Απάντηση υπουργείου σε ερώτηση της Νατάσας Γκαρά για την επιπλέον μοριοδότηση καθηγητών με προβλήματα υγείας

Με την πρόσφατη πρωτοβουλία για επιπλέον μοριοδότηση των εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας των ιδίων, των παιδιών ή των συζύγων τους απαντά το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην ερώτηση της κας. Γκαρά σχετικά με την εγκύκλιο μεταθέσεων των εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών.


Στην ερώτηση της Βουλευτή Έβρου κας. Γκαρά και ακόμη 38 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροποποίηση της εγκυκλίου των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών  απάντησε το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παραθέτοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, έτσι ώστε επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα της επαναδιατύπωσης και του εκσυγχρονισμού των ιατρικών όρων και των ασθενειών και την ένταξη ίσης ή μεγαλύτερης βαρύτητας με αυτές που υπάρχουν στη ισχύουσα νομοθεσία για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών ειδικής κατηγορίας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην απάντηση πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κινήσεις προς την ενίσχυση των εκπαιδευτικών με προβλήματα υγείας στα πλαίσια της διαδικασίας των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και σύμφωνα με την υπ'αριθμό 102024/Ε2/26-06-2015 εγκύκλιο (ΑΔΑ: 7Υ56465ΦΘ3-Ν95)  οι σοβαροί λόγοι υγείας των ίδιων των εκπαιδευτικών, των παιδιών ή των συζύγων τους μοριοδοτούνται  με  5 μονάδες για ποσοστό αναπηρίας 50-66%, με 20 μονάδες για ποσοστό 67-79%  και με 30 μονάδες για ποσοστό άνω των 80%.
Όσον αφορά την άμεση αναγκαιότητα της ένταξης και νέων σοβαρών ασθενειών στην ειδική κατηγορία μεταθέσεων υπογραμμίζεται  πως το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ήδη απευθυνθεί επανειλημμένα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ), το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για να γνωμοδοτήσει  για τον εκσυγχρονισμό των ιατρικών όρων ορισμένων ασθενειών, για την ένταξη νέων νοσολογικών οντοτήτων και για την ομαδοποίηση των ασθενειών με διαβάθμιση σοβαρότητας. Αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου καθώς και οι περαιτέρω ενέργειες του Υπουργείου για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου  έτσι ώστε να καλύπτονται όσο  το δυνατό περισσότερες περιπτώσεις εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών.

*Παρατίθενται η απάντηση του Υπουργείου και η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές κατατέθηκαν: