CBC: Μιλήσαμε με τον Στέλιο Κούλογλου Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Κ. Κούλογλου τι σημαίνει για την Ελλάδα η ενίσχυση δις δολαρίων για τους πρόσφυγες;
Κούλογλου: Δε σημαίνει κάτι, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Σίγουρα χρειάζονται χρήματα, γιατί οι πρόσφυγες έρχονται όλο και περισσότεροι. Αναμένουμε γύρω στους εκατό χιλιάδες. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αποφάσισαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια τεράστια αποθήκη προσφύγων, γιατί θεωρούν τους πρόσφυγες σκουπίδια και όχι ανθρώπους. Κι αυτό είναι πολύ κακό. Είναι μαύρες μέρες για την Ευρώπη.
CBC: Ποιοι είναι αυτοί που θεωρούν τους πρόσφυγες σκουπίδια;
Κούλογλου: Ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Πολωνία. Αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα, ώστε όλοι οι πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Επειδή οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν σε βόρειες χώρες όπως η Γερμανία κλπ. Υπήρξε μια συμφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να υποδεχθούν 160 χιλιάδες πρόσφυγες. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε τον Σεπτέμβρη. Ξέρετε πόσοι έχουν γίνει μέχρι τώρα δεκτοί στην ΕΕ; 400. Από τους 160 χιλιάδες μόλις 400 έγιναν δεκτοί από τον Σεπτέμβριο.
CBC: Ο ΟΗΕ έχει πάρει το μέρος της Ελλάδας κατηγορώντας την ΕΕ, ότι προκαλεί ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης στη χώρα σας;
Κούλογλου: Μέχρι στιγμής ο ελληνικός λαός έχει δείξει μεγάλη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους στέγη και τροφή, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει αποδυναμωθεί από τα μέτρα λιτότητας 5 χρόνων. Η κατάσταση πιθανότατα να επιδεινωθεί, έχουμε πρόβλημα και με τους νεοναζί, τη Χρυσή Αυγή, που περιμένουν στη γωνία, για να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε επεισόδιο μπορεί να προκύψει, όταν έχεις χιλιάδες πρόσφυγες να περιφέρονται στη χώρα δίχως πόρους ή οργισμένοι. Τον Σεπτέμβριο, όταν ξέσπασε η κρίση, η κ. Μέρκελ κάλεσε τους πρόσφυγες να πάνε στη Γερμανία. Μετά άρχισε να έχει εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, οι άλλες χώρες το εκμεταλλεύτηκαν αυτό γιατί δέχονται πιέσεις από την εγχώρια ακροδεξιά, όπως στην Ουγγαρία κλπ. Παίζουν στενόμυαλα και βρόμικα πολιτικά παιχνίδια, λέγοντας στην εγχώρια κοινή γνώμη ότι δε θα δεχθούν κανένα πρόσφυγα.
CBC: Αυτό το φαινόμενο ντόμινο, γιατί οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να περνούν τη Μεσόγειο και να έρχονται στην Ελλάδα αλλά δε θα μπορούν να συνεχίσουν, ο πρ. ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα.
Κούλογλου: Αυτό ακριβώς συμβαίνει ήδη. Και θα συνεχίσει να συμβαίνει αν σκεφτείτε ότι 60 χιλιάδες πρόσφυγες έρχονται κάθε μήνα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα και καμία χώρα δε μπορεί να το διαχειριστεί αυτό χωρίς αλληλεγγύη από άλλες χώρες. Πρέπει οι άλλες χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους. Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τον πόλεμο στη Συρία. Δε βομβαρδίζουν οι Έλληνες τη Συρία. Δεν εισέβαλε η Ελλάδα στο Ιράκ το 2003.
CBC: Η ΕΕ προσπαθεί να εμποδίσει τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους. Να μη φύγουν από το Λίβανο και την Τουρκία για να έρθουν στην Ευρώπη. Δεν είναι αυτό η αρχή μιας λύσης;
Κούλογλου: Δε νομίζω, γιατί οι πρόσφυγες είναι σαν το νερό. Αν υπάρχει διαρροή, το νερό θα βρει δρόμο να κυλήσει. Το ζήτημα είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει προσφυγικό πρόβλημα. Ο Λίβανος έχει γιατί το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι πρόσφυγες. Η Ελλάδα θα έχει εάν εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβιστούν στη χώρα. Αλλά η ΕΕ έχει πληθυσμό 500 εκατομμυρίων. Δεν είναι πρόβλημα αν φτάσουν ένα εκατομμύριο στην Ευρώπη. Θα απορροφηθούν πολύ εύκολα, γιατί η Ευρώπη έχει και δημογραφικό πρόβλημα. Έχει κυρίως όμως, πρόβλημα ανθρωπιστικών αξιών. Έχει πρόβλημα να υπερασπιστεί τις αξίες της ανεκτικότητας. Αυτή τη στιγμή παραβιάζουν όλους τους διεθνείς κανόνες για τους πρόσφυγες.
CBC: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Κούλογλου.