«Αντιπλημμυρική προστασία στην κοιλάδα του ποταμού Έβρου»

Η υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαήλογκραντ της Βουλγαρίας έχει σημάνει το συναγερμό στους κατοίκους του Έβρου για πιθανή εκχείλιση και του ποταμού Έβρου, η οποία φέρνει στις μνήμες μας τις καταστροφές στο Νομό από τις πλημμύρες του 2012.
Όπως τότε, έτσι και σήμερα, η αντίδραση της πολιτείας και της Περιφέρειας έρχεται ετεροχρονισμένα και έπειτα από τη δημιουργία του κινδύνου για τους κατοίκους. Ως Βουλευτής του Νομού έχω επανειλημμένως ασχοληθεί με την προστασία της κοιλάδας του Έβρου από αντίστοιχα φαινόμενα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία των παραποτάμιων περιοχών του Νομού μας. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έχω λάβει, ήδη από τις 23.01.2012, με την υπ’ αριθ. 2759/ΔΕ-125/23.01.2012 Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εγκρίθηκε έργο προϋπολογισμού 10,25 εκατ. Ευρώ με τίτλο «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΠΟΤΑΜΩΝ ΕΒΡΟΥ, ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΑΡΔΑ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ». Μάλιστα για την κάλυψη των αναγκών του 2014 και 2015 το κονδύλι αυτό αυξήθηκε από 10,25 σε 17,5 εκατ. Ευρώ. Άραγε έχουν αυτά τα έργα πραγματοποιηθεί ή έστω ξεκινήσει να πραγματοποιούνται; Τα συγκεκριμένα κονδύλια που διαχειρίζεται η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι τεράστια, αλλά δυστυχώς σήμερα 2,5 χρόνια μετά την έγκριση του έργου οι όποιες υποδομές και βελτιώσεις έχουν πραγματοποιηθεί είναι ισχνές έως ανύπαρκτες, γεγονός που έχει ως απότοκο την δημιουργία ταραχής και σπασμωδικών κινήσεων από την πλευρά της Περιφέρειας για την κινητοποίηση διαφόρων φορέων, οι οποίες θυμίζουν έκτακτη κατάσταση ανάγκης, που θα μπορούσε φυσικά να αποφευχθεί εφόσον είχαν πραγματοποιηθεί τα απαραίτητα έργα για τα οποία τα κονδύλια έχουν δοθεί, -σύμφωνα με επίσημες απαντήσεις του αρμοδίου Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων-.
Ως βουλευτής Έβρου, και ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, θα ήθελα να τονίσω ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Η έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των κατοίκων του Νομού από πιθανές υπερχειλίσεις και πλημμύρες του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του μόνο με την σοβαρή και ταχεία κατασκευή υποδομών για την αντιπλημμυρική προστασία μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η σοβαρή αντιμετώπιση των ζητημάτων προστασίας της κοιλάδας του Έβρου και των κατοίκων των αντίστοιχων περιοχών πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους αρμόδιους φορείς, και αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας του προγραμματικού σχεδιασμού του συνδυασμού «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ-ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ» για την περιφερειακή ενότητα του Έβρου.

Αλεξανδρούπολη 24/04/2014

ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ
Βουλευτής Ν. Έβρου – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Έβρου – «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια