Η επίσκεψη της ΓΓΙΦ στην έκθεση των προσφύγων του Ελληνικού

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, στην ανοιχτή δομή για πρόσφυγες στο Ελληνικό, πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα των προσφύγων, που διαμένουν προσωρινά εκεί. Η έκθεση περιείχε πίνακες ζωγραφικής, χειροτεχνίες, πλεχτές δημιουργίες και παιδικές ζωγραφιές, έργα με τα οποία εξέφραζαν ότι η ανθρώπινη δημιουργικότητα ανθεί ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, μαζί με στελέχη της ΓΓΙΦ, παρευρέθηκε στην έκθεση, αφού προηγήθηκε συνάντηση και ενημέρωσή της από δίκτυο εθελοντριών που δραστηριοποιούνται εκεί τους τελευταίους μήνες και προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην καθημερινότητα, κυρίως των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους.

Η Γενική Γραμματέας επεσήμανε ότι: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε έμπρακτα στη βελτίωση της διαβίωσης των προσφύγων, ανοίγοντας τις δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες, τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Αγωνιούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, ώστε να αντιληφθούν την ανάγκη αποδοχής και ένταξης αυτών των ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία».


Επίσης, η Φωτεινή Κούβελα συνομίλησε με γυναίκες πρόσφυγες, που συμμετείχαν στην έκθεση και με μεγάλη χαρά έδειχναν τα έργα τους. Πρόκειται για γυναίκες μορφωμένες και καλλιεργημένες, ενώ ορισμένες από αυτές στη χώρα τους διατηρούσαν και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, τονίστηκε το πόσο σημαντική είναι για τους ίδιους τους πρόσφυγες αυτή η έκθεση, καθώς αποτελεί έναν τρόπο έκφρασής τους και ταυτόχρονα αντίστασης στις όποιες δυσκολίες της καθημερινότητάς τους.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας συμπλήρωσε ότι  «Κρύβονται διαμάντια εδώ, γυναίκες που έχουν υψηλές δυνατότητες. Πιστεύω ότι η παραμονή τους στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας θα είναι σύντομη. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαία η συμβολή όλων μας».