Εύσημα στην κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει, έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη δεκάλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
"Έχεις ένα δύσκολο έργο, αλλά πηγαίνεις καλά", του είπε ο κ. Ομπάμα , προσθέτοντας: "Και εγώ έχω ένα δύσκολο έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες".
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι «ήταν ένα γεμάτο ταξίδι, με πάρα πολλές επαφές, συναντήσεις, αλλά και αποτελέσματα. Αξιοποιήσαμε την παρουσία μας για να μιλήσουμε για τα θέματα προτεραιότητας που αφορούν την χώρα μας, ξεκινώντας από το οικονομικό ζήτημα»
, ενώ εξέφρασε την προσδοκία αυτό το «θετικό μήνυμα, να αποτυπωθεί στις αγορές».
Μιλώντας εξάλλου , στο «World Leadership Forum 2010» που διοργάνωσε το Foreign Policy Association, παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που καταγράφουν τη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη μείωση του ελλείμματος και δίνοντας παράλληλα επιχειρήματα για τις δυνατότητες ενίσχυσης αναπτυξιακών και παραγωγικών τομέων.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου», προσθέτοντας ότι «αλλάζουν οι πρακτικές διακυβέρνησης και η πολιτική μας κουλτούρα. Η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η λογοδοσία αποτελούν τον πυρήνα των αλλαγών αυτών», τόνισε με έμφαση, επαναλαμβάνοντας ότι «η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, ούτε και για την Ευρώπη».
Νωρίτερα , σε συνέντευξή του , στο Reuters, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ, αλλά αναζητά άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων. Επίσης χαρακτήρισε υγιές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ προανήγγειλε συγχωνεύσεις τραπεζών. Ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με το ΔΝΤ για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του δανείου, ή την καταβολή νέων κονδυλίων, ενώ επανέλαβε ότι η κρίση που περνάει η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιηθεί ως μία ευκαιρία για να γίνουν αλλαγές, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις συναντήσεις του, στο περιθώριο της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συζήτησε ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, περιφερειακά και διεθνή, καθώς και ανθρωπιστικά θέματα.
Ανέφερε ότι τόσο στις δικές του επαφές, όσο και στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ένα θέμα που απασχόλησε και τη συνάντησή τους με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ.
Ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπογράμμισε ότι «μπορεί να ενοχλούνται κάποιοι, αλλά εμείς ασκούμε μια πολιτική ανοικτών διαδικασιών, λέμε πάντα την αλήθεια», επισημαίνοντας ότι σ' αυτή τη συνάντηση είχε την ευκαιρία να περάσει «σημαντικά μηνύματα» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Όσο αφορά τα Βαλκάνια, έδωσε το στίγμα των συζητήσεών του, παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για την περιοχή και σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα», ενώ με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών που συναντήθηκε τους ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Ελπίζουμε να δούμε βούληση και από την άλλη πλευρά», όπως είπε.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Για τη μεν πρώτη τόνισε ξανά ότι «υπάρχει πλήρης συνεργασία», ενώ για τη δεύτερη επισήμανε την προσπάθεια για «περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι αν ερχόταν θα ήταν η «πρώτη ευκαιρία», μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου