Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Ή μάλλον κάθε χρόνο και χειρότερα Φέτος οι πλημύρες άρχισαν πολύ νωρίς και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Η περιφέρεια Έβρου με το μεγάλο ποτάμι και τους παραποτάμους του θα έπρεπε να είναι η μηχανή παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα. Ένας από του μεγαλύτερους Νομούς, συγνώμη Περιφέρειες τις λένε τώρα, της Ελλάδος με μια τεράστια πεδιάδα που μένει ανεκμετάλλευτη λόγω της αγρανάπαυσης. Πολλές μεταποιητικές βιομηχανίες υπήρχαν στην περιοχή, αλλά λόγο της ερήμωσης, της εγκατάλειψης και της έλλειψης πρώτων υλών έκλεισαν και άφησαν στον δρόμο πολλούς εργαζόμενους. Τελευταία, ήταν το μεγάλο σκάνδαλο της κλωστοϋφαντουργίας του Λαναρά όπου πολλές επιδοτήσεις δόθηκαν αλλά στο τέλος, όλα τέλος. Και όμως κανείς δεν μίλησε για αυτό το μεγάλο σκάνδαλο.
Φυσικά κανείς ποτέ δεν μίλησε ούτε για το σκάνδαλο της βιομηχανικής περιοχής Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής όπου οι επιδοτήσεις για βιομηχανίες δόθηκαν σε ημετέρους …αλλά τα εκατομμύρια χάθηκαν και οι βιομηχανίες ποτέ δεν λειτούργησαν. Φυσικά έως τώρα κανείς εισαγγελέας, δεν άκουσε και δεν είδε τίποτα. Και όμως οι πινακίδες με τα ονόματα και τα κονδύλια είναι εκεί αναρτημένες και φανερές. Και όμως τόση μυωπία ρε παιδιά …που να τις δουν.
Κάποτε η περιοχή ήτανε από τους μεγαλύτερους αγροτικούς παραγωγικούς νομούς της Ελλάδος με παραγωγή τεύτλων, πατάτας, σιτηρών, βαμβάκι, ηλιόσπορου και καλαμπόκι, σκόρδα, ελιές, ελαιόλαδο, σπορέλαια, και φυσικά το σκουπόξυλο της Βήσας, ενώ πολλές μεταποιητικές βιομηχανίες υπήρχαν στην περιοχή καθώς και η βιομηχανία ζάχαρης της Ορεστιάδας ένα από τα 4 εργοστάσια ζάχαρης που έκαναν την Ελλάδα και εξαγωγική δύναμη στον τομέα αυτό. Δυστυχώς για να έρθει η ανάπτυξη το κλείσανε και η παραγωγή κατεβαίνει στο Πλατύ της Λάρισας. Αποτέλεσμα; Τα τεύτλα έμειναν στα χωράφια και ο Έβρος ποταμός τα σκέπασε…και τα σάπισε…..γιατί ο απαρχαιωμένος σιδηρόδρομος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όπως όλοι το περίμεναν. Δεν ξέρω αυτοί που το σκέφτηκαν αν αντί για μυαλό έχουνε την λάσπη του Έβρου.
Όσο για την κτηνοτροφία. Αυτή την εκτέλεσαν. 120.000 και περισσότερα αιγοπρόβατα σφάχτηκαν και καταστράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο. Και όμως ενώ εδώ μόνο στην φάρμα της Μέστης, παράγεται για την Εβροφάρμα το 2% της Ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλατος, δεν υπάρχουνε σε όλη την περιφέρεια ούτε τα στοιχειώδη. Ούτε σφαγεία, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων. Τόσο είναι η έκταση του νομού. Το μοναδικό υπερσύγχρονο της Θράκης, έκλεισε εδώ και 35 χρόνια. Και φυσικά ενώ υπήρχανε προτάσεις για άνοιγμα έστω και ενός σφαγείου έστω και δημοτικού αυτές απορριπτότανε, Σίγουρα μερικοί μιλούσαν εδώ και 35 χρόνια για ανάπτυξη….ενώ φέρανε την υπανάπτυξη και την καταστροφή.
Ένας νομός σταυροδρόμι των πολιτισμών που αν τον εκμεταλλευόμασταν θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος διακομιστικός εμπορικός κόμβος της Νοτιοανατολικης Ευρώπης αφού ο συνδυασμός, ενός σύγχρονου σιδηροδρόμου και της Εγνατίας με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με αυτά της Βάρνας και του Μπουργκάς θα γινότανε το νο 1 λιμάνι εξωθώντας από την θέση αυτή, την Τουρκία και φυσικά την στρατηγική της θέση στο εμπόριο με την Μαύρη θάλασσα και των λιμίτροφων χωρών της. Αλλά δυστυχώς το λιμάνι μαραζώνει, η σύνδεση με την Εγνατία δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά και φυσικά ο σιδηρόδρομος ανύπαρκτος και το κομμάτι του καθέτου άξονα της Εγνατίας, Ψαθάδες- Διδυμότειχο 35 χιλιόμετρα, γίνεται εδώ και 40 χρόνια όσο δηλαδή και τα 300 μέτρα για την σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο. Αλήθεια όλες αυτές οι εταιρείες που ανέλαβαν και πήραν χρήματα και το παράτησαν. Γιατί …δεν είδε ποτέ εισαγγελέας τι έγινε;.. Ή και εδώ τυφλά σε ακολουθώ και δεν ακούω τίποτα, αλλά ακολουθώ μόνο το απόλυτο σκοτάδι;
Υπόψιν ότι ακριβώς για αυτόν τον σκοπό ιδρύθηκε η Αλεξανδρούπολη από το Οθωμανικό κράτος, με το λιμάνι για ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών και φυσικά το τρένο που περνούσε και φυσικά το θρυλικό Οριεντ Εξπρες.
Από τον Έβρο υπάρχει και ο αγωγός φυσικού αερίου και θα κατασκευαστεί και ο LNG καθώς και ο ΤΑΡ. Φυσικά δεν μιλάμε για ανταποδοτικά οφέλη, αυτά αποτελούν καταστροφή για τον τόπο, αφού οι ειδήμονες της πολιτικής δεν σκέφτονται ούτε την ύπαρξη τους αλλά ούτε καν να τα ζητήσουν. Βλέπεται φοβούνται, μην υπάρξει ανάπτυξη και ζεσταθεί κανείς φτηνά στην περιοχή. Έτσι το αέριο θα περνά από την περιοχή, άφθονο, θα το πουλάν οι επιτήδειοι για δις ευρώ και εμείς θα είμαστε υπερήφανοι για την κατάντια μας και την φτώχια μας. Αν όμως βάζαμε σαν αντισταθμιστικό όφελος την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή τότε τα οφέλη πολλαπλά. Καθότι για την επίτευξη επενδύσεων βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη αλλά και για την επανεκκίνηση των επενδύσεων είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Αλλά είπαμε….θα παίρνουμε σαν ιθαγενείς τον φτωχικό μισθό και θα πεθαίνουμε από το κρύο γιατί δεν μας φτάνουν τα χρήματα για πετρέλαιο. Μετά θα υπήρχε και εναλλακτική πηγή ενέργειας για την βιομηχανία, στην βιομηχανική περιοχή. Αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στην Ελλάδα…όπως και στην Ουγκάντα ..αυτά γίνονται στην Γερμανία, στην Σουηδία κλπ ..αλλά ξέχασα ..αυτοί που θέλουν να μας εξαγοράσουν ..όπως λέμε.. μπιρ παρά ..είναι ακριβώς οι σύμμαχοι μας Γερμανοί….γιατί να τους χαλάσουμε την γιορτή, εμείς οι ιθαγενείς.
Στην περιοχή υπάρχουνε, 8 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη και γεωθερμικά πεδία μέσης και υψηλής ενθαλπίας. Αυτό συμαίνει δωρεάν ενέργεια από την φύση για την ανάπτυξη θερμοκηπίων, ανάπτυξη μεταποιητικής βιομηχανίας, ξηραντήριων, κλπ …..αλλά εμείς επιμένουμε στην αγρανάπαυση …γιατί έτσι θέλουν να μας χρεοκοπήσουν οι σύμμαχοι μας και φυσικά εμείς δεν μπορούμε να πούμε όχι. Τα γεωθερμικά πεδία μπορεί να αναπτύξουν την γεωργία, κτηνοτροφία, την βιομηχανία μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα, , παραγωγή ενέργειας, όπως ηλεκτρική, αλλά και βιομηχανίες διάφορες αφού η θέρμανση και η ενέργεια είναι δωρεάν.
Δεν μιλάμε βέβαια για ορυκτά. Από χρυσό, πετρέλαιο, και φυσικά η μεγάλη γκάφα του Παπακωνσταντίνου με τον Ζεόλιθο. Ο κύριος αυτός αναίρεσε την άδεια εξόρυξης από εταιρεία στα Πετρωτά Έβρου. Γιατί η ξαδέρφη του είχε όμορο εργοστάσιο στην Βουλγαρία. Βέβαια, ο ζεόλιθος είναι ένα ορυκτό με πολλαπλές χρήσεις και φυσικά η Ελλάδα το εισάγει. Από την άλλη, η χρήση του και ιδίως οι εξαγωγές του, αφού είναι ορυκτό που το ζητάν πολλές χώρες θα έφερνε πολλά ευρώ αλλά και συνάλλαγμα στην χώρα. Και όμως στον Έβρο μόνο, υπάρχουνε διαπιστωμένα 4-5 κοιτάσματα Ζεόλιθου, που κοιμούνται στα έγκατα της γης. Και όμως, θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας, πολύτιμο συνάλλαγμα για την χώρα και ανάπτυξη στην περιοχή και ιδίως αν γινότανε η επένδυση με αντισταθμιστικά μέτρα….θα έδινε και την δυνατότητα εσόδων και ανάπτυξης στους τοπικούς οικισμούς και δήμους.
Δεν μιλάμε για τουρισμό. Πολλές ο μορφές τουρισμού που θα μπορούσαν να γίνουν. Ιαματικός τουρισμός στα ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης και στην Σαμοθράκης.
Στην περιοχή βέβαια της Τραϊανούπολης η παρουσία αρχαίων είναι εμφανής αφού και η ιστορία αναφέρει την Τραϊανούπολη, σαν μια από τις ποιο σύγχρονες και αναπτυγμένες πόλεις του Ρωμαϊκού κράτους και φυσικά ιδρυθείσα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό. Ούτε ανασκαφές όμως γίνονται, αλλά ούτε λόγος. Στην περιοχή υπάρχουν και Οθωμανικά ερείπια Λουτρών χαμάμ σε πολύ καλή κατάσταση που μπορούν να γίνουν τόπος τουριστικής ανάπτυξης και φυσικά επισκεψημότητας, ενώ ένα σύγχρονο λουτροιατροθεραπευτικό κέντρο θα έδινε ανάπτυξη στην περιοχή και φυσικά ζωή.
Τουρισμός θρησκευτικός αφού η Κοσμοσώτηρα των Φερών, έργο των αυτοκρατόρων των Κομνηνών ..και κυρίως του Ισαάκιου Κομνηνού που εικάζεται ότι είναι θαμμένος και στο εσωτερικό του ναού, είναι έργο τέχνης και μάλιστα αρχιτεκτονικής στήριξης μετά την Αγία Σοφία.
Δεν μιλάμε για το Διδυμότειχο. Από την προϊστορία η ιστορία του και τα ευρήματα πολλά Ολόκληρη πόλη η Πλωτινούπολη με ακέραια ψηφιδωτά, μοναστήρια αυτοκρατορικά Βυζαντινά, νε την φυλακή του βασιλιά Καρόλου της Σουηδίας, που είχε εξοριστεί, εδώ στον Μεσαίωνα, με Τείχη, κλπ… Δεν μιλάμε για το τέμενος Βαγιαζήτ. Η Ελληνική ηλιθιότητα στο αποκορύφωμα της. Ένα μνημείο που είναι μοναδικό. Θα τραβούσε την προσοχή χιλιάδων επισκεπτών, αν γινότανε μουσείο, από τον Μουσουλμανικό κόσμο, αφού μέσα υπάρχει απεικόνιση του παραδείσου των Μουσουλμάνων και εικάζεται μοναδική απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ ….στον κόσμο. Επίσης ένα τέμενος που είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο της Ευρώπης. και όμως όλα αυτά ανεκμετάλλευτα …ενώ ηχεί μόνο το Διδυμότειχο μπλουζ ..αγχωμένη μαλακία….και όμως είναι θησαυρός Ελληνικής κουλτούρας.
Αν πάρουμε δε ότι στην Ευρώπη υπάρχουνε 5-6 απολιθωμένα δάση…..το ένα βρίσκεται στην περιοχή μας. Στο Τυχερό. Μία τεράστια βελανιδιά 20 μέτρων…φύλλα κανέλας καφέ και καουτσούκ ακόμη έχουν βρεθεί, που σημαίνει ότι στην περιοχή Τυχερού και σημαίνει ότι αυτή η περιοχή είχε και τότε μια πολύ πυκνή βλάστηση. Και μιλάμε για ηλικία 40 περίπου εκατομμυρίων χρονών.
Στην περιοχή της Μάκρης με τον πάνω από δυο χιλιετίες ελαιώνα…υπάρχει και η σπηλιά του Κύκλωπα, δύσκολα επισκέψιμο από έναν που θέλει να επισκεφτεί την περιοχή. Και όμως επάνω από την σπηλιά υπάρχει και παλαιολιθική ανασκαφή ..που σημαίνει ότι η περιοχή κατοικούνταν από την παλαιολιθική εποχή. Φυσικά η Μάκρη με την Αγία Αναστασία, εκκλησία του 1100….θαμπορούσε να ήτανε τόπος επισκεψημότητας και εκκλησιαστικού τουρισμού.
Θα γράψω για πολλοστή φορά και για τα κάστρα στην περιοχή του Πόταμου …Κάστρα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά που προστάτευαν την Εγνατία οδό. Και όμως καταρρέουν. Ποιο κάτω η παλαιοχριστιανική σπηλιά των Αγίων Θεοδώρων ..που έγινε κέντρο παράνομων μεταναστών και καταστρέφεται. Φυσικά και το εκκλησάκι του Αη Γιώργη έργο του 1880, που με τις φιλότιμες προσπάθειες του συλλόγου φίλων Ποτάμου προσπαθεί να βρει θέση στα δρώμενα της περιοχής.
Το εγκαταλειμμένο ορυχείο της Κίρκης θα μπορούσε να γίνει από τόπος ρύπανσης τόπος τουριστικής ανάπτυξης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος όπου τα κυάνια και τα σκουριασμένα εργαλεία και μηχανήματα να δώσουν την θέση τους σε έναν πολιτιστικό χώρο, μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος με τον ποταμό Ειρήνη που κυλά ήσυχα δίπλα του. Αλλά είπαμε δεν τα κοιτάμε ….γιατί η ανάπτυξη θα έρθει μόνη της ….όπως λέμε ..πέσε πίτα να σε φάω……
Ποιο πάνω η Αισήμη, με το μουσείο Σαρακατσάνων, που πρέπει να κάνεις αίτηση για να το βρεις ανοιχτό. Και φυσικά ποιο πάνω το πρότυπο χωριό Σαρακατσάνων, σε ένα υπέροχο βιότοπο ανάμεσα σε Βαλανιδιές και Πλατάνια αιωνόβια.. Στην εκκλησία της Αισήμης φυλάσσεται και ένα κειμήλιο των Καππαδόκων. Μια χρυσοποίκιλτη απεικόνιση του επιταφίου του Χριστού, που μεταφέρθηκε από την Καππαδοκία και δωρίθηκε στην εκεί εκκλησία. Είναι ένα δώρο που είχαν κάνει σε εργολάβους από την Μυστή της Καππαδοκίας, Ρώσσοι μοναχοί γύρω στο 1800 για υπηρεσίες που πρόσφεραν αυτοί στο μοναστήρι. Για να μην βεβηλωθεί από τους Τούρκους κατά την καταστροφή του 1922, η γιαγιά μου η Σοφία η Χατζηκωνσταντίνου, τυλίχθηκε με αυτόν και όταν έφτασαν σώοι και εγκαταστάθηκαν πριν κατεβούν στην Αλεξανδρούπολη στην Αισήμη τον έδωσε στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Παναγίας. Αν και αγράμματη… είχε μεγάλη ψυχή.
Και φυσικά οι δύο μοναδικοί βιότοποι σε όλη την Ευρώπη, το δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου. Μαυρόκυνκνοι, Πελεκάνοι, σπάνια πουλιά, ο βασιλικός αετός, ο γύπας ο κοκαλοφάγος, διάφοροι Ευρωπαϊκοί γύπες, ο γύπας ο μεταναστευτικός ο Ασπροπάρης, κλπ μοναδικοί που τα είδη τους σώζονται μόνο σε αυτή την περιοχή, θα μπορούσανε να είναι και μέρος ενός εναλλακτικού τουρισμού, με απόλυτο σεβασμό βέβαια στο χώρο όπου ζουν αυτά τα ζώα και πτηνά, όπου ο παρατηρητής χωρίς να ενοχλεί θα μπορούσε να δει από μικρή απόσταση τους άγριους φίλους μας. Όμως και το μοναδικό στην περιοχή αναψυκτήριο της περιοχής, έχει κλείσει και όλα μαραζώνουνε και αργοπεθαίνουν.
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ. Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα. Άγρια φύση, βάθρες και γάργαρα ποτάμια, βουνό που οι ορειβάτες το φοβούνται αλλά πολλοί τολμούν, ιαματικά νερά και λουτρά, παραλίες και φυσικά ιστορία. Μια ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα. Εδώ ο Δίας καθότανε στον θρόνο του στο όρος Σάος και αγνάντευε τον Τρωικό πόλεμο. Εδώ γινόταν τα μυστικότερα των μυστικότερων μυστήρια, τα Καβείρια. Μια μυστικότητα που συναρπάζει πολλούς έως σήμερα. Ίσως και εδώ η Ολυμπιάδα όπως λένε οι κακές γλώσσες συνέλαβε, σε κάποιο όργιο τον Μέγα Αλέξανδρο, αφού ήτανε ιέρια. Η Νίκη της Σαμοθράκης, όπου το Λούβρο βγάζει πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και εμείς έχουμε μόνο το ομοίωμα του δικού μας αγάλματος. Δεν ζητήσαμε ποτέ ούτε ποσοστά. Και όμως είναι καραμπινάτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και παράνομης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων. Και φυσικά ακόμα και μεταγενέστερα. Εδώ ήτανε ο πρώτος Ευρωπαϊκός προορισμός που πάτησε το πόδι του ο Απόστολος Πέτρος., όπου υπάρχει και το μέρος που αυτός κήρυξε τον λόγο του Χριστού για πρώτη φορά στην Ευρώπη και φυσικά σε αμιγώς εχθρικό μέρος για εκείνον εκείνη την εποχή. Υπάρχει και ο χώρος όπου δίδαξε, ενώ ποιο μετά οι μάρτυρες εξ Σαμοθράκης, δηλαδή οι πέντε μάρτυρες εξ Σαμοθράκης σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους για να μην αφήσουν την πίστη τους, ενώ πολλά πρόσφερε το νησί και στην επανάσταση του 1821. Αλλά Και φυσικά στην Σαμοθράκη μπορεί να μην βρεις ούτε καράβι να πας …..αφού ένα και μοναδικό υπάρχει …και αυτό αγκομαχά. Και φυσικά ευτυχώς που υπάρχει …για να έχει λόγω ύπαρξης και το ερημωμένο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Και όμως……όλα κοιμούνται εδώ στον Έβρο ..και μόνο ο ποταμός ξυπνά και μας πνίγει και φυσικά ηχεί το τραγούδι Διδυμότειχο μπλουζ ….αγχωμένη μαλακία ….γαιτί από πόλος ανάπτυξης μείναμε πόλος μιζέριας και εγκατάλειψης. Όπου μια πόλη σαν την Αλεξανδρούπολη, παραθαλάσσια στα χαρτιά …..βλέπεις την θάλασσα με τα κιάλια …..και φυσικά όταν γίνεται κάτι για την ακτή ….η μισή άλλη πέφτει …γιατί δεν προβλέψανε καλά την μελέτη …αλλά ώσπου να γίνει η επόμενη ……θα πέσει όλος ο Έβρος …και φυσικά όταν κάποιος αποκαλεί ανεγκέφαλο και θερμοκέφαλο τον υπουργό Εθνικής άμυνας …γιατί τόλμησε να πάει σε Ελληνικό νησί και να πετάξει στεφάνι ….τότε και όταν μας πάρουνε φαλάγγι οι Τούρκοι …..θα πουν …ε αφού έγινε …ας μην είμαστε θερμοκέφαλοι …..αλλά σκυφτοκέφαλοι ….και ραγιάδες …..και άξιοι της μοίρας μας….
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου