Ώρα μηδέν για το προσφυγικό αύριο στις Βρυξέλλες

Mε σύμμαχο τη Μέρκελ, με μια εύθραυστη «εθνική γραμμή» στις αποσκευές του και με όριο αποδοχής του 50.000 μόνιμους πρόσφυγες στην Ελλάδα πηγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση – μια σύνοδο, που μοιάζει ως το...
τελευταίο ανάχωμα πριν την πλήρη παράδοση της Ευρώπης στο δόγμα των άκρων και των κλειστών συνόρων.


Οι προσδοκίες, για μια ακόμη φορά, δεν είναι υψηλές, αλλά και οι εναλλακτικές είναι εξαιρετικά περιορισμένες για την ελληνική κυβέρνηση. Με περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους ήδη στην Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Κομισιόν να ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό πάνω από τις 100.000 τους επόμενους μήνες και με τη Μέρκελ μάλλον απρόθυμη – ή και αδύναμη – να συζητήσει οποιασδήποτε κυρώσεις για τους κεντροευρωπαίους «εταίρους» που έκλεισαν μονομερώς τα σύνορα, ως μόνη διέξοδος εμφανίζεται και πάλι το παζάρι με την Τουρκία.

Η… ειλικρίνεια του Ερντογάν

Και, στην ουσία, το – αποτυχημένο μέχρι σήμερα – σχέδιο της Γερμανίδας καγκελαρίου, με το οποίο συντάσσεται εκ των πραγμάτων και η Αθήνα, βασίζεται και πάλι στην… ειλικρίνεια του Ερντογάν.

Εάν το «ναι», που ήδη διαμηνύει πως θα πει η Άγκυρα, στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση της δουλεμπορικής βιομηχανίας τηρηθεί, τότε η Μέρκελ δεσμεύεται πως η Ευρώπη θα παίρνει απ’ ευθείας πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση, θα ανοίξουν – ελεγχόμενα έστω – τα σύνορα και θα αποσυμφορηθεί η Ελλάδα.

Οι δεσμεύσεις της Τουρκίας, ωστόσο, ουδέν απέφεραν τους προηγούμενους μήνες και είναι εξαιρετικά αμφίβολο τι θα αποφέρουν και οι νέες προειδοποιήσεις της Άνγκελα Μέρκελ προς την Αυστρία και τους «4» του Visegrad να σεβαστούν τις συμφωνίες της Ε.Ε. και να προχωρήσουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.

Μέχρι σήμερα, από τις 160.000 θέσεις του προγράμματος έχουν αξιοποιηθεί μόνον οι 4.628, ενώ ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας προκηρύσσει δημοψήφισμα για το εάν θα δεχθεί ή όχι λιγότερους από 1.300 πρόσφυγες στη χώρα του, την ώρα που η Ελλάδα δέχεται κατά μέσο όρο 2.000 ανθρώπους την ημέρα.

Η «γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα

Σ’ αυτό το σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαντλήσει τα – όποια – όπλα των διπλωματικών πιέσεων, με βασικούς άξονες της παρέμβασής του στη σύνοδο κορυφής «την απαίτηση», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «να μοιραστεί ισότιμα το βάρος» σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. και με καθαρό αίτημα, για πρώτη φορά, να επιβληθούν κυρώσεις σε όσες ευρωπαϊκές χώρες παραβιάζουν τις συμφωνίες και τις συνθήκες στο προσφυγικό.

Είναι ένα αίτημα που εντάχθηκε και στην «εθνική ατζέντα» που διαμόρφωσε το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών – είναι, ωστόσο, και μια προοπτική που, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν δείχνει να συγκεντρώνει και την αναγκαία πλειοψηφία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάρει τη μορφή άμεσης απειλής…

tvxs.gr