Κανονισμός για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Κοινωνική Αλλαγή και την Καινοτομία
Με σκοπό τη συνδρομή των προσπαθειών των κρατών μελών για την εκπλήρωση των κοινωνικών στόχων της Στρατηγικής «ΕΕ2020»,υιοθετήθηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νομοθετικό Ψήφισμα σχετικά με την Πρόταση Κανονισμού «για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Κοινωνική Αλλαγή και την Καινοτομία».
Το εν λόγω Πρόγραμμα προσανατολισμένο στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας, αλλά και την περαιτέρω βελτίωση των εθνικών πολιτικών κοινωνικής προστασίας και ένταξης, απαρτίζεται από τους εξής βασικούς άξονες:
· Progress, με στόχο την παροχή υποστήριξης για την ανάπτυξη, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση των ενωσιακών πολιτικών στους τομείς της απασχόλησης, των εργασιακών συνθηκών, της κοινωνικής προστασίας, της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας,
· Eures, με σκοπό την προαγωγή της εθελοντικής κινητικότητας των εργαζομένων σε μια δίκαιη βάση για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου ποιοτικής και βιώσιμης απασχόλησης,
· Μικροχρηματοδοτήσεις και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, για την προώθηση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και την αυξημένη διαθεσιμότητα μικροχρηματοδοτήσεων για νέες επιχειρήσεις -κυρίως σε σχέση με την καταπολέμηση της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και την προάσπιση των ευάλωτων ομάδων-, καθώς και ήδη υπαρχόντων μικρο – επιχειρήσεων (μικρών και πολύ μικρών) και κοινωνικών επιχειρήσεων.
Στη διαμόρφωση του γενικού πλαισίου του νέου Προγράμματος συμμετείχε ενεργά ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης προτάσσοντας, μεταξύ άλλων, ως σημεία αιχμής:
· τη διασφάλιση ευέλικτων και διαφανών διαδικασιών,
· την υιοθέτηση αποτελεσματικών σχημάτων αξιολόγησης,
· την ανάγκη πραγματικής και μακρόπνοης καταπολέμησης της ανεργίας και
· τη δημιουργία των προϋποθέσεων για νέες βιώσιμες και αξιοπρέπειες θέσεις εργασίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο Έλληνας Ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά: “Η επίτευξη των κοινωνικών στόχων της Στρατηγικής «ΕΕ2020» και η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχουν κοινό παρανομαστή την οικοδόμηση μιας ανθρωποκεντρικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Οι κοινωνικές επενδύσεις μπορούν και πρέπει να καταστούν σημείο σύζευξης της κοινωνικής με την παραγωγική διαδικασία. Οι σημερινές σύνθετες προκλήσεις απαιτούν νέες προσεγγίσεις, δομές και πρακτικές. Η κοινωνική καινοτομία αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» για την αναπτυξιακή κάλυψη ζωτικών κοινωνικών αναγκών και την ενεργητική ένταξη των ευπαθών –περιθωριοποιημένων- ομάδων στην οικονομική δραστηριότητα μετατρέποντας την απαραίτητη κοινωνική μέριμνα και προστασία σε «πηγή» δημιουργίας.”
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου