Σε σοβαρές επισημάνσεις που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες συζητήσεις τουλάχιστον στο διπλωματικό παρασκήνιο, προχώρησε ο υπουργός των Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. H Αθήνα θα μπορούσε να γίνει γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και την Ρωσία, εκτίμησε ο υπουργός των Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ενώ για τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη θέση ότι μακροπρόθεσμα η Ρωσία πρέπει να συμπεριληφθεί στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, και όχι να δημιουργείται ένα σύστημα ασφαλείας εναντίον της Ρωσίας.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι λόγω της στάσης της Ελλάδας τον Ιανουάριο, η Ε.Ε. δεν ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ειδικά για το θέμα των κυρώσεων, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πως οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να θυμόμαστε την εμπειρία της Ελλάδας, η οποία επέβαλε κυρώσεις κατά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, γεγονός που ωφέλησε τελικά μόνο κάποιους ολιγάρχες, οι οποίοι οργάνωσαν την παράνομη διακίνηση των πρώτων υλών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ιδιαίτερα αναποτελεσματικές είναι οι κυρώσεις εκείνες τις οποίες προκαλεί ο θυμός ή η επιθυμία επιβολής στον αντίπαλο.
«Σε συμφωνία με τους εταίρους μας και κατά την πρότασή μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Ιανουαρίου 2015 αποφάσισε τελικά να μην υιοθετήσει τομεακές κυρώσεις, που προέβλεπαν θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να αποφύγουμε τις τομεακές κυρώσεις» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Ευρωρωσικές σχέσεις
Ειδικότερα, για τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την θέση ότι μακροπρόθεσμα η Ρωσία πρέπει να συμπεριληφθεί στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, και όχι να δημιουργείται ένα σύστημα ασφαλείας εναντίον της Ρωσίας.
Όπως σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ η Ευρώπη δεν πρέπει να διακόψει τις σχέσεις με την Μόσχα, και η Ρωσία από την πλευρά της δεν πρέπει «να λάβει μέτρα που δεν οδηγούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά η Αθήνα θα μπορούσε να γίνει μια «γέφυρα» μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, και σ’ αυτό συμβάλλουν από τη μία πλευρά, το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ, και από την άλλη πλευρά, οι βαθιές ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές σχέσεις των δύο χωρών.
«Νομίζω ότι από τις 29 Ιανουαρίου, όταν συζητήσαμε τις τομεακές κυρώσεις (εναντίον της Ρωσίας), άνοιξαν τα αυτιά των Ευρωπαίων, και τώρα, με σεβασμό όλων των άλλων κρατών μελών της ΕΕ, θα συμβάλουμε στη δημιουργία της ευρωπαϊκής πολιτικής» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.
Συνάντηση Μασλόφ –Κουντουρά
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας –Ρωσίας στον τουριστικό τομέα τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, αρμόδια για τον Τουρισμό Έλενα Κουντουρά, στη διάρκεια εθιμοτυπικής συνάντησης. Επιπλέον, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση οι δύο συνομιλητές συζήτησαν για την ανάληψη κοινών δράσεων εκατέρωθεν προβολής, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδα σε Ρωσία και Ρωσία σε Ελλάδα, το 2016, ενώ αναφέρθηκαν και στη σύγκληση της 9ης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί κατά το β΄ εξάμηνο του 2015. Ο Ρώσος πρεσβευτής συνεχάρη την κ. Κουντουρά για την ανάληψη των καθηκόντων της και παράλληλα επαναβεβαιώθηκαν –και από τις δύο πλευρές– οι άρρηκτοι ιστορικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο λαών
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου