«Νέα βιώσιμη συμφωνία με λιγότερους φόρους» θα διεκδικήσει η Ν.Δ. λέει η Μπακογιάννη

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» εκτιμά η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις ανά πάσα στιγμή, αφού η μοναδική συγκολλητική ουσία είναι η εξουσία».
Η επικεφαλής της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ δηλώνει ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τη βελτίωση της κατάστασης στην οικονομία και υποστηρίζει ότι «το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τους οικονομικούς στόχους με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του «κόφτη» που θα φέρει νέα ύφεση».
Δηλώνει ακόμη ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει μία νέα βιώσιμη συμφωνία με λιγότερους φόρους. Υπογραμμίζει ότι η νέα ηγεσία του κόμματος εξελέγη από την κοινωνία και «είναι απολύτως ελεύθερη να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της ιδεολογίας της  Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν».
Τέλος η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν περάσει σε νέα φάση, δεν κρύβει την ανησυχία της για την εξέλιξη στο προσφυγικό από την σύγκρουση ΕΕ-Τουρκίας, ενώ για τη Θράκη λέει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει πολιτική».
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερ: Τέλος καλό όλα καλά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;
Απ: Το ότι έκλεισε η αξιολόγηση είναι θετικό. Έκλεισε όμως με τεράστιο κόστος  για τον ελληνικό λαό. Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της και η αποτυχημένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κόστισε 9 δισ. μέτρα στις πλάτες του ελληνικού λαού, τα οποία υποθηκεύουν το παρόν και το  μέλλον της χώρας μας, καθώς είναι υφεσιακά, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών. Αφήστε που δεν ξέρουμε ακόμη με ακρίβεια ποια μέτρα απαιτούνται ακόμη για να μας εκταμιευτούν τη δόση.
Ερ: Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα;
Απ. Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να την συμμεριστώ, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να έχω ίχνος αισιοδοξίας. Οι Έλληνες σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, καθώς  έχει εξαντληθεί η φοροδοτική τους ικανότητα. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και η ανεργία συνεχίζει να είναι η μεγάλη πληγή που διώχνει τα νέα, μορφωμένα παιδιά στο εξωτερικό. Το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τους οικονομικούς στόχους με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του «κόφτη» που θα φέρει νέα ύφεση. Δεν μπορώ σε όλο αυτό το σκηνικό να είμαι καθόλου αισιόδοξη.
Ερ: Συμφωνείτε ότι με την απόφαση του Eurogroup άνοιξε ο δρόμος για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους;
Απ: Δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που να το ισχυρίζεται, και μόνο τα στελέχη της κυβέρνηση το πιστεύουν. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας ανέβασε τον πήχη ψηλά και πέρασε δυστυχώς από κάτω. Ρητά όλοι δήλωσαν ότι θα ασχοληθούν με το χρέος μετά από δύο χρόνια.
Ερ: Θα βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία;
Απ: Η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία απαιτεί ριζικές αλλαγές στη φορολογία. Απαιτεί μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης. Είναι όμως αδύνατο να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης όταν τέσσερις υπουργοί, 24 ώρες μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αρνούνται με δηλώσεις τους αυτά που ψήφισαν, λέγοντας ότι είναι εγκληματικά και αντισυνταγματικά.
Ερ: Μπορεί η συμφωνία και η εκταμίευση των δόσεων να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;
Aπ: Νομίζω ότι είναι σαφές πως το τίμημα της αναξιοπιστίας είναι η σαλαμοποίηση των δόσεων. Η σαλαμοποίηση ήταν κάτι το οποίο φοβόμουν από την αρχή – μάλιστα είχα ρωτήσει  τον κ. Τσακαλώτο γι’ αυτό-, και στην πράξη μεταφράζεται  στο «δεν σας εμπιστευόμαστε». Θα ελέγχουν καθημερινά εάν κάναμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε και τότε θα μας δίνουν τις δόσεις. Με αυτή την προοπτική, είναι αδύνατον να αναπτυχτεί μια οικονομία.
Ερ: Θα έλθουν νέες επενδύσεις στη χώρα;
Απ: Για να έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα, όπως σας είπα, πρέπει να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης. Κλίμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αυτή δεν υπάρχει, και με τη συγκεκριμένη ρητορική άλλα και τη δράση της δεν μπορεί να δημιουργηθεί.
Ερ: Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος της τάξης του 0,5% νομίζετε ότι δεν θα καλυφθεί; Για ποιο λόγο;
Απ: Αν η κυβέρνηση δεν καλύψει καμία από τις υποχρεώσεις της και δεν πληρώσει αυτά που οφείλει ενδέχεται να συμβεί.
Ερ: Πάντως, αντίστοιχα υψηλά πλεονάσματα είχε δεχθεί και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Απ: Υπήρξε όμως μια πολύ μεγάλη διαφορά. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευθεί για τέτοια πλεονάσματα μόνο για 3 χρόνια. Εδώ μιλάμε για δέσμευση δεκαπενταετίας. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά. Τρία χρόνια μπορείς να κάνεις ένα σπριντ, 15 χρόνια είναι αδύνατον.
Ερ: Η νέα ηγεσία του κόμματός σας δέχεται την κατηγορία ότι είναι εγκλωβισμένη στη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά. Η οποία, πάντως, δεν ολοκλήρωσε την πέμπτη αξιολόγηση -δίχως να εξηγήσει γιατί- και επένδυσε στην αριστερή παρένθεση και διαψεύστηκε.
Απ: Η νέα ηγεσία του κόμματος εξελέγη προς έκπληξη πολλών, σε μια ανοιχτή εκλογή από 400.000 Έλληνες πολίτες. Είναι απολύτως ελεύθερη να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της ιδεολογίας της  Νέας Δημοκρατίας. Δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν. Κατόπιν τούτου έχει κάθε δυνατότητα να αναγνωρίσει τα λάθη των προηγούμενων, αλλά και να συνεχίσει τις σωστές πολιτικές.
Ερ: Το κόμμα σας είναι αντίθετο στις ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων;
Απ: Το κόμμα μας είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων διαχρονικά. Και μιλάτε με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει δώσει πολλές μάχες από την εποχή του αλήστου μνήμης Κολλά. Το κόμμα μας είναι εναντίον ενός ταμείου το οποίο υποθηκεύει την περιουσία του ελληνικού λαού για 99 χρόνια, ελέγχεται από το εξωτερικό και δεν έχει κανενός είδους δημοκρατικό έλεγχο.
Ερ: Εκτιμάτε ότι τα μέτρα θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις και πολιτικές εξελίξεις;
Απ: Ναι. Εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την οργή η οποία υπάρχει πλέον στην ελληνική κοινωνία.
Ερ: Νομίζετε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ημερομηνία λήξεως την άνοιξη του 2017 ή νωρίτερα;
Απ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις ανά πάσα στιγμή, αφού η μοναδική συγκολλητική ουσία είναι η εξουσία.
Ερ: Η κυβέρνηση μιλά για αποκατάσταση της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο. Διαφωνείτε ότι πρέπει κάποια στιγμή να δοθούν άδειες και οι καναλάρχες να πληρώσουν;
Απ: Δεν διαφωνώ στο να δοθούν άδειες και κυρίως στο να πληρώσουν οι καναλάρχες. Αντίθετα πιστεύω ότι επιβάλλεται να πληρώσουν. Διαφωνώ ριζικά με τη λογική ότι τις τηλεοπτικές άδειες θα τις επιλέγει  προσωπικά ο κ. Νίκος Παππάς και όχι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα. Επίσης διαφωνώ ριζικά με τον αριθμοί των αδειών που θέλει να δώσει μια κυβέρνηση την εποχή της τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει ατελείωτες τηλεοπτικές άδειες που η αγορά θα αποφασίσει ποια από αυτά θα είναι βιώσιμα.
Ερ: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες θα αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες;
Απ: Στην εποχή του διαδικτύου οι πολιτικές ισορροπίες αλλάζουν από την κοινωνία και όχι από το τηλεοπτικό τοπίο. Οι πραγματικές πολιτικές ισορροπίες αλλάζουν μονό από τον λαό.
Ερ: Βλέπετε σκοπιμότητα πίσω από τη μεθόδευση της κυβέρνησης;
Απ: Απόλυτη.
Ερ: Το κόμμα σας, εφόσον κερδίσει τις εκλογές -όποτε γίνουν- δεν θα είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και ψηφίσει στην Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Απ: Μια σοβαρή, αξιόπιστη, ευρωπαϊκή κυβέρνηση με μεταρρυθμιστικό στίγμα, όπως θα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, θα έχει τη δυνατότητα  να κάνει μια νέα  συμφωνία για  θέματα τα οποία είναι κρίσιμα, όπως το φορολογικό,  έτσι ώστε να προχωρήσουμε ταχύτατα σε δίκαιη ανάπτυξη.
Ερ: Ζητάτε επαναδιαπραγμάτευση; (Την οποία μπορούν να αρνηθούν οι εταίροι).
Απ: Μα εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν θέματα τα οποία θα πρέπει εξ αρχής να ξανασυζητηθούν και τα οποία είμαι βέβαιη ότι θα δεχθούν οι εταίροι όταν θα έχουν απέναντί τους μια αξιόπιστη κυβέρνηση. Θα επαναδιαπραγματευθούμε, για παράδειγμα, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, το ύψος του πλεονάσματος. Δεν είναι βιώσιμο το πλεόνασμα του 3,5% για 15 χρόνια, το ξέρουν όλοι. Θα αλλάξουμε τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η δημοσιονομική πολιτική με βασικό γνώμονα την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ερ: Η σκληρή στάση που κράτησε το κόμμα σας δεν δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις με τους ευρωπαϊκά λαϊκά κόμματα;
Απ: Κανένα. Το ΕΛΚ ασπάζεται πλήρως τη θέση της Νέας Δημοκρατίας  ότι το μείγμα της πολιτικής το οποίο ακολουθείται σήμερα και το οποίο επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι λάθος.
Ερ: Η κυβέρνηση ποντάρει στο λαϊκό της προφίλ, ενώ παράλληλα προβάλλει ότι η ΝΔ ταυτίζεται με τις πιο σκληρές «νεοφιλελεύθερες» θέσεις του ΔΝΤ. Μπορείτε με τις φιλελεύθερες θέσεις που έχετε να προσεγγίσετε τα λαϊκά στρώματα;
Απ: Ο μεγαλύτερος μύθος ο οποίος κατέρρευσε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι ο μύθος περί της κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ η κυβέρνηση της ΝΔ  δεν θα  έκοβε, για παράδειγμα, το επίδομα των αναπήρων. Ο δεύτερος μύθος που κατέρρευσε είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα λαϊκά στρώματα. Το κόστος το οποίο πληρώνεται σήμερα και είναι δυσβάστακτο το πληρώνουν κατ’ εξοχήν τα λαϊκά στρώματα. Το κόστος αυτό ο πλούσιος το αντέχει. Τα λαϊκά στρώματα δεν το αντέχουν. Η κοινωνική δικαιοσύνη, όπως και η αλήθεια,  είναι άγνωστες λέξεις για την κυβέρνηση. Επίσης η κυβέρνηση εμφανίζει ένα εξαιρετικά ανησυχητικό αυταρχικό πρόσωπο, το οποίο σημειώνεται  και στο εσωτερικό άλλα και διεθνώς.
Ερ: Στο προσφυγικό θεωρείτε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη χώρα από την αντιπαράθεση ΕΕ-Τουρκίας γύρω από την βίζα για τους Τούρκους πολίτες;
Απ: Ανησυχώ πολύ για την αντίδραση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό. Γι’ αυτό χρειάζεται έγκαιρη  προετοιμασία και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ερ: Η Τουρκία αύξησε τις παραβάσεις και παραβιάσεις το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για τη συνήθη τακτική της Άγκυρας όταν έχει εσωτερικά προβλήματα ή έχουμε περάσει σε μία νέα φάση της τουρκικής αναθεωρητικής στρατηγικής στο Αιγαίο;
Απ: Φοβάμαι ότι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση την οποία αρνούμαστε να αντιληφθούμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα γι’ αυτήν.
Ερ: Σας ανησυχεί η κατάσταση στη Θράκη;
Απ: Με ανησυχεί η παντελής έλλειψη πολιτικής στη Θράκη. Στη Θράκη σταμάτησε να υπάρχει πολιτική από την ημέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για έναν πολύ απλό λόγο, διότι δεν μπορεί βεβαίως αυτά τα δυο κόμματα να συμφωνήσουν για το ποια είναι η πολιτική που απαιτείται στη Θράκη. Η έλλειψη πολιτικής δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Ερ: Πώς βλέπετε τις αμερικανικές εκλογές; Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο εκλογής του Τράμπ;
Απ: Βεβαίως με ανησυχεί. Με ανησυχεί γενικά η άνοδος και σε πολλές περιπτώσεις η επικράτηση  του λαϊκισμού.  Στην Ελλάδα ελπίζω ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.
altsantiri.gr/