Τοποθέτηση του Προέδρου της Ο.Α.Σ.Ε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Κύριε Περιφερειάρχη
Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Πρώτα να γνωριστούμε. Είμαστε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» η οποία από το 1984 που ιδρύθηκε επί 33 χρόνια, χωρίς καμιά διακοπή αγωνίζεται για την ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας στο νομό μας και για την επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Πανελλαδικά συντονιζόμαστε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Επιμένουμε χρόνια τώρα να αγωνιζόμαστε κόντρα στα εμπόδια που μας βάζουν με τις αντιαγροτικές και φορομπηχτικές πολιτικές τους η ΕΕ και οι Ελληνικές κυβερνήσεις .
Αγαπητοί φίλοι, για μας είναι πια καθαρό. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ. Θέλουν το χρυσοφόρο κύκλωμα της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, της μεταποίησης , της εμπορίας, της διατροφής δισεκατομμυρίων ανθρώπων, να περάσει σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και λίγους νεοτσιφλικάδες.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η γεωργία και η κτηνοτροφία και στη χώρα μας από το 1980 κινείται στον αστερισμό της ΕΟΚ και στη συνέχεια της ΕΕ. Όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ ήμασταν μια εξαγωγική χώρα, με θετικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Στη συνέχεια με τις πολιτικές των περιορισμών στις καλλιέργειες, των ποσοστώσεων, της συνυπευθυνότητας, της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, της επιδοτούμενης καταστροφής αγροτικών προϊόντων, του ξεριζώματος καλλιεργειών, της ακρίβειας στα λιπάσματα, τα εφόδια , η χώρα μας μετατράπηκε από το 1985 σε χώρα εισαγωγική και σήμερα ξοδεύει πολλά δις για να εισάγει αγροτικά προϊόντα .
Και μερικά άλλα στοιχεία . Στην δεκαετία 2000 – 2010 οι μικρομεσαίοι αγρότες μειώθηκαν κατά 35% , η ύπαιθρος κυριολεκτικά εγκαταλείφθηκε, τα χωριά μας ερήμωσαν. Και η κατρακύλα αυτή συνεχίζεται.
Η συμμετοχή του Ακαθάριστου Γεωργικού Προϊόντος στο ΑΕΠ της χώρας έπεσε από το 14,6% στο 2,5%.
Δεν χρειάζονται να αναφέρουμε περισσότερα στοιχεία, μια περιοδεία στα χωριά μας, που μόνο πένθιμα θα ακούσετε να χτυπά η καμπάνα, αρκεί για να καταλάβουμε ότι αυτές οι αντιαγροτικές πολιτικές μας οδήγησαν στην καταστροφή. Μόνο θλίψη προκαλεί η κατάντια της άλλοτε κραταιής Ελληνικής βιομηχανίας Ζάχαρης.
Μια κουβέντα και για τις περιβόητες επιδοτήσεις. Λειτούργησαν σαν ένα καλό εργαλείο για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 20% μεγαλοαγροτών παίρνουν το 80% των επιδοτήσεων ενώ οι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μοιράζονται μόνο το 20%.
Σήμερα τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο. Με τα μέτρα του 3ου μνημονίου, που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ψήφισαν 222 βουλευτές, σε συνδυασμό και με τη νέα ΚΑΠ που μας βάζει νέες δυσκολίες, δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας.
Ιδιαίτερα θανατηφόρα είναι τα μέτρα για το ασφαλιστικό , το φορολογικό και αυτά που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής. Γι’ αυτό και βγήκαμε στα μπλόκα του αγώνα, με αιχμή αυτά τα αιτήματα και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Θέλω ακόμα να αναφέρω και μερικά άλλα προβλήματα – αιτήματα τοπικού χαρακτήρα:
* Παραμένει προβληματική η αντιπλημμυρική προστασία του νομού μας, η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε στα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 50 με τα μηχανήματα εκείνης της εποχής και για τις ανάγκες εκείνης της εποχής. Από τότε και μέχρι σήμερα μόνο μπαλώματα.
* Τα αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν ακαθάριστα για πολλά χρόνια και δημιουργούν συνεχώς τεράστια προβλήματα.
* Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα χωριά μας γιατί δυστυχώς και εμείς οι αγρότες έχουμε ανάγκη από γιατρό, συνεχώς υποβαθμίζονται. Ο αγροτικός γιατρός δεν υπάρχει.
* Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΓΟΕΒ και τα ΤΟΕΒ συνεχώς διογκώνονται.
Αγαπητοί φίλοι να μην σας κουράζουμε άλλο, ευχαριστούμε για την ανοχή σας,
για μας είναι καθαρό ότι αυτή η πολιτική που ακολουθούν η ΕΕ και οι ντόπιες κυβερνήσεις συμφέρει στις πολυεθνικές , τα μονοπώλια , τα καρτέλ, είναι όμως εχθρική για την μικροεσαία αγροτιά και καταστροφική για τη χώρα μας, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να την πολεμάμε.
Μπορούμε να καταφέρουμε, χρειάζεται να βελτιώσουμε την οργάνωσή μας και τον συντονισμό μας με τους άλλους εργαζόμενους.
Θα σας παραδώσουμε ακόμα και το ψήφισμα του μπλόκου Θουρίου με το σύνολο των αιτημάτων μας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν και στην πανελλαδική επιτροπή των 68 μπλόκων στην Νίκαια της Λάρισας, για να έχετε μια καλύτερη εικόνα.
Εμείς σας δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και των ντόπιων κυβερνήσεων, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή.
24/2/2017