Πιο κουτοπόνηροι δεν γίνεται ...

Ένας καλός αναγνώστης μου έστειλε σήμερα το παρακάτω e-mail:
Θυμάμαι την παλιά διαφήμιση που έλεγε "πιο γάλακτος δεν γίνεται". Αυτή ακριβώς η φράση τροποποιημένη μου ήρθε στο νου μόλις είδα την (ν)τροπολογία που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών. Πιο κουτοπόνηροι δεν γίνεται.

Ας δούμε τα ζητήματα ένα προς ένα:

1. Ο Καλλικράτης σαφώς και χωρίς κανένα είδος αμφισβήτησης ορίζει την ημερομηνία των εκλογών. Ο πρώτος γύρος γίνεται μαζί με τις ευρωεκλογές. Ένας μαθητής 6ης Δημοτικού μπορεί να το καταλάβει. Δεν υπάρχει ουδείς ειλικρινής λογικός άνθρωπος που να το αμφισβητεί. Εξίσου αστείο είναι το επιχείρημα για τις δυσχέρειες της εφορευτικής επιτροπής. Σε ένα εκλογικό τμήμα με 200 - 250 ψηφοδέλτια, η καταμέτρηση των ψήφων των ευρωεκλογών δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά.

Ο "νομοθετικός κανόνας" είναι να γίνεται η εκλογή σε ένα γύρο και μόνο εάν δεν συγκεντρώσει κανείς το 50% τότε πάμε σε επαναληπτική εκλογή. Το 2010 104 δήμοι και 2 περιφέρειες εξέλεξαν Δημάρχους και Περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή. Δηλαδή ο κ. Μιχελάκης λέει στους ψηφοφόρους της Κρήτης για παράδειγμα ή πιθανόν της Δυτικής Μακεδονίας: Ψηφίστε στις 18 για Δήμαρχο και Περιφερειάρχη και ακόμα και αν εκλεγούν και οι 2 θα περιμένετε μια εβδομάδα να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές.

Επισημαίνεται ότι η μεταρρύθμιση που εισήγαγε ο Καλλικράτης είχε ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής και στις Ευρωεκλογές και στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Στις ευρωεκλογές του 2009 ψήφισαν 5,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Στις Δημοτικές του 2010 τον πρώτο γύρο ψήφισαν 6 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Περίπου 700.000 περισσότεροι. Αδιαμφισβήτητα και η ταυτόχρονη διεξαγωγή του πρώτου γύρου θα ενδυνάμωνε τη συμμετοχή καθώς θα αυξανόταν το ενδιαφέρον για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Περιττό να τονιστεί και η εξοικονόμηση που υπάρχει όταν οι εκλογές γίνονται μαζί με την πρώτη Κυριακή.

Μικροκομματικά παιχνίδια. Αυτός είναι ο λόγος της αλλαγής!

2. Μέσα στην (ν)τροπολογία υπάρχει και ένα σοβαρό ζήτημα: Αλλάζει η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο νόμος 3870 για τις εκλογικές δαπάνες (μεταγενέστερος του Καλλικράτη" ορίζει οτι η προεκλογική περιόδος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι το τετράμηνο πριν τη διεξαγωγή τους. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά όλοι οι υποψήφιοι οφείλουν να συμμορφώνονται με τα οριζόμενα στο νόμο όρια δαπανών. Επιπλέον τους δύο τελευταίους μήνες οι υποψήφιοι έχουν περιορισμό εμφανίσεων στα ΜΜΕ.

Τι έρχεται και κάνει ¨κουτοπόνηρα¨η τροπολογία; Αλλάζει τη προεκλογική περίοδο και από 4 μήνες την κάνει ουσιαστικά 25 - 30 ημέρες συνδέοντάς την με την ημερομηνία έκδοσης του ΠΔ για τις ευρωεκλογές χωρίς καν να μεταβάλλει τα ανώτατα όρια των εκλογικών δαπανών. Δηλαδή, ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μπορούσε να ξοδέψει 2.500 ευρώ, για παράδειγμα, από Ιανουάριο έως τις εκλογές ενώ τώρα θα μπορεί να δαπανά το ίδιο ποσό μόνο μέσα στις 20 τελευταίες ημέρες. Τους υπόλοιπους 3 μήνες θα μπορεί ανέμελος να δαπανά ότι ποσά θέλει.

parapolitiki.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια