Να αφήσουν πίσω τους την κυβερνητική κρίση με αφορμή την υπόθεση Μουζάλαφαίνεται πως επιχειρούν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αποφάσισαν με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού να «αναθερμάνουν» τις σχέσεις τους πραγματοποιώντας το απόγευμα στις 19:00 κοινή συνεδρίαση των προεδρείων των ΚΟ.
Διόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ότι αφορμή για την κοινή συνεδρίαση αποτελεί η προετοιμασία για την επερχόμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση την Τρίτη για τη δικαιοσύνη και τη διαπλοκή. Με αυτόν τον τρόπο τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης ενισχύουν το επιχείρημα που θέλει βασική συγκολλητική ουσία τους να είναι ο ανένδοτος αγώνας κατά της διαπλοκής και της διαθφοράς.
«Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν» τόνισε χαρακτηριστικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, αποκαλύπτοντας εμμέσως ότι η επίσημη ατζέντα αφορά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της Τρίτης αλλά η ουσιαστική στόχευση της συνάντησης είναι να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο κομμάτων που «πάγωσαν» προσωρινά με τις πιέσεις που άσκησε ο Πάνος Καμμένος για παραίτηση του κ. Μουζάλα.
Στη σύσκεψη των προεδρείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα συμμετάσχουν οι γραμματείς και οι διευθυντές των κοινοβουλευτκών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο κομμάτων και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.
Η προβοκάτσια
Ωστόσο, κατόπιν των εξηγήσεων που δόθηκαν και της μεσολάβησης των Τέρενς Κουίκ και Νίκου Παππά στον κ. Καμμένο, αποσαφηνίστηκε ότι το λεκτικό ατόπημα του Γιάννη Μουζάλα έστρωσε το πεδίο για να στηθεί μία μεγαλοπρεπής προβοκάτσια, προκειμένου να «σπάσει» ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του κ. Μουζάλα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης πήγε στο στούντιο κατ΄ευθείαν, μετά από περιοδεία 10 ωρών στην Ειδομένη και εν μέσω αλλεπάλληλων ταξιδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα θέματα του προσφυγικού.
Σ’ αυτές τις συνθήκες έντονης προσωπικής κόπωσης, η αναφορά του στην ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία» ήταν μια γλωσσική παραδρομή. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, την λέξη «Μακεδονία» μόνον μία φορά, ενώ επανειλημμένα στη συνέντευξη αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ αποκαλώντας την είτε Σκόπια, είτε FYROM.
Εν συνεχεία, στη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης της συνέντευξης, που θα μεταδιδόταν αργά το βράδυ, δεν επισημάνθηκε το θέμα στον υπουργό, την στιγμή του σαρδάμ.
Μπορεί κανείς να μην το πρόσεξε εκείνη την στιγμή αλλά ο υπουργός, όπως λένε συνομιλητές του, είναι δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι ενώ επελέγη το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης για να παίξει στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν επικοινώνησαν μαζί του οι υπεύθυνοι του δελτίου για να τον ρωτήσουν πώς και γιατί έκανε την συγκεκριμένη αναφορά και να του δώσουν τη δυνατότητα να εξηγήσει την παραδρομή.
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον η ΝΔ είχε ειδοποηθεί από το σταθμό ότι υπήρχε θέμα με την συνέντευξη, προκειμένου να «ανέβει» το θέμα και να μπει σε τροχιά μία κρίση που θα διεμβόλιζε τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό ήταν το πολιτικό «στήσιμο» της υπόθεσης στην οποία ενεπλάκη αργότερα και ο Πάνος Καμμένος.
Μόλις ο Γιάννης Μουζάλας πληροφορήθηκε ότι ο σταθμός παρουσίαζε το σαρδάμ ως έκτακτο πολιτικό γεγονός, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Παύλο Τσίμα στον οποίο και είχε δώσει τη συνέντευξη ο οποίος, κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να του δήλωσε άγνοια για το τι έπαιξε στο δελτίο.
Σε ό,τι αφορά ολόκληρη τη συνέντευξη, που μεταδόθηκε αργότερα στην εκπομπή «Ιστορίες», ο ίδιος ο Παύλος Τσίμας στην ραδιοφωνική του εκπομπή στον ΣΚΑΪ είπε χθες πως ο Γιάννης Μουζάλας χρησιμοποίησε όντως μόνον μια φορά τον όρο «Μακεδονία».
Όπως είπε, αυτό έγινε επειδή εκείνη τη στιγμή είχε μπροστά του το έγγραφο που είχαν μοιράσει οι «αλληλέγγυοι» στους πρόσφυγες της Ειδομένης το οποίο περιλάμβανε τον όρο «Μακεδονία» και ο υπουργός διάβαζε το σχετικό κείμενο.
«Σκότωσε» τα σενάρια για «διαζύγιο» ο Καμμένος
Διαβεβαίωση ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένη» και μάλιστα «μέχρι τέλους και το τέλος της τετραετίας» παρείχε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ο οποίος με μια μακροσκελή δήλωση επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να βγάλει εκτός κάδρου της αντιπαράθεσής του με τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής, τον πρωθυπουργό.
«Θέσαμε θέμα εμπιστοσύνης στον κ. Μουζάλα, όχι ως πρόσωπο αλλά γι’ αυτά τα οποία ελέχθησαν και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε καθώς ανεξάρτητα αν επρόκειτο για ένα λεκτικό λάθος του κ. Μουζάλα» είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος και συμπλήρωσε: «Είδαμε ότι βρήκαν την ευκαιρία φαντάσματα του παρελθόντος, οι γνωστοί εθνομηδενιστές να βγουν και να πάρουν θέση για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. Είδαμε μέχρι το Γιώργο Παπανδρέου να βγαίνει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και να παίρνει θέση δημόσια. Είδαμε την κ. Ρεπούση και είδαμε μάλιστα και ένα site 3.000 “like” που προσπαθούσε να θέσει θέμα που έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωσταντίνο Καραμανλή. Απέναντι στα 3000 “like” βάζουμε τα 3,5 εκατομμύρια υπογραφών που είχε συλλεχθεί τότε με πρωτοβουλία του Μακαριστού Χριστόδουλου».
Μάλιστα απέναντι «σ’ αυτές τις φωνές των εθνομηδενιστών» όπως τις χαρακτήρισε «παρατάσσουμε την ξεκάθαρη δήλωση της κ. Γεροβασίλη, την ξεκάθαρη δήλωση της κυβέρνησης, ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. εννοεί το 1992 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή) και όποια άλλη φωνή ακούγεται δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καμμένος έκανε εκτενή αναφορά τις κοινοβουλευτικές μάχες της κυβέρνησης και ειδικότερα στη συζήτηση της ερχόμενης Τρίτης για τη διαφθορά και τη διαπλοκή λέγοντας «ήρθε η ώρα να ακουστούν ονόματα και επίθετα. Ήρθε η ώρα να ακουστούν αλήθειες, να μάθει ο λαός ποιοι εκδότες διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια». Ενώ ειδική αναφορά έκανε για το ταξίδι του ως υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ όπου θα έχει επαφές με πολιτικούς παράγοντες Αμερικανούς ενώ θα μιλήσει στο Ισραηλιτικό κέντρο των ΗΠΑ, το οποίο το χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο κέντρο αποφάσεων».
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο κ. Καμμένος και η ΚΟ των ΑΝΕΛ επιμένουν στο αίτημα της παραίτησης Μουζάλα ωστόσο το αποσυνδέουν από οποιαδήποτε παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητώντας να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής υποβάλλοντας την παραίτησή του για «λόγους ευθιξίας».
tribune.gr