Επίθεση φιλίας από ΕΕ και «δώρο» όλο το ΕΣΠΑ σε Ελλάδα και …Βενιζέλο


Διπλό «στοίχημα», να γυρίσει στην Αθήνα από το έκτακτο Γιούρογκρουπ όχι μόνο με τη εξασφαλισμένη την 5ηδόση των 12 δισ. ευρώ αλλά και  «φορτωμένος»  με πρόσθετη οικονομική στήριξη προς τη χώρα μας, βάζει ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στην κατεύθυνση αυτή, ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση που διεξάγεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Ζαν Κλωντ Γιουγκερ ζήτησε από το ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν λύση "εδώ και τωρα" για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, πέρα από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, την χορήγηση της 5ης δόσης και την διαμόρφωση ενός νέου «πακέτου στήριξης», ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ αποκάλυψε πως εξυφαίνεται και μία πρωτοφανής στα χρονικά της Ευρωπαίκής Ένωσης, αναπτυξιακής πρωτοβουλίας για τη χώρα μας.
Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα "La Libre Belgique", ο κύριος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε πλήρωσε τις πληροφορίες που μετέδωσε το Now24, και προανήγγειλε ένα σχέδιο-μαμούθ που φιλοδοξεί να σώσει (ή και να "μεταμορφώσει") την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό, στο εξής θα εκτελούνται δημόσια έργα και αναπτυξιακές δράσεις στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνο με την χρηματοδότηση της ΕΕ, χωρίς να (προ-) καταβάλλει της συμμετοχή 25%-50%  η χώρα, ώστε οι έλληνες πολίτες να μην επιβαρύνονται με πρόσθετα κονδύλια.
Ο κ. Γιούνκερ προτείνει "μία πρόσθετη οικονομική στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα" –πέραν της δανειοδότησης προς τη χώρα μας- και τονίζει: "δεν κατανοώ αυτήν την ευρωπαϊκή δυστροπία, ενώ πρόκειται να δοθούν μεγάλα κονδύλια στην Ελλάδα, να συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι είναι υποχρεωτική η συγχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους-μέλους των σχετικών προγραμμάτων"!
"Η Ευρώπη εμφανίζεται ως πατέρας που δέρνει το παιδί του" τόνισε και ο κ. Γιούνκερ, που ζήτησε «ως ΕΕ  να αρθρώσουμε έναν πολιτικο-οικονομικό λόγο, ο οποίος να ξαναδώσει στους Ελληνες την ελπίδα".
Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες,  ο κ. Γιούνκερ εννοεί ότι, όσον αφορά την Ελλάδα, θα πρέπει τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, να ανασταλεί η εθνική χρηματοδότηση.
Αυστηρό μήνυμα σε επενδυτές και οίκους αξιολόγησης που κερδοσκοπούν πάνω στο σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας έστειλε και ο ευρωπαίος επίτροπος για τις εσωτερικές αγορές, Μισέλ Μπαρνιέ, λέγοντας ότι «το θέμα μιας αναδιάρθρωσης δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Θα ανέβαλλε μόνο το πρόβλημα και, την επόμενη μέρα, μια αναδιαρθρωμένη Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες ενώ δεν θα είχε πια οποιαδήποτε αξιοπιστία προκειμένου να δανειστεί."

Με φόντο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, η Γερμανία "βάζει νερό στο κρασί της", και   δέχεται συμφωνία σε λύση "τύπου Βιέννης", δηλαδή ανακύκλωση του χρέους και όχι ανταλλαγή ομολόγων που ως τώρα ζητούσε.

Σε κάθε περίπτωση το eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση του μεριδίου που εχει η ΕΕ στην 5η δόση, δηλαδή τα 8,7 δισ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ζητήσεις και δεσμεύσεις  ότι οι ευρωπαίοι θα καλύψουν την χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες, ώστε το ΔΝΤ να συνεισφέρει τα υπόλοιπα 3,3 δισ. που του αναλογούν.
K.X.Π.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια