Πρωτοφανούς σφοδρότητας είναι η επίθεση που εξαπέλυσε μέσω του κύριου άρθρου γνώμης ο εκδότης της «Wiener Zeitung», Ράινχαρντ Γκέβελ, εναντίον των οίκων αξιολόγησης γενικώς και ειδικότερα εναντίον της «Standard & Poor’s», κάνοντας λόγο για «οίκους αρουραίων» παντελούς αναξιοπιστίας, ενώ χαρακτηρίζει θρασύτατη την τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα σημαντικό δημοσίευμα από μία έγκυρη εφημερίδα, ο εκδότης της οποίας, επιτέλους, κατάλαβε το αυτονόητο: Ότι δεν είναι δυνατόν η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας δεν είναι δυνατόν να είναι μικρότερη
«από εκείνη της Γρενάδας», μιας χώρας της οποίας το 32% των 108.000 κατοίκων της, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το άρθρο εστιάζει πραγματικά στη μία όψη του «νομίσματος» της ελληνικής κρίσης, δηλαδή το διεθνές κερδοσκοπικό παίγνιο που έχει στηθεί και τα δισεκατομμύρια «στοιχημάτων» που έχουν παιχτεί με αντικείμενο τη χρεοκοπία της Ελλάδας (η άλλη πλευρά είναι ότι η Ελλάδα άφησε τον εαυτό της ακάλυπτο δίνοντας την ευκαιρία για τέτοιες επιθέσεις).
Ο συγκεκριμένος οίκος, αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου, χωρίς να διαθέτει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση, παίζει ρόλο «παγκόσμιας οικονομικής αστυνομίας», και εμπλέκεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια τα οποία στρέφονται επί της ουσίας εναντίον της Ευρωζώνης.
Ο εκδότης της εφημερίδας επιτίθεται όμως και εναντίον των ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας ότι εάν η Ένωση «σέβεται κάπως τον εαυτό της τότε θα πρέπει να απαντήσει πως ό, τι και να λέει η Standard & Poor΄s αφήνει αδιάφορη την Ευρώπη», αφού δεν μπορεί ένας αυτόκλητος επί της ουσίας οίκος, να καθορίζει το δέον γενέσθαι. Καλεί δε τις ευρωπαϊκές χώρες να διακηρύξουν ότι απορρίπτουν τις αξιολογήσεις των αποκαλούμενων ως «rating agencies».
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου