Αυτόνομες και αυτάρκεις υγειονομικές περιφέρειες, τα όρια των οποίων θα εφάπτονται με εκείνα των διοικητικών περιφερειών, φιλοδοξεί να δημιουργήσει η καινούργια κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει την αναδιοργάνωση και την καλύτερη λειτουργία των δομών του ΕΣΥ. Με βάση τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, τη θέση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, υπό την ομπρέλα της οποίας μέχρι σήμερα βρίσκονται όλες οι δομές υγείας της Μακεδονίας και της Θράκης, πρόκειται να πάρουν τρεις υγειονομικές περιφέρειες, με πεδίο αρμοδιότητας τη Δυτική Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική-Μακεδονία-Θράκη αντίστοιχα. Η αποκεντρωτική αυτή πρωτοβουλία έχει ως στόχο την καλύτερη οργάνωση των δομών υγείας, ενώ η εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού θα ενισχύσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας τους.
Τον σχεδιασμό αυτό της κυβέρνησης παρουσίασε το περασμένο Σάββατο στο περιθώριο της συνδιάσκεψης υγειονομικών, που έγινε στο ξενοδοχείο «Φιλία» στην Κομοτηνή, ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Καΐσας. Την συνδιάσκεψη απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τα επείγοντα προβλήματα στον χώρο της υγείας, με κορυφαίο εξ αυτών την έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού, και σταχυολογήθηκαν προτάσεις, που θα προωθηθούν στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να ενεργήσει άμεσα για την ανακούφιση των δομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Αλέξανδρος Σπανός «Να διαφυλάξουμε, τόσο την αξιοπρέπεια, όσο και την ισότιμη, απρόσκοπτη, έγκαιρη, έγκυρη και ποιοτική πρόσβαση ολόκληρης της κοινωνίας στο ΕΣΥ»
«Στόχος μας είναι να γίνει καταγραφή των προβλημάτων της Περιφέρειας, να κατατεθούν κάποιες προτάσεις και να γίνουν κάποιες ζυμώσεις, ενόψει της εφαρμογής του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήταν άλλο από τη στήριξη του ΕΣΥ, που τόσο ανάγκη σήμερα το έχει η ελληνική κοινωνία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ υγειονομικών, κ. Αλέξανδρος Σπανός. «Είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε», πρόσθεσε ο κ. Σπανός, «τόσο την αξιοπρέπεια, όσο και την ισότιμη, απρόσκοπτη, έγκαιρη, έγκυρη και ποιοτική πρόσβαση ολόκληρης της κοινωνίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Κοσμάς Παπαχρήστου «Καταγράφουμε τις προτεραιότητες, ώστε σε πρώτη φάση να μην κλείσει καμία κλινική, για να έχουμε χρόνο να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, ο οποίος υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε η Καρδιολογική Κλινική της Ξάνθης, λόγω έλλειψης γιατρών, για να υπενθυμίσει πως και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής αρκετές είναι οι κλινικές που βρίσκονται στο όριο του κλεισίματος επισημαίνοντας ότι «εμείς είμαστε εδώ για να καταγράψουμε ποιες πρέπει να είναι προτεραιότητες, ώστε σε πρώτη φάση να μην κλείσει καμία κλινική, για να έχουμε χρόνο να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε». Κυρίαρχη προτεραιότητα, κατά τον κ. Παπαχρήστου, είναι φυσικά η στήριξη του ΠΕΔΥ, που ειδικότερα στην Κομοτηνή ταλανίζεται από την ελλιπή στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και υπολειτουργεί. Τέλος, ο κ. Παπαχρήστου κάλεσε όλους τους υγειονομικούς, όχι μόνο εκείνους που ανήκουν οργανωμένα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι εκείνους που στηρίζουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, να λαμβάνουν μέρος σε αντίστοιχες συσκέψεις, που θα επαναληφθούν το επόμενο διάστημα. «Θα εκλέξουμε ένα συντονιστικό», εξήγησε, «όχι με ρόλο τις αποφάσεις, αλλά τον συντονισμό κυρίως, διότι εμείς είμαστε εδώ για να καταγράφουμε πρώτα και κύρια τα πιο οξυμμένα προβλήματα της περιοχής μας, να μπορούμε να κάνουμε συγκροτημένες προτάσεις, για να μπορούν να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση».
Γιώργος Καΐσας «Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που είπε για την υγεία θα τα κάνει όλα»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που είπε για την υγεία θα τα κάνει όλα», ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει στον κόσμο ο βουλευτής Έβρου, κ. Καΐσας. «Φυσικά δεν μπορεί να τα κάνει σε μια μέρα», διευκρίνισε, «είχαμε πει ότι δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί, για να λυθούν όλα τα προβλήματα». Έσπευσε να επισημάνει, ωστόσο, ότι για τα άμεσα προβλήματα και τις επείγουσες ανάγκες, η κυβέρνηση θα προβεί σε ενέργειες έγκαιρης παρέμβασης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως γνωστοποίησε ο κ. Καΐσας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν 1.000 θέσεις επικουρικών γιατρών και σχεδόν 5.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού για όλη την Ελλάδα. «Δεν μιλάμε για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα και για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων», διαμήνυσε, «αλλά για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».
Ποια η διάρθρωση της υγειονομικής πυραμίδας
Στην αναφορά του στην αναδιάρθρωση του «υγειονομικού χάρτη» της χώρας μας, με τη δημιουργία 13 υγειονομικών περιφερειών, ο κ. Καΐσας περιέγραψε μεταξύ άλλων την «πυραμίδα» που θα δημιουργηθεί σε κάθε περιφέρεια, στην κορυφή της οποίας θα είναι ένα κεντρικό νοσοκομείο και στη βάση της οι οικογενειακοί ή προσωπικοί γιατροί. «Η υγειονομική περιφέρεια θα είναι αυτάρκης και αυτόνομη», σημείωσε, «θα προσφέρονται δηλαδή όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες στην περιοχή». «Θα έχει το κεντρικό νοσοκομείο, το οποίο θα έχει όλες τις κλινικές κι όλες τις ειδικότητες», συνέχισε, «τα νομαρχιακά νοσοκομεία για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, τα κέντρα υγείας, τα οποία θα έχουν την πρωτοβάθμια, και τον οικογενειακό ή προσωπικό γιατρό. Θα ξεκινάμε από τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα καλύπτει μία πληθυσμιακή ομάδα της τάξεως των 2.000-2.500 κατοίκων. Ο κάθε ασθενής θα απευθύνεται για οποιοδήποτε πρόβλημά του στον οικογενειακό γιατρό και από εκεί θα κατευθύνεται είτε στο κέντρο υγείας, είτε στο νοσοκομείο. Και με βάση αυτήν την αμφίδρομη οργάνωση δε θα γίνονται σπατάλες, δε θα ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, θα αποφορτίζονται τα νοσοκομεία και δεν θα έχουμε αυτήν την κατάντια, που έχουμε σήμερα, που για μια απλή συνταγογράφηση πηγαίνει κάποιος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και χρειάζεται ένας καθηγητής Πανεπιστημίου να γράφει μια συνταγή». Κλείνοντας, ο κ. Καΐσας εκτίμησε ότι στην περιοχή μας υπάρχει κατά βάση η υποδομή για την οργάνωση μιας τέτοιας υγειονομικής πυραμίδας.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου