από τη στάση των κομμάτων. Δεν είμαστε μόνοι μας στην κυβέρνηση. Υπάρχει μια συμφωνία στην οποία μετέχει και το κόμμα της Ν.Δ. το θέμα των εκλογών τίθεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Aλλά με πολύ συγκεκριμένο τρόπο από πολύ συγκεκριμένες πλευρές.

Σημασία έχει να προλάβουμε τουλάχιστον να ολοκληρώσουμε τις ζωτικές για τον τόπο διαδικασίες, γιατί φυσικά όταν υπάρχουν ανυπέρβλητες εθνικές ανάγκες, αυτές προέχουν και αυτές προτάσσονται.

Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ορισμένα συμφωνημένα θέματα τα οποία εμείς τα σεβόμαστε εφόσον ο κ. Σαμαράς έχει κάνει την εκτίμηση που έχει κάνει, όπως τη διατύπωσε στην προχθεσινή του ομιλία στη Βουλή στην οποία απάντησα - αν παρακολουθήσατε τη σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση - και η εξέλιξη είναι αυτή η οποία προκύπτει μέσα από το Σύνταγμα της χώρας.

Ερώτηση: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Όχι, διότι αυτό το έχουμε λύσει σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup - και κυρίως στη μόλις προηγούμενη συνεδρίαση της 20ης και 21ης Φεβρουαρίου - και φυσικά αυτό το οποίο ισχύει είναι οι υπογραφές που έχουν τεθεί από τα κόμματα, από τους αρχηγούς των κομμάτων. Οι υπογραφές είναι δεσμευτικές.

Ερώτηση: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Πάντως ένα από τα τέσσερα …. Της συμφωνίας που αναφέρατε είναι…. Πλεονέκτημα για τους σημερινούς….

redsq Ευ. Βενιζέλος: Είναι 70 δισ. ευρώ redsq

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια