Ντόρα Μπακογιάννη: «Είναι ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»


Συνεδρίασε  σήμερα (25/6/11) στην «Αθηναΐδα» η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την εκλογή οργάνων και τη θέση του κόμματος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
      Η πρόεδρος του κινήματος Ντόρα Μπακογιάννη στην τοποθέτησή της είπε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για τη χώρα. Οφείλουν όλοι να βάλουν στην άκρη τα κομματικά τους συμφέροντα. Δεν έχει κανένα νόημα να πάρεις αύριο τις όποιες εκλογές όταν η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει και το νόμισμα θα έχει τόση αξία όση το χαρτί πάνω στο οποίο τυπώνεται. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι πρώτιστο χρέος όλων μας είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και να μην επιτρέψουμε να γίνει χρεοκοπία σε αυτή τη χώρα». 
      Ακολουθούν  σημεία της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη 


      «Σήμερα η Δημοκρατική Συμμαχία αποκτά συγκεκριμένη δομή, πολιτική υπόσταση. Σήμερα έχοντας διανύσει σχεδόν εννέα μήνες από την ημέρα της ίδρυσης μας η Δημοκρατική Συμμαχία είναι παρούσα στα πολιτικά δρώμενα με οργάνωση με άποψη με θέσεις. Από την ημέρα της ίδρυσή μας είχαμε πει ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι και προϊόν μιας ευρύτατης πολιτικής κρίσης. Σήμερα ξέρουμε ότι το πολιτικό σύστημα έκλεισε οριστικά τον κύκλο του. Το πολιτικό υπόδειγμα στο οποίο στηρίχθηκε και το αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο που ακολούθησε συνιστούν πλέον παρελθόν.
      Σήμερα  νομίζω πως δεν υπάρχει κανένας  έλληνας ο οποίος να μην ξέρει  ότι το παλιό έχει ήδη πεθάνει  και βιώνουμε τις οδύνες του νέου. Το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν θυμίζει το χθες. Παλιές βεβαιότητες, οι αυταρέσκειες του παρελθόντος υποχώρησαν δραματικά, ενώ η νέα περίοδος δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλώσει τα νέα της χαρακτηριστικά. Σε αυτή τη μεταβατική φάση βρισκόμαστε, αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή και ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση. Έπειτα από πολλές δεκαετίας το φάντασμα της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από την Ελλάδα και βεβαίως δεν ξορκίζεται ούτε με θρησκευτικές ή μεταφυσικές τελετές.
      Η χρεοκοπία της χώρας θα αποφευχθεί μόνο αν κατανοήσουμε τις ενδογενείς αιτίες της, της οποίες όμως πρέπει να θεραπεύσουμε, μόνο αν συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των στιγμών αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εθνικής εμβελείας. Την πρωτοφανή οικονομική κρίση οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε χωρίς τις ιδεοληψίες του παρελθόντος χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, μακριά από κομματικούς ανταγωνισμούς και μετακύληση ευθυνών. Οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με τη συστράτευση των υγιών δυνάμεων που είναι αποφασισμένες να προτάξουν το εμείς απέναντι στο κομματικό εγώ.   
      Πέρσι το Μάιο η Ελλάδα βρισκόταν χάρη στις απίστευτες ακροβασίες και λανθασμένες επιλογές και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων μηνών στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε με μία λογική του «λεφτά υπάρχουν» και από εκεί περάσαμε στη φάση της διεφθαρμένης Ελλάδας την οποία μαστιγώναμε διεθνώς και από το μαστίγωμα καταλήξαμε στις κακές αγορές και από εκεί στην αδυναμία να δανειστούμε και σε μία τεράστια κρίση δανεισμού της χώρας και βρεθήκαμε στα όρια της χρεοκοπίας πέρυσι το Μάιο. Ανάμεσα στη χρεοκοπία της πατρίδας μου και το προσωπικό κομματικό μου συμφέρον επέλεξα με την ψήφο μου να στείλω το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Τη συνέχεια την ξέρετε, το μνημόνιο ψηφίστηκε και από εκεί και πέρα παρακολουθήσαμε το θέατρο του παραλόγου. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας αντί να δαιμονοποιεί τη χρεοκοπία της χώρας, δαιμονοποιούσε το μνημόνιο και αντί να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες προβλεπόντουσαν στο μνημόνιο επέλεξε η κυβέρνηση να εφαρμόσει μόνο τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Δεν έκανε ούτε μία αποκρατικοποίηση σε ενάμιση χρόνο, δεν έκανε ούτε μία διαρθρωτική αλλαγή, δεν μείωσε ούτε κατά ένα οργανισμό το δημόσιο.
      Ακολούθησε  μία φορολογική πολιτική που άγγιζε τα όρια της τρέλας. Τους είπαμε στη  βουλή η φορολογική σας πολιτική είναι τρελή, όχι μόνο δημιουργεί ύφεση στην αγορά αλλά και δεν θα εισπράξετε αυτά τα οποία περιμένετε να εισπράξετε. Προχωρήσανε. Εξαγγείλανε μετά βαΐων και κλάδων ότι θα πατάξουνε τη φοροδιαφυγή με τις αποδείξεις. Και φτάσανε στην απόλυτη χθεσινή γελοιότητα με τις αποδείξεις, να επιβεβαιώνεται πλέον ότι η πολιτική τους αντί να πατάξει τη φοροδιαφυγή μείωσε ακόμη περισσότερο τα έσοδα.
      Αυτό  που ζούμε στην Ελλάδα σήμερα είναι  ένας απόλυτος εφιάλτης. Έχουμε μία  κυβέρνηση η οποία είναι παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί το μέγεθος του προβλήματος. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία ιδεολογικά δεν μπορεί να πιστέψει στην απαραίτητη πολιτική την οποία εξαγγέλλει. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία αδρανεί. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν λειτουργεί. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει σήμερα ούτε την εμπιστοσύνη της δικής της κομματικής βάσης, φοβούμαι πολύ ούτε και της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας.
      Από την άλλη μεριά έχουμε μία αντιπολίτευση  η οποία αυτοδεσμεύτηκε  μέσα στη λογική του αντιμνημονίου. Βγήκε  και είπε όχι στο μνημόνιο. Μία πολιτική που τη βάζει κάθε μέρα και βαθύτερα στο αδιέξοδο. Μία πολιτική που έφθασε να εγκρίνει μία αφίσα της ΔΑΚΕ που λέει «Ουστ» στην τρόικα και λέει τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ του 1981. Η φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη δεν υπάρχει πια. Όπου σήμερα ουσιαστικά το μόνο που κυριαρχεί είναι ο στενός κομματικός υπολογισμός. Ουσιαστικά επενδύει σε μία πολιτική αντιευρωπαϊκή, σε μία πολιτική ευρωφοβική, σε μία πολιτική που απομακρύνει την Ελλάδα κάθε μέρα και περισσότερο από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Πανηγυρίζει λέει η ΝΔ διότι ο κ. Σαμαράς αντιστάθηκε ως δεύτερος Παλαιών Πατρών Γερμανός εναντίον ποιού; Ποιος είναι αυτός απέναντι στον οποίο έπρεπε να αντισταθούμε; Αυτοί που αύριο θεωρητικώς είναι οι μόνοι με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να βγούμε από την κρίση;

      Η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση  διότι η πολιτική της ηγεσία είναι  κατώτερη των περιστάσεων. Διότι  η πολιτική της ηγεσία είναι άβουλη και μοιραία. Διότι αποδεικνύεται περίτρανα ότι η γενιά η δική μας των πολιτικών δεν έχουν το θάρρος, δεν έχουν τα κότσια, να κάνουν αυτό που κάνανε οι πατεράδες και οι παππούδες μας όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε κρίση. Να ενωθούμε.
      Χάσαμε  την προηγούμενη βδομάδα μια  ιστορική ευκαιρία. Την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν ΠΑΣΟΚ και  ΝΔ και οι αρχηγοί των δύο κομμάτων ότι κανένας από μόνος του δεν μπορεί να κάνει αυτή την πολιτική. Και ότι η πολιτική αυτή χρειάζεται να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της. Και το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου της χώρας. Έχει χαθεί. Έχει χαθεί στο εσωτερικό, έχει χαθεί και στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που να μπορούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα, που να είναι αξιόπιστοι.
      Ο κόσμος στο Σύνταγμα που διαμαρτύρεται  και ο οποίος μπορεί να γίνεται  κάθε μέρα και περισσότερος, διαμαρτύρεται διότι φοβάται. Διότι δεν έχει ηγεσία. Διότι νοιώθει το καράβι ακυβέρνητο. Διότι νιώθει ότι δεν υπάρχει σοβαρό τιμόνι, το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα προς την έξοδο από την κρίση. Σήμερα λοιπόν εγώ, από εδώ, από την πρώτη Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, θέλω για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω ότι είναι ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για τη χώρα. Οφείλουν όλοι να βάλουν στην άκρη τα κομματικά τους συμφέροντα. Δεν έχει κανένα νόημα να πάρεις αύριο τις όποιες εκλογές όταν η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει και το νόμισμα θα έχει τόση αξία όση το χαρτί πάνω στο οποίο τυπώνεται. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι πρώτιστο χρέος όλων μας είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και να μην επιτρέψουμε να γίνει χρεοκοπία σε αυτή τη χώρα.
      Μέσα  σε αυτό το εξαιρετικά βεβαρυμμένο  κλίμα υπάρχει η Δημοκρατική  Συμμαχία. Η Δημοκρατική Συμμαχία η οποία δεν αρκέστηκε απλώς  στο να διαπιστώνει και να καταγγέλλει  τα κακώς κείμενα. Η  Δημοκρατική  Συμμαχία η οποία κάθισε κάτω δούλεψε  και παρουσίασε εναλλακτική πρόταση και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Εναλλακτική πρόταση η οποία δεν είναι στον αέρα. Εναλλακτική πρόταση η οποία δεν λέει ότι θα μειώσω φόρους μόνο και κατά τα άλλα θα έχω ένα έλλειμμα 20 δισεκατομμύρια και θα δούμε πως θα το καλύψω. Εναλλακτική πρόταση μετρημένη και γι’ αυτό και αξιόπιστη.
      Προτείναμε  ένα άλλο μεσοπρόθεσμο. Δουλέψαμε πάνω στο μεσοπρόθεσμο που παρουσίασε η κυβέρνηση και αλλάξαμε κωδικούς. Και αλλάξαμε προτάσεις. Και είπαμε από που πρέπει να κοπούν χρήματα και από που πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα και ταυτόχρονα γιατί πρέπει να μειωθεί η φορολογία έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εκκίνηση στην αγορά. Καθίσαμε και μετρήσαμε. Κάναμε δουλειά που θα κάναμε αν εμείς είχαμε την ευθύνη να διαχειριστούμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Διότι σε τελική ανάλυση αυτό είναι πολιτικός. Ο πολιτικός δε είναι να κάνει το κομμάτι του στην αντιπολίτευση και όταν έρχεται να δηλώνει ότι παρέλαβε καμένη γη. Ο πολιτικός είναι να προτείνει και να προτείνει σοβαρά. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πιο δύσκολοι από όλους, που το ξέρετε ότι είναι οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι αποδεχθήκανε τις προτάσεις μας. Πήγαμε τις προτάσεις μας στον κ. Ρεν και τις παρουσίασα και του είπα μέτρησέ τες. Τις παρουσίασε ο κ. Σκυλακάκης στην τρόικα. Τους είπαμε μετρήστε τες. Τις δώσαμε στον κ. Βενιζέλο και του είπα χθες στην κουβέντα  που είχαμε μεταξύ μας. Του είπα για όνομα του Θεού πως το επιτελείο κόβει 200 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΚΑΣ και δεν αγγίζει το ταμείο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Πόσο πρόβλημα πρέπει να έχει κανείς. Και μου είπε ο συμπαθέστατος καθόλα κ. Κουτρουμάνης που με πήρε τηλέφωνο, ξέρετε κυρία πρόεδρε εμείς κόβουμε το ΕΚΑΣ διότι εξορθολογίζουμε κτλ. Του λέω ναι, αυτοί που παίρνανε το ΕΚΑΣ και έχουν και εισοδήματα κι άλλα και ενοίκια και ακίνητα, βεβαίως να κοπεί το ΕΚΑΣ από αυτούς. Αλλά κ. Κουτρουμάνη έχετε καμία αμφιβολία ότι με την κρίση όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν ανάγκη το ΕΚΑΣ; Όχι μου λέει, δεν υπάρχει. Τότε γιατί τους κόβετε 200 δισεκατομμύρια; Το θέτω ως παράδειγμα, για να σας πω ότι υπάρχει δυνατότητα άλλης πολιτικής.       
      Εμείς όμως δεν αρκεστήκαμε εκεί. Δεν  αρκεστήκαμε διότι σε τελική ανάλυση  το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι  η δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν  είναι μόνο η λιτότητα. Εγώ δεν  είμαι αυτή που θα πω στους Έλληνες πολίτες ότι υπάρχει εύκολος δρόμος. Ούτε είμαι αυτή που θα πως στους Έλληνες πολίτες ότι δε θα μειωθεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα το εισόδημά τους. Διότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Είμαι όμως ο άνθρωπος που θα δώσω τη μάχη να φέρω την ανάπτυξη πιο γρήγορα. Πως έρχεται όμως, φίλες και φίλοι, η ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα; Θα τη διατάξουμε; Θα βγει κάποιος μεγαλοσχήμων πολιτικός και θα πει επιθυμούμε την ανάπτυξη; Και θα έρθει; Η ανάπτυξη θα έρθει με συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες είναι βασικά τρεις.
      Πρώτον, μείωση φορολογίας, διότι ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα αν δεν έχει τουλάχιστον ανταγωνιστική  φορολογία;
      Δεύτερον, μειωμένη γραφειοκρατία. Αυτό είναι  δικό μας θέμα, ελληνικό, οφείλουμε  να κόψουμε το λαιμό μας και  επιτέλους να κάνουμε την πολιτική πράξη.
      Τρίτον, κίνητρα. Για να έρθει κάποιος  σήμερα στην Ελλάδα να επενδύσει χρειάζονται  χρήματα. Και εδώ η Δημοκρατική  Συμμαχία έχει συγκεκριμένες προτάσεις  και πετύχαμε να τις υιοθετήσουν  οι Φιλελεύθεροι. Και τι λέμε;
      Πρώτον, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ταμείο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα έρθει αλά Marshall plan και θα επενδύσει στην Ελλάδα. Σε ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα. Το προτείναμε, φίλες και φίλοι, την Τρίτη. Ήδη, επειδή οι ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι είναι πολύ δυνατή πολιτική ομάδα, άρχισε να γίνεται συζήτηση για το θέμα αυτό ενόψει του νέου πακέτου δανείων το οποίο θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, του επονομαζόμενου «μνημονίου 2».
      Δεύτερον, πρέπει από τις αποκρατικοποιήσεις να έχει ένα όφελος η ελληνική οικονομία. Επειδή η κυβέρνηση καθυστέρησε τρομακτικά και δεν έχει κάνει καμία αποκρατικοποίηση, ουσιαστικά στο μεσοπρόθεσμο αυτό που προτείνεται είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν υπάρχει περίπτωση ανά δέκα ημέρες να γίνει μία αποκρατικοποίηση. Σε καμία χώρα, όχι στην Ελλάδα. Σε καμία χώρα της Ευρώπης. Διότι το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει μίνιμουμ έξι μήνες για κάθε αποκρατικοποίηση. Πως μπορούμε εμείς να κάνουμε αποκρατικοποίηση ανά δέκα ημέρες μία; Δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτό που προτείναμε εμείς είναι από το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων να μην πηγαίνει το 100% στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά το 25% να επιστρέφει σε ένα ταμείο στην Ελλάδα, το οποίο πάλι θα χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αυτό το δέχθηκαν οι Φιλελεύθεροι. Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, διότι σας είπα ότι αυτοί κινούν την αγορά. Το τρίτο είναι οι τόκοι. Είναι τεράστια επιτυχία της Δημοκρατικής Συμμαχίας ότι οι ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι υιοθέτησαν την άποψη ότι δεν μπορούν οι τόκοι τους οποίους εισπράττει η Ευρώπη από την Ελλάδα να είναι υψηλότεροι από του τόκους που εισπράττει το IMF από την Ελλάδα, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Διότι οι Ευρωπαίοι στο κάτω-κάτω της γραφής είναι πλούσιοι, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες είναι πολύ φτωχότερες της Ελλάδας. Άρα οφείλει να κατέβει ο τόκος από εκεί που είναι σήμερα, δηλαδή στο 3,5% που είναι ο τόκος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να μπορέσουμε να έχουμε και μια προοπτική να αποπληρώσουμε το δάνειο.
      Σε  αυτή την κατάσταση φίλες και  φίλες βρισκόμαστε. 
H Δημοκρατική Συμμαχία δεν είναι ένα κόμμα το οποίο δεν έχει συναίσθηση της σημερινής πραγματικότητας.  Ξέρει πάρα πολύ καλά ότι η πραγματικότητα είναι πολύ συγκεκριμένη. Κυβέρνηση ανίκανη για να μην πω παντελώς ανύπαρκτη , αντιπολίτευση εκτός τόπου και χρόνου που δεν μπορεί να προτείνει  απολύτως τίποτα αξιόπιστο.
      Είναι επιβεβλημένη  η εθνική συνεννόηση για τη χώρα,   για να ξαναδιεκδικήσει  η όποια κυβέρνηση προκύψει  την αξιοπιστία της έναντι του ελληνικού λαού και έναντι της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Σε αυτό  το πλαίσιο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο και το δίλημμα και το διακύβευμα είναι πολύ συγκεκριμένο.
      Το  μεσοπρόθεσμο είναι κακό, τα νούμερα δεν βγαίνουν δεν υπάρχει περίπτωση να έχει επιτυχία ως μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αποτελεί όμως όρο απαράβατο για την ΕΕ για να εκταμιεύσει τα δισεκατομμύρια  τα οποία είναι απαραίτητα  για να μην κάνει στάση πληρωμών η χώρα στις 3 Ιουλίου.
  Όλοι γνωρίζουμε ότι αν γίνει στάση πληρωμών τότε στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν ούτε μισθοί ούτε συντάξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το διακύβευμα αυτό είναι το δίλημμα και είναι μεγάλο και είναι δύσκολο για ένα κόμμα που βάζει την πατρίδα πάνω από το κομματικό του συμφέρον. Επειδή λοιπόν οι εξελίξεις τρέχουν και από σήμερα μέχρι αύριο δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να παρουσιαστεί ζητώ από την Κεντρική Επιτροπή εξουσιοδότηση έτσι ώστε την τελική απόφαση για το πώς θα σταθεί η Δημοκρατική Συμμαχία στη Βουλή να την πάρει το Πολιτικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί σήμερα από εσάς. Η συζήτηση θα γίνει, οι απόψεις σας θα ακουστούν σήμερα εδώ , απλώς ελπίζω ότι και την ύστατη στιγμή θα υπάρξει η λογική να γίνει κάτι το οποίο θα βγάλει από το αδιέξοδο τη χώρα και γι’ αυτό θέλω το Πολιτικό Συμβούλιο να μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή ακόμη και λίγες ώρες πριν  τη διαδικασία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.
      Τρίτον  θέλω να περάσω σε κάποια θέματα τα οποία  είναι οργανωτικής φύσεως. Φίλες  και φίλοι  η οργανωτική μορφή  της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα αλλάξει άρδην. Και θα αλλάξει άρδην γιατί χρειαζόμαστε μία νέα οργανωτική μορφή έτσι ώστε να αναπτυχθεί το κόμμα μας καλύτερα. Μπροστάρηδες και   πρωταγωνιστές σε αυτή μας την προσπάθεια είστε εσείς.
Πρώτο βήμα είναι η συγκρότηση θέσης Γραμματέα  Κεντρικής Επιτροπής. Πιστεύω ότι ο καλύτερος συντονισμός της δράσης όλων της Κεντρικής Επιτροπής και η αποτελεσματική υλοποίηση των πολιτικών μας αποφάσεων, επιβάλλουν να δημιουργηθεί αυτή η θέση. 
Κατόπιν αυτών, βάσει των άρθρων 20 & 25 του καταστατικού, εισηγούμαι  την δημιουργία θέσεως Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και προτείνω η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να διατυπωθεί ως εξής:
      Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής  εκλέγεται από τα μέλη της, με μυστική  ψηφοφορία, με την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο και  συντονίζει το έργο των πολιτικών οργάνων του κόμματος, των Γραμματειών και των Πολιτικών Τομέων της Κεντρικής Επιτροπής. Επιμελείται της εκτελέσεως των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής.  Με αποφάσεις του Προέδρου του κόμματος  μπορεί, εφ΄ όσον αυτό είναι αναγκαίο, να εξειδικεύονται περαιτέρω οι αρμοδιότητες του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.»
      Αυτή  η διάταξη ζητώ να εγκριθεί από  την Κεντρική Επιτροπή, ώστε να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες άμεσα οι διαδικασίες για να μπορέσει μέχρι το τέλος της συνεδρίασης να υποβληθούν υποψηφιότητες και να γίνει η εκλογή μαζί με το Πολιτικό Συμβούλιο.
      Πιστεύω ότι  οι πυλώνες  της οργανωτικής δομής του κόμματος στη νέα περίοδο πρέπει να είναι οι Γραμματείες και οι Πολιτικοί Τομείς Δράσης της Κεντρικής Επιτροπής.
Οι Γραμματείες είναι ο οργανωτικός και   εκτελεστικός βραχίονας του κόμματος, που καλείται να υλοποιήσει τις πολιτικές που λαμβάνουν τα συλλογικά όργανα και η Πρόεδρος και έχουν την ευθύνη παρέμβασης στην κοινωνία και  στους  μαζικούς χώρους. Η δομή τους  θα προκύψει από τον Εσωτερικό Κανονισμό
      Ο δεύτερος πυλώνας  είναι οι Πολιτικοί Τομείς Δράσης της Κεντρικής Επιτροπής. Είναι οι Ομάδες Εργασίας της Κ.Ε. που θα παράγουν πολιτική. Αυτές οφείλουν να παρακολουθούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, να διαμορφώνουν τις αντιδράσεις μας στην κυβερνητική πολιτική, εισηγούνται πολιτικές πρωτοβουλίες και επιλογές και ετοιμάζουν, μαζί με τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες, την επικαιροποίηση ή την αλλαγή των προγραμματικών θέσεων της Συμμαχίας. Κάθε τομέας έχει έναν υπεύθυνο και μια Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν μέλη της Κ.Ε. αλλά και στελέχη του κόμματος (που δεν συμμετέχουν σε άλλα όργανα), με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
   Προτείνω, αν συμφωνείτε, στην παρούσα φάση τις ακόλουθες Γραμματείες:  
  1. Γραμματεία Οργανωτικού
  2. Γραμματεία Σχεδιασμού & Επικοινωνίας
  3. Γραμματεία Προγράμματος
  4. Γραμματεία Αυτοδιοίκησης
  5. Γραμματεία Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων
  6. Γραμματεία Γυναικών
  7. Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων
  8. Γραμματεία Επιστημονικών Συλλόγων
  9. Γραμματεία Κοινωνικών Οργανώσεων & Δράσης
  10. Γραμματεία  Συνδικαλιστικών Δράσεων
  11. Γραμματεία Νεολαίας (μέχρι να δημιουργηθεί η Νεολαία Δημοκρατικής Συμμαχίας)
Ως πολιτικούς δε τομείς προτείνω τους εξής:
  1. Οικονομίας & Οικονομικών
  2. Ανάπτυξης
  3. Υποδομών & Μεταφορών
  4. Ναυτιλίας & Νήσων 
  5. Τουρισμού
  6. Αγροτικής Ανάπτυξης
  7. Απασχόλησης
  8. Περιβάλλοντος
  9. Ενέργειας
  10. Παιδείας
  11. Υγείας
  12. Κοινωνικών Φορέων & Εθελοντισμού
  13. Δικαιοσύνης
  14. Δημόσιας Διοίκησης
  15. Αυτοδιοίκησης
  16. Εξωτερικών Υποθέσεων
  17. Εθνικής Άμυνας
  18. Ασφάλειας & Προστασίας του Πολίτη
  19. Λειτουργίας των Θεσμών
  20. Κανονισμών και λειτουργίας του κόμματος
   Είναι προφανές ότι στον εσωτερικό κανονισμό  θα προβλεφθεί με απόφαση του Πολιτικού  Συμβουλίου να μπορεί με ευέλικτο τρόπο  να αλλάζει ή να διευρύνεται το αντικείμενο και των γραμματειών και των πολιτικών τομέων δράσης για να ανταποκρινόμαστε σε υπαρκτές ανάγκες της πολιτικής συγκυρίας.
Επίσης εισηγούμαι να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή σύμφωνα με το Καταστατικό τη συγκρότηση Επιτροπών Εκλογικού Αγώνα σε κάθε εκλογική περιφέρεια γιατί είναι σαφές ότι το κόμμα πρέπει να τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα. Τη σύνθεση των Επιτροπών Εκλογικού Αγώνα θα αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο
      Τέλος, εισηγούμαι με απόφαση του Πολιτικού  Συμβουλίου να ορίζονται ως Πολιτικά Στελέχη σε κάθε εκλογική περιφέρεια, στελέχη που αναλαμβάνουν την αποστολή της προώθησης των θέσεων του κόμματος και της εκπροσώπησης του  στην τοπική κοινωνία, τους μαζικούς χώρους και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Θα ήθελα  να εγκρίνουμε πρώτα το οργανωτικό μέρος, αφού ακουστούν και οι σχετικές τροποποιητικές προτάσεις, αν υπάρχουν, ώστε να προχωρήσουμε κατόπιν, με άνεση, στην τόσο κρίσιμη πολιτική μας συζήτηση, κατά την οποία αναμένω με οξυμμένο ενδιαφέρον τις θέσεις και απόψεις σας.
      Θέλω  να σας ευχαριστήσω  και να προχωρήσουμε τώρα στην πολιτική συζήτηση που είναι και η ουσία της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής. Να σας παρακαλέσω όλους να θυμάστε ένα πράγμα. Δημιουργηθήκαμε για να φέρουμε το καινούργιο σε αυτή την πατρίδα, δημιουργηθήκαμε γιατί η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή ευρωπαϊκή  νηφάλια φωνή.  Δεν δημιουργηθήκαμε γιατί η Πολιτική Άνοιξη κυβερνά την ΝΔ, δεν δημιουργηθήκαμε γιατί το ΠΑΣΟΚ κορόιδεψε τον κόσμο. Δημιουργηθήκαμε για να φέρουμε στο νέο πολιτικό σκηνικό, που θα υπάρξει μετά από αυτή την κρίση, την φρεσκάδα το οξυγόνο την ειλικρίνεια  που θα χρειαστεί αυτό το πολιτικό σύστημα». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια