Τρόικα: Πρώτα θα συμφωνήσετε, μετά θα έρθουμε

Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση από το ΔΝΤ: ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, δήλωσε αργά το απόγευμα, ότι από την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής», θα προσδιοριστεί και το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της τροίκας στην Αθήνα. Προηγουμένως, ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι «η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα το συντομότερο», ενώ πληροφορίες εμφάνιζαν την κυβέρνηση να υπολογίζει ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι η πρόσβαση της χώρας στις αγορές συνεχίζει να είναι επισφαλής κι ότι αποκαθίσταται σταδιακά, στηρίζοντας την άποψη του στην πρόσφατη αύξηση των spreads. Με τα δεδομένα αυτά εκτίμησε ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν η Ελλάδα ήταν σε πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής χρηματοδότησης. Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίζει να «βουτά» στα βαθιά  και την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια να εκκρεμεί, οι δηλώσεις του κ. Ράις  προκαλούν νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Οι αλλαγές που ζητάει το ΔΝΤ έχουν πολιτικό κόστος, αλλά η καθυστέρηση της επιστροφής της τροίκας σημαίνει  και καθυστέρηση στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, επομένως και στην εκταμίευση των δόσεων που απομένουν.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε επίσης και στη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης κατά την Ετήσια Συνοδό του Ταμείου, λέγοντας πως: «Στη συνάντηση αυτή η γενική διευθύντρια επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος». Ο Τζέρι Ράις δεν θέλησε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση αν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ -στις 12 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον- την πρόωρη διακοπή του προγράμματος στήριξης, λέγοντας πως δεν θα μεταφέρει «το περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων».
Σε ερώτηση εάν στην μετά - μνημόνιο εποχή το ΔΝΤ θα παρέχει τεχνική στήριξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ο Ράις είπε πως κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές.
«Η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα το συντομότερο»
«Η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα το συντομότερο» ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι διαμορφωμένες.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, οι θέσεις του οποίου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και πως όλα τα θέματα συζητούνται και στο τέλος βγαίνει το συμπέρασμα. Σχετικά δε με το ασφαλιστικό ανέφερε ότι σε αυτό τον τομέα έχουν γίνει πολλά και ζήτησε να μη λησμονούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια