Το ζήτημα της μονόπλευρης επιβολής δασμών στα είδη διατροφής από την Τουρκία, φέρνει με ερώτησή της στη Βουλή η κα. Γκαρά, ώστε να ελεγχθεί το παρόν τελωνειακό και φορολογικό καθεστώς και να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την κατάργηση της προνομιακής δασμολογικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.
Με την ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν ακόμη εννέα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζεται πως η εφαρμογή της απόφασης αριθμ.1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας, η οποία προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, το κοινό δασμολόγιο αλλά και προτιμησιακές δασμολογικές πολιτικές έναντι των χωρών μη μελών της Κοινότητας, στην παρούσα οικονομική συγκυρία δεν συνάδει με τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου στον εγχώριο κλάδο διατροφής και κυρίως πλήττει σοβαρά την οικονομία της Θράκης και κυρίως του Νομού Έβρου, καθώς μια από τις βασικές αιτίες της σοβαρής οικονομικής ύφεσης που παρατηρείται στην περιοχή έγκειται στο γεγονός πως καθημερινά πραγματοποιείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός εισαγωγών από τη γείτονα χώρα, δεδομένης της χαμηλότερης τιμής των προϊόντων, λόγω της απουσίας δασμών αλλά και του χαμηλότερου κόστους παραγωγής.
Μεταξύ άλλων, η κα. Γκαρά θέτει προς το Υπουργείο Οικονομικών και το ζήτημα καταπολέμησης του άνισου ανταγωνισμού, τον οποίο προκαλεί η σταθερή προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ώστε να ανακάμψει η οικονομία στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές.
Δεδομένου ότι αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η Δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, η οποία είναι σε ισχύ έως και την 09.06.2016 και πρόκειται να εξεταστούν τα ζητήματα που αφορούν το παρόν δασμολογικό καθεστώς, η ερώτηση έχει ήδη προωθηθεί και στους Ευρωβουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να αναδυθεί το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Γραφείο Τύπου
Αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε:
Αθήνα, 23 Μαΐου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
- Οικονομικών
ΘΕΜΑ: " Άρση των μονομερών προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στο πλαίσιο του συστήματος της πανευρωμεσογειακής σώρευσης της καταγωγής κατ' εφαρμογή της απόφασης αριθ. 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας"
Τον τελευταίο καιρό έντονος λόγος γίνεται από φορείς, οι οποίοι εκφράζουν τις αντιθέσεις και τις ενστάσεις τους σχετικά με τη μονόπλευρη επιβολή δασμών σε ελληνικά είδη διατροφής και σε κάποια αγροτικά είδη από την πλευρά της Τουρκίας, σε εφαρμογή της αριθ. 1/95 απόφασης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ, της 22ας Δεκεμβρίου 1995 .
Σύμφωνα με την απόφαση αριθ.1/2001 της επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας ΕΚ- Τουρκίας της 28ης Μαρτίου 2001, η οποία καθορίζει τους λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής της απόφασης αριθμ.1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας, προβλέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας , το κοινό δασμολόγιο αλλά και προτιμησιακές δασμολογικές πολιτικές έναντι των χωρών μη μελών της Κοινότητας.
Σκοπός των παραπάνω αποφάσεων ήταν η εφαρμογή της οριστικής φάσης της τελωνειακής ένωσης ΕΚ-Τουρκίας, καθώς και των προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κοινότητας, της Τουρκίας και των εταίρων τους στο πλαίσιο του συστήματος της πανευρωμεσογειακής σώρευσης της καταγωγής.
Η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων, και η εξαίρεση της Τουρκίας από την καταβολή δασμών κατά τη διαδικασία εξαγωγής των προϊόντων της προς την Ελλάδα, μέτρο που είχε ληφθεί προς στήριξη της τότε οικονομίας της, στην παρούσα οικονομική συγκυρία δεν συνάδει με τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου στον εγχώριο κλάδο διατροφής αλλά ούτε και με την ευρωπαϊκή παραγωγή εν γένει.
Το υφιστάμενο τελωνειακό καθεστώς πλήττει σοβαρά την οικονομία μας, αλλά κυρίως την περιφέρεια της Θράκης και του Νομού Έβρου, καθώς μια από τις βασικές αιτίες της σοβαρής οικονομικής ύφεσης που παρατηρείται στην περιοχή έγκειται στο γεγονός πως καθημερινά πραγματοποιείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός εισαγωγών από τη γείτονα χώρα, δεδομένης της χαμηλότερης τιμής των προϊόντων, λόγω της απουσίας δασμών αλλά και του χαμηλότερου κόστους παραγωγής.
Το ίδιο έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας, καθώς και οι Δασμοί Εισαγωγής έχουν καταργηθεί και στα εμπορεύματα των ταξιδιωτών από την Τουρκία, σύμφωνα με το άρθρο 18 της αριθμ.1/2001 απόφασης της Τελωνειακής Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, που εφαρμόζεται από 1/1/2001. Τα εμπορεύματα δηλαδή που συναποκομίζονται από ταξιδιώτες ευεργετούνται με το καθεστώς της Ελεύθερης Κυκλοφορίας, χωρίς να τίθεται όριο αξίας, υπό τον όρο ότι αυτά δεν προορίζονται για εμπορική χρήση.
Παρατηρώντας ακόμη και τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα υφίσταται σοβαρές απώλειες εξαγωγών, καθώς τα ποσά των εισαγωγών από την Τουρκία ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρων των εξαγωγών μας προς αυτή, και μάλιστα σε βασικά είδη διατροφής.
Είναι ευρέως αντιληπτό πως ο άνισος αυτός ανταγωνισμός και οι ζημίες που αυτός επιφέρει, οφείλει να αποτελέσει πρωταρχικό θέμα συζήτησης στην επικείμενη Δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, η οποία είναι σε ισχύ έως και την 09.06.2016.
Επειδή το ζήτημα αποτελεί ένα εθνικό θέμα πρώτης προτεραιότητας,
Επειδή οι λόγοι για τους οποίους έχει δοθεί το εν λόγω προνόμιο στην Τουρκία έχουν πλέον εκλείψει, και
Επειδή η ανάπτυξη του εμπορίου αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάκαμψης της οικονομίας για τη χώρα μας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επιτευχθεί άρση των μονομερών προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας;
- Με ποιά μέτρα σκοπεύει να συνδράμει στην εξάλειψη του άνισου ανταγωνισμού, τον οποίο προκαλεί η σταθερή προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ώστε να ανακάμψει η οικονομία στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γκαρά Νατάσα
Θεοφύλακτος Ιωάννης
Μουμουλίδης Θέμης
Ντζιμάνης Γεώργιος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ρίζος Δημήτριος
Ριζούλης Ανδρέας
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Συρίγος Αντώνιος