Γιατί συζητά η Τουρκία την πρόταση για το άνοιγμα γραφείων των Ταλιμπάν στην Κωνσταντινούπολη;


Την έναρξη της λειτουργίας γραφείου των Ταλιμπάν στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη συζητά η τουρκική κυβέρνηση. Το γεγονός ότι πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις, μάλιστα, επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ο σύμβουλος και ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.
Σε επίσημο επίπεδο, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και στους Ταλιμπάν, ενώ σε πολιτικούς, διπλωματικούς και οικονομικούς κύκλους στην Τουρκία διαπιστώνεται σκεπτικισμός, ανησυχία και προβληματισμός αναφορικά με τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης τέτοιας απόφασης.


Το ιστορικό

Την πρόταση για τη λειτουργία γραφείου στην Κωνσταντινούπολη αντιμετωπίζει θετικά και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι έτσι η Τουρκια θα απωλέσει την αξιοπιστία της. Από την άλλη κάποιοι θεωρούν ότι με αυτή την κίνηση η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις υποθέσεις του Αφγανιστάν και να διεκδικήσει, μέσα από την άσκηση διπλωματίας, την αναγνώριση της πλέον αξιόπιστης δύναμης στην συγκεκριμένη περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πολιτικής λύσης στο Αφγανιστάν, ενώ θεωρείται δεδομένο το πλαίσιο των σχέσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει αναπτύξει η Άγκυρα με διάφορους κύκλους στη χώρα. Το ενδεχόμενο, ωστόσο, να συμφωνήσει η Τουρκία σε ότι έχει να κάνει με τη λειτουργία γραφείου στο Αφγανιστάν, εντάσσεται στην γενικότερη πρόθεση της γειτονικής χώρας να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο για την ειρήνευση στην περιοχή.
Μάλιστα η Τουρκία εντατικοποίησε τις προσπάθειές της από τις αρχές του 2007, με τη διοργάνωση, μάλιστα, συνόδων. Μάλιστα πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε κοινή στρατιωτική άσκηση ανάμεσα στην Τουρκία, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Οι στρατιωτικοί, και όχι μόνο, δεσμοί ανάμεσα στις τρεις χώρες είναι δεδομένοι, ενώ εκείνο το οποίο πρέπει να υπενθυμίζεται, ότι μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το Αφγανιστάν υπήρξε η πρώτη χώρα, η οποία προχώρησε στη αναγνώριση της τουρκικής δημοκρατίας.
Το ΝΑΤΟ
Το βασικό ερώτημα είναι πως θα εκλάβει το ΝΑΤΟ και κυρίως οι Αμερικανοί, το ενδεχόμενο της συμφωνίας για την έναρξη λειτουργίας γραφείου των Ταλιμπάν στην Άγκυρα. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το 2011 είναι η πλέον κρίσιμη χρονιά, σε ότι έχει να κάνει με την παρουσία των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς έχει δηλώσει «Είναι πιθανό, ως το τέλος αυτής της χρονιάς, να έχουμε κάνει μια στροφή, απλώς και μόνο διότι οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν και, κάτι σημαντικότερο, παρέμειναν εκδιωγμένοι», ενώ έχει τονίσει ότι αναμένεται αύξηση της δραστηριότητας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τόσο τον ερχόμενο Μάιο, όσο και τον ερχόμενο Ιούνιο. Ταυτόχρονα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι οι Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν ξεπερνούν τους 1800.
Η Τουρκία συζητώντας το ενδεχόμενο της λειτουργίας γραφείου των Ταλιμπάν στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι, θέλει να στείλει μήνυμα στους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας, ότι αποτελεί όχι μόνο την εγγυήτρια δύναμη για την σταθερότητα στην περιοχή της, αλλά και ότι ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο διαμεσολαβητή για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτούργησε η Τουρκία στις κρίσεις, οι οποίες ξέσπασαν πρόσφατα, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στη βόρειο Αφρική.
Επεδίωξε να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο και να εγγυηθεί την σταθερότητα, έστω και αν δεν κατέστη πάντοτε αποδεκτός ο ρόλος της από όλες τις πλευρές. Η πολιτική αυτή, την οποία ακολουθεί η Άγκυρα, στον τομέα των διεθνών σχέσεων της Τουρκίας, εντάσσεται στο δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες.
http://www.newscode.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια