Λίεμ Χοάνγκ Νγκοκ: "Ο Τσίπρας συνεισέφερε σημαντικά στην έρευνά μας"

Λυπάμαι που ο συνεισηγητής μου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ.: Ότμαρ Κάρας) αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη συνεισφορά - Και τώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την έρευνα... Φοβήθηκαν προφανώς αυτό που θα ανακαλύπταμε στην Αθήνα - Χρειαζόμαστε νέες πολιτικές και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που "κατέχουν" η ΕΚΤ και το EFSF


"Ο Αλέξης Τσίπρας συνεισέφερε σημαντικά στην έρευνά μας" δηλώνει στην "Αυγή" ο Γάλλος ευρωσοσιαλιστής Λίεμ Χοάνγκ Νγκοκ, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τον ρόλο της τρόικας. Λυπάμαι, λέει ο Γάλλος ευρωβουλευτής, που ο συνεισηγητής μου Ότμαρ Κάρας αρνήθηκε να το αναγνωρίσει. Ο Λίεμ Χοάνγκ Νγκοκ αποκαλύπτει πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να εμποδίσει την έρευνα, επειδή "φοβήθηκαν προφανώς αυτό που θα ανακαλύπταμε στην Αθήνα". Ο Γάλλος ευρωβουλευτής τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

__________

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

* Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς δεν απάντησε στο σχετικό ερωτηματολόγιο για την τρόικα, όπως έκανε για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας;

Έχουμε συζητήσει, εντός της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ποιους θα στέλναμε το ερωτηματολόγιο και αποφασίστηκε πως θα έπρεπε να αποστέλλεται στους υπουργούς Οικονομικών και στους διοικητές των τραπεζών των τεσσάρων χωρών που μελετούμε. Προσωπικά ήθελα να το στείλουμε σε περισσότερα άτομα, όπως οι πρωθυπουργοί, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από τους συντηρητικούς στην εξεταστική επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση που λάβαμε από τον υπουργό Οικονομικών αντιπροσωπεύει την επίσημη άποψη της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, την παίρνω ως δέσμευση του πρωθυπουργού Σαμαρά.

* Τι συζητήσατε με τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν συναντηθήκατε;

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είναι πολύ έμπειρος πολιτικός, ο οποίος ξέρει πως οι καθημερινές κουβέντες είναι σημαντικές στην πολιτική. Όμως, δεν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ουσία των πολιτικών.

* Ποια είναι η γνώμη σας για τις προτάσεις που σας επέδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, όταν συναντηθήκατε στο Στρασβούργο;

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεισέφερε σημαντικά στην έρευνά μας και λυπάμαι που ο συνεισηγητής μου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ.: Ότμαρ Κάρας) αρνήθηκε να το αναγνωρίσει. Το ΕΛΚ μπορεί να διαφωνήσει με την ανάλυση και τις προτάσεις που έγιναν, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως δεν "έπεσαν" προτάσεις στο τραπέζι. Σε ό,τι με αφορά, όντας υποστηρικτής της κεϋνσιανής οικονομίας, των προοδευτικών κοινωνικών πολιτικών και της δημοκρατίας στην Ευρώπη, βλέπω μεγάλη σύγκλιση μεταξύ της σκέψης και των αξιών μου και εκείνων που αναπτύσσονται από τον Αλέξη Τσίπρα.

* Ποια θεωρείτε ως βασικά προβλήματα από την εφαρμογή των δύο Μνημονίων; Ποια είναι τα λάθη που έκανε η τρόικα;

Η τρόικα απέτυχε να λάβει υπόψη ότι οι πολιτικές της αφορούν ανθρώπους... Η καταστροφή των κοινωνιών, ο αντίκτυπος στην υγεία των λαών και η βία που προέρχεται από την αυστηρότητα... Κανένας από αυτούς δεν εμφανίζεται στα στατιστικά διαγράμματα της τρόικας. Οι πολιτικές του υπομνήματος δεν λειτουργούν. Ούτε οι πολιτικές της τρόικας είναι πλέον αποδεκτές. Έτσι χρειαζόμαστε νέες πολιτικές και νέα συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και της Ελλάδας, στον σεβασμό της δημοκρατίας και των πολιτών, αλλά και βασισμένη σε πραγματική οικονομική προσέγγιση, όπως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που "κατέχουν" η ΕΚΤ και το EFSF.

* Για ποιο λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει;

Οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι έχουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είναι πολύ απρόθυμοι να "εξετάσουν" την τρόικα, επειδή οι πολιτικές της -φιλελευθεροποίηση, αυστηρότητα, περικοπές μισθών- είναι απολύτως ίδιες με το "εγχειρίδιο" των συντηρητικών και των φιλελευθέρων. Γι' αυτό έχουν εμποδίσει όλες τις πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από τους σοσιαλιστές, το GUE (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) και τους Πράσινους. Τελικά... ενέδωσαν, αλλά μας πήρε χρόνια για να τους αναγκάσουμε. Πάντως και τώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την έρευνα. Για παράδειγμα το ΕΛΚ θέλησε αρχικά να "κλείσει" την προθεσμία για τροποποίηση της έκθεσής μας προτού να επισκεφθούμε την Ελλάδα! Φοβήθηκαν προφανώς αυτό που θα ανακαλύπταμε στην Αθήνα. Έπρεπε να παλέψω σκληρά για να σιγουρευτώ ότι η προθεσμία θα ήταν μετά την έλευση της αντιπροσωπείας.

* Ποιοι είναι οι τρόποι και ποιες οι παράμετροι που μπορούν να οδηγήσουν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους;

Πλειάδα τεχνικών λύσεων βρίσκονται στο τραπέζι. Μια ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέα, με μειωμένα επιτόκια, αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας, είναι μια τέτοια επιλογή. Μια άλλη θα ήταν το κούρεμα, το οποίο θα μείωνε άμεσα την αξία των ομολόγων. Αυτές οι τεχνικές έχουν μεγάλη σημασία και θα πρέπει να αναλυθούν διεξοδικά. Οι Έλληνες πολίτες και οι αντιπρόσωποί τους πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στη διαδικασία αυτή. Αλλά, το πιο σημαντικό, πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα για τον σκοπό και τη βασική αρχή: Μια αναδιάρθρωση είναι απαραίτητη, διότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη χωρίς αυτήν. Η λιτότητα πρέπει να σταματήσει και αυτό απαιτεί αναδιάρθρωση.

Στη συνέχεια πρέπει να επιμείνουμε να έχουν απώλειες τόσο η ΕΚΤ όσο και το EFSF. Η ΕΚΤ έχει αποκομίσει τεράστιο κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα! Αυτά τα χρήματα ανήκουν στον ελληνικό λαό. Είναι το ίδιο για τις χώρες που είναι πιστώτριες, τη Γερμανία ή τη Γαλλία, για παράδειγμα: τα επιτόκιά τους πήγαν κάτω επειδή το ελληνικό ποσοστό ανέβαινε και οι επενδυτές πωλούσαν τα ελληνικά ομόλογα και τα αντικαθιστούσαν με γερμανικά. Το μόνο δίκαιο είναι να μοιραστεί το όφελος που προκύπτει από αυτά τα κράτη - μέλη με έναν αλληλέγγυο τρόπο. Υπ' αυτή την έννοια ένα κούρεμα στα ομόλογα του EFSF θα δικαιολογούνταν.

* Ποια θα πρέπει να είναι τα "εργαλεία" που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Ποιες είναι οι προτάσεις που θα εμπεριέχονται στην έκθεσή σας;

Έχουμε ήδη συζητήσει την αναδιάρθρωση, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση στο μυαλό μου για οποιαδήποτε αλλαγή πορείας. Στη συνέχεια θα πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για την τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα, γιατί αυτό έχει να κάνει με το πώς θα δημιουργήσουμε την ανταγωνιστικότητα, όμως όχι με μειώσεις μισθών. Πρόκειται για ευρωπαϊκά εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτά μπορούν και πρέπει να... επιταχυνθούν. Η έκθεσή μας θα κάνει επίσης πρόταση για τη θεσμική πλευρά: η δημοκρατία πρέπει να αποκατασταθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να ελέγχεται από τους αντιπροσώπους του λαού σε όλα τα επίπεδα.

* Πιστεύετε πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αποφύγουν την εμπλοκή της τρόικας στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό τους;

Από τη στιγμή που η Ελλάδα και άλλες χώρες ζήτησαν οικονομική βοήθεια, ήταν προφανές πως αυτό θα έρθει με κάποιες προϋποθέσεις. Το ερώτημα είναι: Τι είδους προϋποθέσεις; Η τρόικα επέβαλε ακραία μέτρα, τα οποία δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει από την κρίση και θα είναι σε θέση να εξοφλήσει το δάνειό της, διότι κατέστρεψαν τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας. "Έξυπνες" προϋποθέσεις θα μπορούσαν να έχουν συνδεθεί με το δάνειο, να στοχεύουν πραγματικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση του χρέους. Πιστεύω ακράδαντα, επίσης, ότι δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και ακόμη και τις βασικές δημοκρατικές αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που ιδρύθηκε. Ο "εξαναγκασμός" της τρόικας θα μπορούσε εύκολα να αντικατασταθεί από σεβασμό εταιρικής σχέσης. Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες θα κάνουμε προτάσεις για τη διάλυση της τρόικας και τη δημιουργία νέων μηχανισμών βοήθειας.
left.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια