ΔΝΤ: Η ελληνική κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, κυρίως λόγω της συνεχόμενης ελληνικής κρίσης χρέους, τις ανησυχίες για το έλλειμμα των ΗΠΑ και την ανάγκη περιορισμού της ανάπτυξης στην Ασία.

Ωστόσο το ΔΝΤ αναφέρει ότι αναμένει η παγκόσμια ανάπτυξη να μη βγει εκτός τροχιάς, αν και μείωσε τις προσδοκίες για την Μεγάλη Βρετανία.

Η παγκόσμια οικονομία αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011.


Αυτές οι παρατηρήσεις του Ταμείου προέρχονται από την επικαιροποιημένη αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας για τα οικονομικά των χωρών και την παγκόσμια οικονομία. Τελευταία αναθεώρηση του Ταμείου ήταν τον Απρίλιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη ελληνική κρίση χρέους θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι καν σε θέση να εξοφλήσει όλα τα χρήματα που έχει δανειστεί.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ερώτημα για το αν η Ελλάδα θα πτωχεύσει, είναι απλώς ένα ζήτημα του κατά πόσον πρόκειται για μια ομαλή ή άτακτη πτώχευση», λέει ο George Magnus, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της UBS.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της, άλλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία θα επηρεαστούν.

Επίσης οι τράπεζες που δάνεισαν χρήματα σε αυτές τις χώρες θα πληγούν το ίδιο. «Από ένα σοβαρό οικονομικό συμβάν, το σοκ μπορεί να μεταδοθεί πέραν της ευρωζώνης» αναφέρεται στην έκθεση οικονομικής σταθερότητας του ΔΝΤ.

Τέλος το Ταμείο, προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι δεν έχουν «χτίσει» αρκετό κεφάλαιο ώστε να αντέξουν ένα οικονομικό σοκ.
epikaira.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια