ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ!


 Είναι μία φωτογραφική ενότητα που, προβάλλοντας «Γνωστές και Λιγότερο Γνωστές» γυναίκες της Αθήνας, προτείνει την αποκατάσταση  της τιμής, της διαχρονικής προσφοράς και της σημαίνουσας θέσης της νοικοκυράς, αφ’ ενός μεν  ως  διαχειρίστριας  των πολύπλοκων αναγκών που αναφύονται καθημερινώς στον οικογενειακό βίο, αφ’ ετέρου δε ως Εστίας που αποτελεί την βάση και την μήτρα της ύπαρξης και της ανάπτυξης του ανθρώπου.
    
  Χρειάζεται λοιπόν να αναθεωρηθεί ο εσφαλμένος και μικρόψυχος  τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η προσφορά της γυναίκας-νοικοκυράς τις τελευταίες δεκαετίες,  καθώς στα πλαίσια της γυναικείας χειραφέτησης και της γενικότερης μετατόπισης των αξιών, η σπουδαιότητα και το περιεχόμενο της βασικής αυτής γυναικείας έκφρασης έχουν υποτιμηθεί άδικα και πολλαπλώς. Η νοικοκυρά, που ήταν πάντα ο αφανής ήρωας  της ζωής, θηλάζοντας τον πολιτισμό, πρέπει να ανταμειφθεί για τις  υπηρεσίες που προσφέρει στην οικογένεια και στον κοινωνικό σύνολο, και να τονιστεί ο μοναδικός, πολυσχιδής και θεμελιώδης κοινωνικός χαρακτήρας της εργασίας της. Εν μέσω της κρίσης και  της σύγχυσης που ταλανίζει θεσμούς και αξίες, οι νοικοκυρές  μπορούν και σήμερα, όπως πάντα, να στηρίξουν ολόκληρη την κοινωνία, όσο αυτή κι αν δοκιμάζεται. Συνεπώς είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό θέμα η κατανόηση και η ανάδειξη της προσφοράς τους. Και μην ξεχνούμε, ότι η απωθητική πλέον λέξη: οικονομία, σημαίνει κατ’ αρχήν διευθύνω τα του οίκου μου. Κι επίσης, ότι η «οικιακή» οικονομία υπήρξε πάντα ο στυλοβάτης της ευημερίας των νοικοκυριών και της ίδιας της κοινωνικής εξέλιξης.    
  Η  σύγχρονη νοικοκυρά είναι μία γυναίκα που, ανεξάρτητα με το επίπεδο μόρφωσης ή την δημόσια επαγγελματική θέση της, αντιμετωπίζει την φροντίδα του νοικοκυριού με ευθύνη και αξιοπρέπεια, χωρίς συμπλέγματα, γνωρίζοντας καλά ότι ασκεί μια ιδιαίτερα δημιουργική και απαιτητική εργασία, η οποία αξίζει και δικαιούται να χαίρει αποδοχής και σεβασμού, γι’ αυτό και κοιτάζει χαρούμενη και περήφανα τον  κόσμο. 
ΕΥΗ ΠΗΤΕΡΣΟΝ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια