Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ

Εμπιστευτική πρόταση του ESM για  τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, φέρνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί στις 5 Δεκεμβρίου στο Γιούρογκρουπ από τον Κλάους Ρέγκλινγκ προβλέπει ελάφρυνσή του ελληνικού χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ ως το 2060 και θα εφαρμοστούν άμεσα. 
Οι προτάσεις του ESM περιλαμβάνουν επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης και «πάγωμα» κάποιων επιτοκίων, ώστε να προστατευθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός από τον κίνδυνο μελλοντικών αυξήσεων στους τόκους.

Εκπρόσωπος του ESM, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, διευκρίνισε ότι το σχετικό έγγραφο, το οποίο αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα εξεταστεί και το σχετικό ζήτημα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις θα τύχουν της ευρείας στήριξης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης
Ο κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων - εξέλιξη, η οποία θα προστατεύσει τη χώρα από πιθανές, μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε δεύτερη φάση, ο ESM προκρίνει την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη, από 28,3 έτη σήμερα, ενώ ενα τρίτο πιθανό μέτρο συνίσταται στην άρση της ρήτρας επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, η οποία συνδέεται με τους στόχους αποκρατικοποίησης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πηγές του ESM καθιστούν σαφές ότι ο αντίκτυπος των συγκεκριμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές.

Πληροφορίες από WSJ
http://www.stokokkino.gr/