Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Ιδανική για εταιρείες – βιτρίνα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο πεδίο παροχής τεχνολογιών για την ανάπτυξη των πυρηνικών, στρατιωτικών και πυραυλικών προγραμμάτων του Ιράν, είναι η Τουρκία. Η αναγκαιότητα για την ίδρυση των εταιρειών – βιτρίνων στην Τουρκία δημιουργήθηκε εξαιτίας των κυρώσεων, τις οποίες έχει επιβάλλει στο Ιράν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Ιράν εξαρτάται από την εισαγωγή τεχνολογιών για την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος. Συνεπώς η προσφυγή στην λύση της ίδρυσης τέτοιων εταιρειών και στην δραστηριοποίηση δικτύων μεταφοράς ελεγχόμενων τεχνολογιών είναι, υπό μία έννοια, μονόδρομος, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που γνωστές εταιρείες εξαιτίας των κυρώσεων αρνούνται να πωλήσουν τεχνολογίες στο Ιράν, με αποτέλεσμα το Ιράν να απευθύνεται σε μεσάζοντες για την προμήθεια των λεγόμενων «διττών τεχνολογιών».
Γιατί η Τουρκία;
Επίσημα η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει κατασταλτική δραστηριότητα σε βάρος αυτών των εταιρειών, οι οποίες εισάγουν στρατιωτικές, πυρηνικές και πυραυλικές τεχνολογίες και στην συνέχεια τις εξάγουν στο Ιράν. Η Τουρκία διώκει τη δραστηριότητα αυτών των εταιρειών για λόγους, οι οποίοι έχουν να κάνουν καθαρά με την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για παράδειγμα η εταιρεία Step SA, η οποία έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη και έχει ιδρυθεί από Ιρανούς, έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για την προμήθεια εξοπλισμού και τεχνολογίας που αφορά στο βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.
Επίσης δύο τουρκικές εταιρείες, η Elektronik Kontrol Aletleri και η ETI Elektronik, έχουν συνδεθεί με τον Πακιστανό Αμπντούλ Καντίρ Κχαν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για δραστηριοποίηση στον τομέα της παροχής πυρηνικής τεχνογνωσίας ή άλλως της διαρροής απόρρητης τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών όπλων σε κράτη, όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Λιβύη.
Ωστόσο ο ίδιος έχει διαψεύσει ότι έχει προμηθεύσει το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα με σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Η Τουρκία συμμετέχει στην Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG) και στο Καθεστώς Ελέγχου Τεχνολογίας Πυραύλων (MTCR), γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται άδεια για να εισάγει τεχνολογίες από τα κράτη – μέλη της NSG και ότι διευκολύνεται στην έκδοση αδειών από τα κράτη μέλη της MTRC.
Συνεπώς η συμμετοχή της τόσο στην NSG, όσο και στην MTRC διευκολύνει την δραστηριότητα των εταιρειών – βιτρίνα κάποιες από τις οποίες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σχετίζονται με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου