ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


 Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ‘Ολι Ρεν,  την πρόταση του κόμματός της για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ. 
      Τα βασικά σημεία της πρότασης της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι:
      Πρώτον, μείωση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.
      Δεύτερον, πακέτο της τάξεως των 30 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επενδύσεις.
      Τρίτον, εγγυήσεις από την ευρωπαϊκή  πλευρά, ενδεχομένως από την ευρωπαϊκή Investment Bank για τις νέες
ιδιωτικές  επενδύσεις στην Ελλάδα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση επενδύσεων.
      Τέταρτον, μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων, π.χ. της τάξης του 3,5%, στο επίπεδο του IMF.
      Πέμπτον, το 25% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις να επιστρέφει στην ελληνική οικονομία μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ το 75% θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους.
      Πρόκειται για μία ρεαλιστική πρόταση, η  οποία διευκολύνει την ελληνική διαπραγμάτευση. 
      Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της  συνέντευξης Τύπου.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό κόμμα καταθέτει  μια ολοκληρωμένη πρότασή για την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτή η πρόταση υιοθετείται πλήρως.
Η πρότασή μας  είναι βασισμένη στη λογική ότι η έξοδος της Ελλάδος από την κρίση, χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή την οποία έχει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Η Δημοκρατική Συμμαχία παρουσίασε δημοσίως  χθες μια εναλλακτική πρόταση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Μια πρόταση  η οποία είναι ρεαλιστική και εμπροσθοβαρής. Δεν βασίζεται στη λογική που έχει το μεσοπρόθεσμο μέχρι τώρα. Στηρίζεται  ουσιαστικά στη μείωση των δαπανών από το δημόσιο τομέα, σε αντίθεση με την αύξηση της φορολογίας και των εσόδων που είναι η λογική του μεσοπρόθεσμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Η πρότασή μας  υιοθετήθηκε από τους Φιλελεύθερους, προσθέτοντας για πρώτη φορά ένα  συγκεκριμένο και θετικό μήνυμα για  τους Έλληνες πολίτες. Και το συγκεκριμένο θετικό μήνυμα είναι ότι στην πρόταση των Φιλελευθέρων υπάρχει συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική. Αναπτυξιακή πολιτική για την οποία δεσμεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εξηγώ: Ένα συγκεκριμένο fund ευρωπαϊκό το οποίο θα στηρίξει τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η πρόταση την  οποία η Δημοκρατική Συμμαχία είχε κάνει εδώ και δύο εβδομάδες είναι ότι από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν στην Ελλάδα, πρέπει ένα ποσοστό των εσόδων να πηγαίνει για ενίσχυση επενδύσεων.  Έτσι συμφωνήσαμε 25% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις να επιστρέφει στην ελληνική οικονομία μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ το 75% θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους. Η λογική της πρότασης μας είναι ότι δεν μπορεί η αξιοποίηση να γίνει με όρους ξεπουλήματος και  όλα τα έσοδα να κατευθυνθούν μόνο στο χρέος, αλλά ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα επιστρέφει για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μέσα από επενδύσεις στην Ελλάδα.
Είναι η πρώτη  φορά που όλοι -πρέπει να σας πω-  όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση αυτή, ήταν θετικοί για τη χώρα μας. Μίλησαν θετικά για το λαό μας, μίλησαν θετικά για τις προσπάθειες τις οποίες έχει κάνει αυτή η  κοινωνία και για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει. Και γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό, η Ευρώπη σήμερα να δείξει επιτέλους ηγεσία, να δείξει αποφασιστικότητα και να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές: Ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα για να σταματήσει η σπέκουλα που γίνεται εις βάρος της χώρας μας.
Ξέρετε ότι στη  συνέχεια θα δώσω μια συνέντευξη Τύπου με τον κ. Φερχόφσταντ, στην οποία είσαστε καλεσμένοι για να μπορέσουμε να μιλήσουμε σε όλον τον ευρωπαϊκό Τύπο. Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια άλλη εικόνα. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη αυτή.
Η τελική μου παρατήρηση είναι ότι δεν υπήρξε ούτε ένας από τους συναδέλφους μου ο οποίος να μη μου κάνει την πολύ απλή ερώτηση: «Γιατί δε μπορείτε να συνεννοηθείτε μέσα στη χώρα σας;» Η Σουηδία και η Φιλανδία, αντιμετώπισαν τεράστια οικονομική κρίση στις αρχές του ’90, συνεννοήθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις, έδωσαν μαζί τη μάχη, άφησαν τους καυγάδες τους γι’ αργότερα και ξανάρχισαν να έχουν τις διαφωνίες τους αφού οι χώρες τους μπήκαν σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό είναι το ζητούμενο και σήμερα για την Ελλάδα.
Δεν υπάρχει απάντηση για κανέναν από αυτούς που θέλουν να μας στηρίξουν, εάν δε συνειδητοποιήσουμε ότι πέρα από την ανάγκη ευρωπαϊκής ηγεσίας, χρειάζεται και ελληνική ηγεσία.
Είμαι στη διάθεσή  σας να σας δώσω τις επιμέρους  προτάσεις που έχουμε κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προτείνετε κι εσείς επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν πρότεινα επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, για το μεσοπρόθεσμο μιλάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το νέο μνημόνιο. Θα το θεωρήσουμε αυτό ως μια πρόταση, το νέο μνημόνιο δηλαδή να είναι ένα αντικείμενο για επαναδιαπραγμάτευση των όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, για να είμαστε ακριβείς. Τα μνημόνια είναι συνεχώς υπό επαναδιαπραγμάτευση. Είτε διότι δεν πετυχαίνουν τους στόχους είτε διότι άλλες πολιτικές είναι πιο αποδοτικές από αυτές τις οποίες έχουν προτείνει. Άρα η λογική της επαναδιαπραγμάτευσης είναι μέσα στην ευρωπαϊκή λογική. Το μνημόνιο 2, ή το δανειακό πακέτο της Ελλάδος νούμερο 2 το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει το Σεπτέμβριο, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για μας να έχει προτάσεις και λογικές οι οποίες θ’ ακολουθηθούν, να είναι πολύ πιο συγκεκριμένο και αποδοτικό. Και ποια είναι η κυρίαρχη λογική: Η κυρίαρχη λογική την οποία οι Φιλελεύθεροι υιοθέτησαν, την κατέθεσε η Δημοκρατική Συμμαχία και υιοθέτησαν οι Φιλελεύθεροι, είναι ότι δε μπορούμε να μιλάμε μόνο για περικοπές.
Είναι απολύτως αναγκαίο ν’ αλλάξει η ισορροπία. Η ισορροπία  για ν’ αλλάξει πρέπει να υπάρξει  αύξηση του ΑΕΠ. Για να υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ, πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις. Για να υπάρξουν επενδύσεις, χρειάζονται κίνητρα, χρειάζονται χρήματα. Τα χρήματα αυτά λοιπόν πρέπει να μπορούν να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούν να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να μπορούν να δοθούν μερικώς και από το δικό μας πακέτο αποκρατικοποιήσεων όπως προτείναμε.
Δε μπορεί για  τον Έλληνα πολίτη, η αποκρατικοποίηση να είναι απλό ξεπούλημα. Πρέπει να είναι κάτι, μια κίνηση από την  οποία θα έχει όφελος. Άρα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας δια των επενδύσεων κτλ. Αυτή είναι η λογική. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι σήμερα η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Γιατί σ’ εσάς δε χρειάζεται να πω σε πόσες κυβερνήσεις συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι ή πόσους Επιτρόπους έχουν. Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Πρέπει ν’ αρχίσουμε να μιλάμε θετικά για τη χώρα μας. Πρέπει να βγούμε επιθετικά να παρουσιάσουμε τη χώρα μας, είναι μια χώρα που δικαιούται και μπορεί. Έχω την αίσθηση ότι σήμερα στην πολιτική οικογένεια τη φιλελεύθερη το πετύχαμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τύπο και όπου μπορούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι λόγοι που η κυβέρνηση μ’ αυτό το μνημόνιο δεν έχει μπει επιθετικά στη συρρίκνωση του Δημοσίου;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω ένα απλό παράδειγμα.
Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει: 200 εκατομμύρια μείωση στο  ΕΚΑΣ. Ποιος παίρνει το ΕΚΑΣ; Ο  φτωχότερος Έλληνας, αυτός που έχει λιγότερο από 500 ευρώ μηνιαίο εισόδημα. Δεν προβλέπει καμία μείωση στο Ασφαλιστικό Ταμείο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Αυτό νομίζω σας τα λέει όλα. Εκεί υπάρχει ριζική διαφωνία της δημοκρατικής Συμμαχίας. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους Έλληνες σήμερα που έχουν ανάγκη και όχι αυτούς των οποίων οι απολαβές είναι προϊόν εκβιασμού συντεχνιακού. Για να είμαι πολύ ξεκάθαρη σ’ αυτό το οποίο λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τον κ. Ρεν τι προτίθεστε να ζητήσετε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ίδιο. Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα η εντύπωση που υπάρχει και από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι στο μεσοπρόθεσμο δε μπορεί να γίνει καμία αλλαγή. Πιστεύω ότι από την ώρα που είναι αξιόπιστες οι προτάσεις, κοστολογημένες, μετρημένες, έχουμε ακόμα χρόνο να μπορέσουμε να προσθέσουμε και να διορθώσουμε τέτοιου είδους αδικίες όπως αυτή την οποία σας ανέφερα πριν. Θα δώσω τη μάχη εν πάση περιπτώσει.
Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε να σας πω τρία στοιχεία από την πρόταση αυτή που υιοθέτησε σήμερα η ομάδα των Φιλελευθέρων πιο αναλυτικά: Λέμε λοιπόν ότι ένα σχέδιο επενδύσεων, θα πρέπει να περιλαμβάνει μείωση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.
Δεύτερον, ένα πακέτο της τάξεως των 30 δισεκατομμυρίων  από την Ευρωπαϊκή Ένωση για  επενδύσεις.
Τρίτον, εγγυήσεις  από την ευρωπαϊκή πλευρά, ενδεχομένως  από την ευρωπαϊκή Investment Bank για  τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση επενδύσεων.
Και τέταρτον, πολύ σημαντικό, μείωση του επιτοκίου των ελληνικών  δανείων, π.χ. της τάξης του 3,5%, στο  επίπεδο του IMF.
      Αυτό  είναι ένα συνολικό, πολύ θετικό πακέτο με το οποίο διευκολύνουμε  τη συνολική ελληνική διαπραγμάτευση πείθοντας τους συναδέλφους των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων που είναι βόρειες χώρες κυρίως, να το υποστηρίξουν. Και πάντως εμείς ερχόμενοι εδώ, στην Ευρώπη, έχουμε ένα συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα 30 δισεκατομμύρια, συν τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις, που σήμερα το πακέτο προβλέπει ότι το σύνολο των χρημάτων από τις αποκρατικοποιήσεις θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους, εμείς λέμε ότι στην αποπληρωμή του χρέους θα πηγαίνει το 75%, το 25% θα μείνει σ’ ένα ειδικό Ταμείο το οποίο θα επενδύει ξανά χρήματα στην Ελλάδα για την αύξηση των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων στη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εθνικό Ταμείο;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εθνικό Ταμείο. Αλλά επειδή αυτό προβλέπεται στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ότι υιοθετούν οι Φιλελεύθεροι, πέραν των ευρωπαϊκών χρημάτων για τα οποία δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν σε όλα τα φόρα, ότι θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ αποδεχθεί ότι τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις,  το 75% θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους, είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία.
Διότι εμείς έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι εδώ χρειάζεται μια σοβαρή απάντηση στον πολίτη ο  οποίος αναρωτιέται τι θα κερδίσει αυτός. Δηλαδή είναι μέσα στην απόλυτη  δυσκολία. Υπάρχει φως στο βάθος  του τούνελ; Η πρόταση που κατατίθεται σήμερα είναι η πρώτη πρόταση που σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει την υποστήριξη και η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη στο δρόμο αυτόν της εξόδου από την κρίση. Και αυτό θα παλέψουμε. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια