Μέρκελ: «H Ελλάδα αξίζει μια ακόμη ευκαιρία»


Συνεχίζεται σε Γερμανία και Γαλλία η αποτίμηση της συμφωνίας των Βρυξελλών, οι θετικές εκτιμήσεις υπερτερούν. Η Μέρκελ συνιστά υπομονή με την Ελλάδα θυμίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα της μετά την πτώση του τείχους.
Λίγες μέρες μετά την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας σχολιαστές και οικονομικοί αναλυτές προσπαθούν να βρουν νικητές και ηττημένους από το έκτακτο συμβούλιο κορυφής της ευρωζώνης. Και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι καθαρή νικήτρια είναι η Ελλάδα, που με την μείωση των επιτοκίων και την
επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου κερδίζει πολύτιμο χρόνο για να εφαρμόσει το μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου, γράφει η Handelsblatt, έχει κάθε λόγο να χαίρεται, αν και οικονομολόγοι θεωρούν ότι η απομείωση του χρέους θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη.

«Δεν γίνεται κατορθωτό σε 12 μήνες»

"Η Ελλάδα αξίζει τον κόπο μια ακόμη ευκαιρία"Σε συνέδριο του κόμματός της στη πόλη Λούντσβιχσμπουργκ της Βάδης- Βυρτεμβέργης η καγκελάριος Μέρκελ υπενθύμισε ότι χρειάζεται υπομονή με την ελληνική κυβέρνηση.
«Νομίζω ότι αξίζει στην Ελλάδα μια ακόμη ευκαιρία» είπε απευθυνόμενη στους συνέδρους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
«Η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να μειώσει το χρέος και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Από τις εμπειρίες που είχαμε με την αναδιάρθρωση και τις μεταρρυθμίσεις στα νέα ομόσπονδα κρατίδια μας είναι γνωστό ότι αυτό δεν κατορθώνεται μέσα σε 12 μήνες».
Η γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε να κληθεί ο γερμανός φορολογούμενος να πληρώσει για τη διάσωση της Ελλάδας.
«Ίσως να κοστίσει κάτι», είπε επί λέξει. «Θα το δούμε στο τέλος». Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση, ότι η συμμετοχή της Γερμανίας στη διάσωση αξίζει τον κόπο. «Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ. Το ευρώ είναι κι ένα πολιτικό εγχείρημα, αντικατοπτρίζει την ενότητα της Ευρώπης».

Εξασφαλισμένη η ψήφιση στη γερμανική βουλή

Ανέλπιστη νίκη και για τον ΣαρκοζίΑνέλπιστη νίκη και για τον ΣαρκοζίΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποιεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να παραμείνει η εξαίρεση. Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, ότι η συζήτηση για αναδιάρθρωση μπορεί να είναι μεταδοτική με δραματικές συνέπειες.
«Η συμμετοχή ιδιωτών στο κόστος σωτηρίας της Ελλάδας εκθέτει τον ευρωπαίο φορολογούμενο σε περισσότερους κινδύνους, γι αυτό το πακέτο διάσωσης πρέπει να μείνει η εξαίρεση, δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η συμφωνία είναι δωρεάν για την Ελλάδα», πρόσθεσε. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμμερτ τάχθηκε κατά έκτακτης σύγκλησης της ολομέλειας μέσα στο καλοκαίρι για να συζητηθεί το νέο πακέτο διάσωσης.
"Ό, τι χρειάζεται να εφαρμοστεί μετά το έκτακτο συμβούλιο καλύπτεται από τις μέχρι τώρα αποφάσεις μας, εξ άλλου από το πρώτο πακέτο υπάρχουν ακόμη 45 δις ευρώ που πρέπει να διατεθούν», είπε. Τόσο ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όσο και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γύργκεν Τριτίν θα δώσουν θετική ψήφο στη Βουλή.

Γαλλογερμανικό ραντεβού με την ιστορία

Ήταν ο πρώτος που προανήγγειλε τα ¨καλά" νέα, ο Ζαν Κλοντ Γουνκερ.
Στη Γαλλία τώρα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια Ολυμπία Τσίπηρα, αυτή τη φορά οι Γάλλοι δεν μιλούν για το ποιος νίκησε, ο Σαρκοζί ή η Μέρκελ, ποιός ακολούθησε ποιόν, αλλά για το ισχυρό γαλλο-γερμανικό δίδυμο και το ραντεβού που είχε με την ιστορία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν.
«Ένα ραντεβού στο οποίο τέθηκαν οι βάσεις για μια οικονομική διακυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, «Στείλαμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αλληλέγγυα» πρόσθεσε κυβερνητική εκπρόσωπος Βαλερί Πεκρές που δεν αποδέχεται τον όρο «μερική χρεοκοπία» για την Ελλάδα, αλλά ανάσα χρόνου.
Από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση εκφράσθηκε γενικά το αίσθημα ικανοποίησης, ενώ στην άκρα αριστερά ο Μελανσόν μιλάει για πολιτικο-χρηματοπιστωτική ολιγαρχία της Ευρώπης, Στη άκρα δεξιά η Μαρίν Λεπέν φωνάζει για την μεγάλη απάτη, αφού δεν επρόκειτο για σωτηρία της Ελλάδας ,αλλά του ευρώ, που σημαίνει την αύξηση φόρων για τους γάλλους, επεσήμανε.
Στον τύπο η αριστερή Λιμπερασιόν υπογραμμίζει ότι η ελληνική κρίση είναι μια ανέλπιστη τύχη για τον Σαρκοζί για να ανέβει στις δημοσκοπήσεις χάρη στις ηγετικές ικανότητες και τη μαχητικότητα που έδειξε, ενώ η οικονομική Λα Τριμπύν υποστηρίζει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου μπορεί να αισθάνεται περήφανος γιατί διέσωσε τη χώρα του από τη χρεοκοπία, η δε χώρα θα πρέπει τώρα να
εργασθεί τώρα για την οικονομική της ανάπτυξη.
Ανησυχία για τη σταθερότητα του ευρώ

Κερδισμένη η ΕλλάδαΚερδισμένη η ΕλλάδαΚαι μετά την απόφαση των Βρυξελλών μια μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών συνεχίζει να εκφράζει ανησυχία για την μακροημέρευση του ευρώ και τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από δυο αντιπροσωπευτικές δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται αύριο σε δύο διαφορετικές εφημερίδες. Η πρώτη δημοσκόπηση έγινε από το ινστιτούτο Emnid για λογαριασμό της Bild am Sonntag. 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση αναδιάρθρωσης τμήματος του ελληνικού χρέους, ενώ το 72% θεωρεί ότι οι αποφάσεις δεν διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την διάσωση του κοινού νομίσματος. Στην δεύτερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου GfK για λογαριασμό της Welt am Sonntag, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κρίση του ευρώ θα έχει σοβαρές συνέπειες στο κοινό νόμισμα, ενώ το 31% πιστεύει ότι ορισμένες χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ
DW

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια