Σχετικά με τη δυσλειτουργία των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Με την από 20/11/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης, έθεσε στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννη Βρούτση το θέμα της δυσλειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ.


Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησαν και τη φετινή σχολική χρονιά τα μαθήματα στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ λόγω καθυστέρησης που παρουσιάστηκε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μοριοδότησης των ωρομισθίων εκπαιδευτικών παρά το γεγονός ότι η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.


Πολλές παραμένουν βεβαίως και οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού είτε λόγω μη προσλήψεων είτε λόγω των διαθεσιμοτήτων.


Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:


ΠΡΟΣ κ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας


ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη δυσλειτουργία των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ»


Κύριε Υπουργέ,


Με το Ν.3475/06 για την «Οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 146/Α/13-7-06) και με αριθμ. 40041/12-4-07 ΚΥΑ περί «Μετατροπής των ΤΕΕ Μαθητείας του ΟΑΕΔ σε ΕΠΑ.Σ Μαθητείας ΟΑΕΔ» (ΦΕΚ 639/Β/27-4-07), το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, προέβη στην αναβάθμιση του συστήματος μαθητείας με απώτερο σκοπό τη βέλτιστη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με την αγορά εργασίας μέσω της εκπόνησης πρακτικής άσκησης. Με βάση αυτό το πρόγραμμα ιδρύθηκαν ανά την Ελληνική Επικράτεια 51 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας, οι οποίες ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση και παρέχουν πτυχίο επιπέδου 3, με ποικίλες ειδικότητες τις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές.


Ωστόσο, η αυτονόητη διαδικασία της έναρξης κάθε εκπαιδευτικής χρονιάς, τείνει να γίνει εφιάλτης για κάθε εν λόγω σχολή. Αν και βρισκόμαστε περί τα τέλη Νοέμβρη, τα μαθήματα μόλις που έχουν ξεκινήσει στις εκπαιδευτικές μονάδες του ΟΑΕΔ. Ο λόγος είναι ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία μοριοδότησης των ωρομισθίων εκπαιδευτικών ενώ το μόνιμο προσωπικό είναι αποδεκατισμένο αριθμητικά λόγω των μη προσλήψεων, τις διαθεσιμότητες και τις συνταξιοδοτήσεις.


Σας υπενθυμίζω ότι η χρονική περίοδος για την υποβολή αιτήσεων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών ήταν από τις 23 έως 30 Σεπτεμβρίου και το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί τόση καθυστέρηση όταν είναι γνωστό ότι τα μαθήματα στα σχολεία ξεκινούν στις 11 Σεπτεμβρίου.
 
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
 
  1. Γιατί απουσιάζει ο στοιχειώδης προγραμματισμός και παρουσιάστηκε και φέτος αυτή η σημαντική καθυστέρηση;


  1. Πότε και πώς θα αναπληρωθούν όλες αυτές οι χαμένες εκπαιδευτικές ώρες;


  1. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός του μόνιμου διδακτικού προσωπικού σε κάθε ΕΠΑ.Σ Μαθητείας ΟΑΕΔ ανά την Ελλάδα και ποιες οι ειδικότητες αυτού;


  1. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των μαθητών σε κάθε ΕΠΑ.Σ Μαθητείας ΟΑΕΔ ανά την Ελλάδα και πόσοι από αυτούς ασκούν πρακτική άσκηση;


Αθήνα, 20/11/2014


Ο ερωτών Βουλευτής

Μαρίνος Δ. Ουζουνίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια