Επιστολή Αναστασίου Δημοσχάκη προς Πρύτανη Δ.Π.Θ. για την μελέτη των προοπτικών του πρωτογενούς τομέα στον Έβρο

Με επιστολή του προς τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, η οποία κοινοποιείται στην Πρόεδρο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ορεστιάδας, κα. Ευγενία Μπεζιρτζόγλου, στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και στους Δημάρχους των παραποτάμιων Δήμων, ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης προτείνει στο Πανεπιστήμιο την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με την δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καλλιεργειών ως απάντηση στο έντονο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων όγκων και των πλημμυρικών φαινομένων.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής:

«Κύριε Πρύτανη
Σε συνέχεια της προχθεσινής μας συζήτησης, αλλά και διερευνητικών προηγούμενων συζητήσεών μου με παράγοντες του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. στην Ορεστιάδα, θα ήθελα να σας ενημερώσω και γραπτά για την κατάσταση στον Έβρο. Τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα τείνουν να επιδεινώνονται το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την εξαιρετικά καταστροφική φετινή χρονιά. Απροσπέλαστες καλλιεργητικές εκτάσεις έχουν οδηγήσει ουσιαστικά στην ακύρωση της κανονικής σποράς και απειλούν και την όψιμη.
Η χειμερινή παραγωγή βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από τη στάθμη του νερού. Το μοντέλο πολυκαλλιέργειας που ακολουθείται έχει δείξει πλέον πως εξαρτάται υπερβολικά σε ότι αφορά την απόδοσή του από εξωγενείς παράγοντες, όπως τα καιρικά φαινόμενα και το μέγεθος των υδάτινων όγκων.
Με τα παραπάνω δεδομένα και στα πλαίσια της κοινωνικής διάστασης του ρόλου των Πανεπιστημίων, θα ήθελα να σας προτείνω μια σειρά ενεργειών. Συγκεκριμένα, την διεξαγωγή κατάλληλων οικονομοτεχνικών μελετών για την περιοχή του Έβρου και ειδικά για τις παραποτάμιες περιοχές και κατόπιν διαμόρφωση εξειδικευμένων προτάσεων για τις προοπτικές της πρωτογενούς παραγωγής.
Να διερευνήσουμε εάν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες (π.χ. ρύζι, δενδροκομία κλπ.), οι οποίες πιθανόν να ταιριάζανε περισσότερο στο εδαφολογικό και κλιματολογικό προφίλ της περιοχής (περίοδοι σποράς και λοιπών εργασιών, ανάγκες σε νερό και δυνατότητες κατακράτησής του κλπ.). Να διερευνήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών σε παρόμοια θέματα, ειδικά στη «γειτονιά» μας.
Να διερευνήσουμε, τέλος, εάν υπάρχουν καλλιέργειες  οι οποίες έχουν μεγάλες δυνατότητες προσθήκης αξίας (μεταποίηση και τυποποίηση) και δημιουργίας προϊόντων εξαγωγικού χαρακτήρα. Εφ’ όσον τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάζουν ενδιαφέρον, θα μπορούσε να γίνει παρουσίασή τους σε μια ημερίδα παρουσία των εμπλεκομένων φορέων και των ενδιαφερόμενων μερών.
Είναι πεποίθησή μου πως με μία τέτοια πρωτοβουλία θα αναδειχθεί ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην κοινωνία και θα έχουν οφέλη και οι ίδιοι οι φοιτητές από την ενασχόλησή τους σε αυτήν, πέραν φυσικά των πιθανών ωφελημάτων για τον Έβρο, ο οποίος θα μπορούσε να καταστεί ένα πιλοτικό υπόδειγμα παρόμοιων ενεργειών. Σε κάθε σας βήμα θα με βρείτε συνεπή αρωγό και συμπαραστάτη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απεριόριστη εκτίμηση και τις θερμές ευχαριστίες μου.»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια