Το troika story σε επανάληψη

Το Χρηματιστήριο δεν υιοθέτησε την κυβερνητική ευφορία σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες και αυτό δυσχεραίνει την αναβίωση του success story. Δεν είναι καθόλου εύκολο να δώσει κανείς μια σοβαρή ερμηνεία για την αντίδραση των αγορών, αλλά οπωσδήποτε προκύπτει ως συμπέρασμα ότι η αίσθηση της αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία παραμένει.
Για το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη το μήνυμα είναι διπλό: Αφενός προκαλεί ανακούφιση το γεγονός ότι μένει άθικτο το ποσό των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών. Αφετέρου προκαλεί άγχος το γεγονός ότι τώρα θα πρέπει να προωθήσουν επιτέλους τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και να βρουν μια απάντηση για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά λόγω του παγώματος των δανείων. Το πόσο ευαίσθητο θέμα είναι αυτό που αφορά τα κόκκινα δάνεια φαίνεται από τις πολλές διαρροές για το περιεχόμενο της υπό επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης και από την επαναλαμβανόμενη ανακοίνωση της κατάθεσής της στη Βουλή που τελικά δεν επιβεβαιώνεται. Την προηγούμενη εβδομάδα εξαγγέλθηκε ότι όλα θα τελειώσουν στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και έκτοτε δεν υπάρχουν νεότερα.
 
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθούν αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου για να προετοιμαστούν ενόψει της επιστροφής των εκπροσώπων της Τρόικας που αναμένονται στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου. Πρόθεση είναι να μην διαρκέσει περισσότερο από τρεις εβδομάδες ο έλεγχος και να ολοκληρωθεί ομαλά προκειμένου στη συνέχει να εκταμιευθούν δόσεις ύψους 7 δισ ευρώ και να ξεκινήσουν επισήμως και σε επίπεδο κορυφής οι συζητήσεις για την απομείωση του χρέους και για την καθιέρωση προληπτικής γραμμής πίστωσης. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης διαμορφώνεται ως εξής;
 
- Ασφαλιστικό: Η ελληνική πλευρά ζητά μετάθεση οποιασδήποτε παρέμβασης για το 2015, ενώ οι πιστωτές ζητούν να υπάρξει τουλάχιστον ένα πλαίσιο από ελληνικής πλευράς για όσα θα γίνουν τον επόμενο χρόνο. Συναφής είναι η συζήτηση και για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που θα πλήξει συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται θετική, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί.
 
- Δημόσιο: Το νέο ενιαίο μισθολόγιο είναι έτοιμο και δεν θα περιλαμβάνει μείωση του κατώτατου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους, απλώς θα καταργεί την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» για όσους την παίρνουν ακόμη. Προς υλοποίηση είναι και ο μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης που δεν θα περιλαμβάνει την ποσόστωση με βάση την οποία το 15% παίρνει αρνητικό βαθμό οπωσδήποτε. Προωθούνται παράλληλα μια νέα διαδικασία για την επιλογή προϊσταμένων και το ξεπάγωμα των προαγωγών, ενώ αποφεύγεται από την ελληνική πλευρά η συζήτηση για τις 5.500 απολύσεις που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του έτους με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
 
- Συνδικαλιστικός Νόμος: Είναι το θέμα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις της Τρόικας, θεωρώντας ότι μπορεί να περάσει τις αλλαγές από το κοινοβούλιο και παράλληλα να οικοδομήσει μεταρρυθμιστικό προφίλ. Οι κυοφορούμενες αλλαγές αφορούν πλαφόν 7 ημερών για τις συνδικαλιστικές άδειες, πρόβλεψη για απόλυση συνδικαλιστή εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία, διεύρυνση στις 48 ώρες του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας, οικονομικό έλεγχο των συνδικάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 
- Εργασιακά: Η κυβέρνηση ενίσταται στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις αλλαγές ως προς το δικαίωμα της ανταπεργίας από την πλευρά του εργοδότη (λοκ άουτ). Το επιχείρημα που επικαλείται η ελληνική πλευρά είναι η συμφωνία που έγινε στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη των κοινωνικών εταίρων και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, υπό το βλέμμα του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Γκάι Ράϊντερ,να μην αποδεχθούν τις αλλαγές που η τρόικα ζητά στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στην ανταπεργία των εργοδοτών.

tvxs.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια