Π. Ιγκλέσιας: Oι Podemos δεν θα επιτρέψουν μια νέα κυβέρνηση Ραχόι

Πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να εμπεδωθεί και να αξιοποιηθεί θετικά η ψήφος του Ισπανικού λαού που απέρριψε τον δικομματισμό και το παλαιό πολιτικό σύστημα, ανακοίνωσε ότι θα πάρει ο ηγέτης των Podemos, της δύναμης της Ευρωπαικής Αριστεράς που κατέλαβε τη τρίτη θέση, με μεγάλα ποσοστά στις εκλογές της Κυριακής. 
«Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες […] το Podemos δεν θα επιτρέψει ούτε ενεργητικά, ούτε παθητικά μία κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος» δήλωσε ο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα. Ο Π. Ιγκλέσιας ανακοίνωσε  ότι θα ξεκινήσει άμεσα κύκλο διαβουλεύσεων με όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για να διερευνηθούν πιθανές μετεκλογικές συμφωνίες.
Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος για την επίδοση του Podemos σε περίπτωση διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών, ενώ σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα μετά τις κάλπες της Κυριακής είναι η συμφωνία επί νέου Συντάγματος.
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) αναδείχθηκε μεν πρώτη δύναμη στην Ισπανία, αλλά δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 176 εδρών. Το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι συγκεντρώνει 123 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) ακολουθεί με 90 έδρες, το Podemos συγκεντρώνει 69 και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 40 έδρες.