Τις βάσεις για τον φράκτη στον Εβρο άρχισε να κατασκευάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ελπίζοντας πως θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους έτους.
Την ίδια στιγμή στον αέρα παραμένουν οι δεσμεύσεις του υπουργείου για τη λειτουργία 14 κέντρων κράτησης και κέντρων πρώτης υποδοχής σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Τα έργα για την κατασκευή του φράκτη μήκους 12,5 χλμ. στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας - Τουρκίας ύστερα από 8μηνη απραξία ξεκίνησαν με τη διάνοιξη, σε πρώτη φάση, 18 μεγάλων οπών στο έδαφος όπου
θα στηθούν οι βάσεις. Παράλληλα, τεχνικοί της αναδόχου εταιρείας βρίσκονται στον Εβρο και κάνουν τις τελικές μελέτες για το πού θα μπουν οι κολόνες στήριξης του φράκτη.
θα στηθούν οι βάσεις. Παράλληλα, τεχνικοί της αναδόχου εταιρείας βρίσκονται στον Εβρο και κάνουν τις τελικές μελέτες για το πού θα μπουν οι κολόνες στήριξης του φράκτη.
Στις 18 τρύπες που έχουν ανοιχθεί θα τοποθετηθούν οι ενισχυμένες κολόνες στήριξης στις οποίες θα μπει το διπλό ατσάλινο συρματόπλεγμα και στο πάνω μέρος αυτών οι θερμικές κάμερες που θα σαρώνουν τα περάσματα του Εβρου.
Στο επίπεδο της μελέτης βρίσκεται η τοποθέτηση του φράκτη σε σημείο που θα περιλαμβάνει και τις 23 συνοριακές πυραμίδες κατά μήκος του ποταμού και που οριοθετούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι πυραμίδες αυτές είναι τοποθετημένες μέσα στο ποτάμι και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ο φράκτης να κατασκευασθεί με τέτοιο τρόπο που να μην αφήνει ακάλυπτο κανένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
Ως τελική πρόταση έχει επιλεγεί το ισπανικό μοντέλο φράκτη, παρόμοιο με αυτό που έχει στηθεί στο νότιο τμήμα της ιβηρικής χώρας και στους θύλακές της στην Αφρική προκειμένου να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη ροή λαθρομεταναστών. Ο φράκτης θα έχει διπλή πλέξη συρματοπλέγματος, ύψους 3 μέτρων, ενώ μεταξύ των δύο πλέξεων θα υπάρχει διάδρομος όπου θα περιπολούν αστυνομικοί. Το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο θεωρείται από τον Χρ. Παπουτσή ως ιδιαίτερα σημαντικό για να λειτουργήσει αποτρεπτικά στα κύματα των λαθρομεταναστών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του υπουργείου δεν θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ.
Κάτοικοι και φορείς του Εβρου πάντως επισημαίνουν πως από τότε που ακούστηκε πως θα δημιουργηθεί ο φράκτης στην περιοχή της Νέας Βύσσας οι διακινητές έχουν αλλάξει δρομολόγιο και χρησιμοποιούν τα περάσματα κοντά στο Σουφλί.
Μεγάλη δυστοκία παρατηρείται όμως στη δημιουργία και λειτουργία των κέντρων κράτησης και των κέντρων πρώτης υποδοχής την οποία είχε ανακοινώσει επισήμως τον Μάιο ο Χρήστος Παπουτσής.
Παρότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε πως αυτή τη φορά δεν θα επαναλαμβάνονταν τα λάθη της περιόδου 2008-2009 όταν η εξαγγελία για τη δημιουργία των κέντρων κράτησης κόλλησε στις διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς, εντούτοις βρίσκεται στο ίδιο σημείο.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα δημοσιοποίησε την αντίθεσή της στη δημιουργία κέντρου κράτησης σε εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στην περιοχή Στάνος Αιτωλοακαρνανίας. Ιδιες, οξύτατες, αντιδράσεις και από τους φορείς του Εβρου που διαμαρτυρήθηκαν και αντιστέκονται στη λειτουργία των αντίστοιχων κέντρων που εξαγγέλθηκαν στην Καρωτή και την Ορεστιάδα. Ακόμη και έτοιμα κέντρα κράτησης όπως αυτό της Σπάρτης χωρητικότητας 40 ατόμων δεν έχουν παραδοθεί προς χρήση.
«Κάνουμε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, αν και πολλές φορές δεν κατανοούμε τους λόγους των αντιδράσεων τους. Ολοι διαμαρτύρονται για την παρουσία των λαθρομεταναστών στις περιοχές τους, αλλά κανένας δεν επιθυμεί τη δημιουργία των κέντρων σε αυτές», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Πηγή: tanea.gr
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου